La inclusió d’Andorra a la zona europea de pagament ja és al BOPA però el més calent és a l'aigüera

No està clar que el tema de les transferències es mogui fins d'aquí un any mínim, la qual cosa no serveix per abaratir els costos dels traspassos internacionals

Comentaris

-
-
El BOPA publica aquest dijous l’adhesió del Principat d’Andorra a la zona única de pagaments en euros (SEPA) amb la qual cosa, la Llei entrarà en vigor l’endemà de ser publicada. El més calent, però, és a l'aigüera. No està clar, per exemple, que el tema de les transferències es mogui  fins d'aquí un any mínim, la qual cosa no serveix per abaratir els costos de transferències internacionals. Ara mateix hi ha més ombres que llums.  És previsible que les transferències interbancàries nacionals, en alguns casos, acabin contemplant unes comissions que avui dia no hi són. En qualsevol cas, i contra la creença que amb l’entrada a SEPA es deixarien de pagar comissions per les transferències internacionals, això no és cert. Els bancs les mantenen. L’article de la directiva europea reguladora del marc SEPA que fa referència a la imposició de comissions financeres no s’ha transposat a la legislació nacional. La decisió sobre el preu de dites comissions és potestat de cada entitat.

La inclusió d'Andorra a la zona europea de pagament té cada cop més la sensació de ser la lletra petita d'un contracte. Allà on hi ha gat amagat o coses que no s'han explicat. A les entitats bancàries en concret, el que comportarà amb el temps l’entrada del Principat a aquesta àrea europea de pagament serà una caiguda d’ingressos. Es deixaran de cobrar comissions internacionals, però molt probablement se n’acabaran aplicant de nacionals. No està clar, per exemple, que el tema de les transferències es mogui  fins d'aquí un any mínim, la qual cosa no serveix per abaratir els costos de transferències internacionals.

Ara mateix hi ha més ombres que llums.  És previsible que les transferències interbancàries nacionals, en alguns casos, acabin contemplant unes comissions que avui dia no hi són. En qualsevol cas, i contra la creença que amb l’entrada a SEPA es deixarien de pagar comissions per les transferències internacionals, això no és cert. Els bancs les mantenen. L’article de la directiva europea reguladora del marc SEPA que fa referència a la imposició de comissions financeres no s’ha transposat a la legislació nacional. La decisió sobre el preu de dites comissions és potestat de cada entitat.

La Single Europe Payments Area (SEPA) és una àrea dins la qual qualsevol ciutadà, empresa, entitat, administració, etc. pot efectuar pagaments i rebre cobraments en euros en les mateixes condicions i amb els mateixos drets i obligacions, independentment del lloc dins de l'eurozona on es realitzin. Està formada actualment per tots els països de la Unió Europea (UE) més Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Suïssa i Mònaco. La SEPA permet fer pagaments en euros entre qualsevol dels països dins l’àrea de forma tan senzilla com actualment es fan les operacions interiors a cadascun dels països

El reglament de la Unió Europea (UE) número 260/2012 estableix les dates en les quals els instruments de pagament nacionals han de ser substituïts per instruments de pagament SEPA. Andorra hi ha entrat a formar part des del passat 1 de març. Formar part de SEPA, per tant, és més una exigència dels organismes internacionals que una necessitat real. Una exigència d’homologació, de transparència, però que acabarà comportant una nova davallada d’ingressos per als bancs. I, probablement, un cost afegit per a molts dels seus clients. Sense que l’establiment d’eventuals comissions internes pugui equilibrar el que es deixarà de percebre per la reducció que s’acabarà fent en relació amb les transaccions internacionals.

Sembla, doncs, que no tot és tan maco com sembla, ni tan clar. Fins i tot en el cas de PayPal. El mes passat, el ministre de Finances en funcions, Jordi Cinca  va dir que estar en l'àrea SEPA "permetrà noves activitats" però va afegir que "PayPal és una plataforma i amb l'ingrés al SEPA el que fem és facilitar que pugui entrar a operar al país". Tot i això va precisar que "l'entrada serà una decisió de PayPal i s'haurà d'adaptar al règim jurídic andorrà". Aquest dijous el Bopa publica  l’adhesió del Principat d’Andorra a la zona única de pagaments en euros (SEPA) amb la qual cosa, la Llei entrarà en vigor l’endemà de ser publicada. El més calent, però, és a l'aigüera.

 

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending