Empreses, persones individuals i diferents col·lectius promouen accions de solidaritat amb el Pas

Ciutadans d’arreu del país es mobilitzen per tal de fer les seves compres setmanals o simplement passar el dia a la localitat encampadana; SDP hi organitza un esmorzar aquest diumenge

Comentaris

-
-
Diverses empreses, persones amb caràcter individual i col·lectius de diferent naturalesa estan promovent accions de solidaritat amb el Pas arran del mal tràngol que estan passant. Les xarxes socials són un exponent clar de la voluntat de desenes de ciutadans d’intentar pal·liar la complicada situació que s’està vivint a la localitat encampadana. I s’han organitzat compres col·lectives o simplement ‘excursions’ per anar a dinar o passar el dia al Pas. Diversos lemes criden a fer país i despesa al nucli encampadà.

La situació que s’està vivint al Pas de la Casa arran del tancament de la carretera RN-22 a l’altura del pont de la Mina, en terme francès, des de fa una setmana és dramàtica. L’activitat econòmica i comercial ha baixat a límits inhòspits. Molts establiments no arriben ni al 2% de la facturació respecte de dies equivalents. A més, es dóna el cas que per a molts botiguers i empresaris de la localitat encampadana, el mes de maig, amb diverses festivitats a França, és un dels mesos de més facturació de tot l’any. Per a molts comerciants, el quart o cinquè mes.

Molt personal d’establiments ubicats al Pas de la Casa ha hagut d’agafar festa de dies recuperables que havien de cobrar. Molts assalariats estan patint de valent per la caiguda, òbvia, de visitants i compradors. Hi ha empleats de molts establiments als quals una part molt important de la seva remuneració va en funció de les comissions en relació amb les vendes que fan. I aquest maig les vendes seran escadusseres sinó nul·les.

Molts empleats dels establiments del Pas cobren en funció de comissions o compten amb les propines; la seva absència aquest mes suposa un problema afegit

A l’hostaleria, les propines són un complement molt important, especialment al Pas de la Casa. El clients francesos, per norma general, solen deixar propina. I aquests complements salarials són molt apreciats pels treballadors, que en molts casos els tenen comptabilitzats per poder afrontar petites despeses del dia a dia que tampoc podran fer, encara que en alguns casos siguin bàsiques, aquest maig.

Diverses fonts recorden que, ara pera ara, la manca de coordinació és tan minsa alhora de plantar-se i exigir responsabilitats que es tem que la solució es dilati molt més del que s’ha dit. També es lamenta que en el cas que s’estableixin ajuts econòmics directes des de l’administració, hi acabin sortint guanyant aquells que menys necessitats tinguin. Tot plegat està enrarint molt l’ambient més enllà del clima desèrtic que presenta el Pas.

Dilluns hi ha una reunió entre representants comercials i empresarials del Pas amb les direccions de la CEA i la Cambra de Comerç. Tots plegats han d’establir una llista de necessitats i demandes per traslladar, el mateix dia a la tarda, al Govern. El consell de ministres de dimecres, que es preveu que sigui l’últim abans no agafi el relleu un nou cap de Govern, que durant una setmanes no tindrà gabinet jurídicament constituït, hauria d’aprovar una bateria de mesures socials i econòmiques més enllà de decretar, des de la matinada d’aquest divendres, la gratuïtat del túnel d’Envalira.

Per tot plegat, són nombroses les persones i entitats que de forma anònima estan fent les seves compres aquest cap de setmana al Pas de la Casa. O hi estan anant a fer dinars o berenars. Sense anar més lluny, per exemple, Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ha convocat per aquest diumenge a les 10.30 del matí un esmorzar al Pas seguit d’una comprada generalitzada dels seus militants i simpatitzants.

 

Comentaris (1)

Trending