Sorpresa per la decisió de traslladar classes del Lycée a Ciutat de Valls

La previsió inicial era que les aules de l'antiga escola espanyola es dediquessin al collège

Comentaris

Edifici educatiu  de Ciutat de Valls
Edifici educatiu de Ciutat de Valls
Quan semblava clar que l'espai de 3.000 metres quadrats de l'antiga escola espanyola de Ciutat de Valls i del Roc d'Andorra la Vella que el Govern ha cedit al  sistema educatiu francès per ampliar les instal·lacions del Lycée Comte de Foix aniria destinat al collège ara seran els alumnes del batxillerat els seus ocupants. La decisió ha causat sorpresa entre els professors i la resta de personal del Lycée. 

Sobretot perquè els problemes de gestió dels alumnes es produeixen amb el collège i perquè el curs 2020-21, el del trasllat, entra en vigor una reforma del batxillerat i, per tant, no sembla una bona opció dividir les classes en dos centres separats. Fins i tot es va dur a terme una consulta vinculant entre el personal i, per àmplia majoria, es va optar perquè fos el collège el destinatari de Ciutat de Valls. La cessió és temporal, per cinc anys, és prorrogable en funció dels efectius mentre els alumnes del Lycée siguin superiors als 1.500, ja que la piràmide evolutiva de la població d’estudiants mostra que després d’uns anys es tornarà a reduir l’alumnat.

El Lycée Comte de Foix està saturat. Descartada la construcció d'un collège a Encamp, en el centre educatiu d'Andorra la Vella conviuen 1.500 alumnes i 150 professors en un espai que ha quedat petit i que és difícil de gestionar. Així, per exemple, a l'hora de dinar hi ha alumnes, normalment els més petits, que ho han de fer a dos quarts de dotze. Conscient d'aquestes limitacions, el Govern va cedir un espai de 3.000 metres quadrats de l'antiga escola espanyola de Ciutat de Valls i del Roc al sistema educatiu francès per ampliar les instal·lacions del Lycée.

La cessió és temporal, per cinc anys, és prorrogable en funció dels efectius mentre els alumnes del Lycée siguin superiors als 1.500, ja que la piràmide evolutiva de la població d’estudiants mostra que després d’uns anys es tornarà a reduir l’alumnat. La cessió serà efectiva el setembre del 2020. En aquella data, els alumnes del Roc del sistema andorrà s'hauran traslladat a l'escola de Santa Coloma, gràcies a les obres d’ampliació que s’estan duent a terme. Es preveu, aleshores, que al Lycée hi hagi 1.800 alumnes de 10 a 18 anys. També estava previst que anessin a Ciutat de Valls els alumnes del 'collège' i només faltava saber en quins nivells.

Però vet aquí que ara seran els alumnes del batxillerat els futurs ocupants de l'antiga escola espanyola. El fet ha provocat sorpresa i indignació entre els professors i el personal del Lycée. I més perquè es va fer un referèndum no vinculant on s'havia de triar entre collège i batxillerat i la gran majoria va escollir la segona opció. Ho va fer pensant, especialment, que el curs 2020-21 entra en funcionament una reforma exhaustiva del batxillerat i no sembla la millor manera d'afrontar-la amb les aules dividides en dos llocs.

La cessió dels espais va quedar formalitzada el 5 de febrer d'aquest anys entre l'aleshores ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover i el delegat de l'ensenyament francès, Denis Dekerle. L’acord signat entre les dues parts també obre la porta a que el ministeri d’Educació pugui beneficiar-se de les instal·lacions de restauració i hosteleria que disposa el Lycée Comte de Foix per tal de poder-hi dur a terme formacions ocupacionals d’aquests sectors.

Comentaris

Trending