Societat

Indignació i investigació policial oberta per unes pintades xenòfobes a l’institut de la Margineda

En dos espais diferents de l’actual col·legi María Moliner de secundària i també enmig de la carretera a l’altura del mateix centre s’hi han fet inscripcions ofensives contra la comunitat portuguesa

Altaveu

Tres inscripcions de caràcter xenòfob han aparegut aquest matí a l’entorn de l’institut de la Margineda, l’actual col·legi espanyol de secundària María Moliner. Les pintades han causat una més que notable indignació i la policia n’hauria començat a investigar l’eventual autoria després que la direcció del centre hagi posat la troballa en coneixement del cos d’ordre. També s’ha comunicat la situació a l’ambaixada d’Espanya al Principat perquè adopti les mesures que cregui oportunes des del punt de vista diplomàtic.

Les pintades s’han descobert aquest matí quan els primers professionals del centre hi han acudit. Aquest dilluns no hi eren. S’han detectat en tres punts diferents. Dues en un muret de l’institut espanyol i una altra enmig de la carretera, tot simbolitzant una línia just per marcar la separació entre l’institut d’educació espanyola i l’Escola andorrana de batxillerat. En el cantó d’aquesta darrera hi posa ‘Andorra’. En el cantó que pertocaria al col·legi María Moliner s’hi ha inscrit ‘Portugal’.

Les altres dues pintades, al mur de l’escola, reflecteixen, en un cas, el dibuix d’un mostatxo i la inscripció “el bigoti sobra, ronxos”; i en l’altre, un “Visca Andorra” al costat del qual, i amb una altra color de pintura i diferent tipografia la inscripció VOX. Pintades d’aquest tipus són extremadament puntuals tot i que les discriminacions, a tots nivells, són tot sovint més habituals d’allò que les administracions diuen o reconeixen.

Comentaris

patrick
5.

els andorrans i afegits(adaptats) son super chauvinistes, peguen als extrangers, utilitzen paraules com porronxo i d'altres termes pejoratius, no no mes anti portugues...antitot lo que no sia Andorrá!

  • 0
  • 1
Carla pires
4.

Port visquen Andorra fà gaire bé 30 anys .
No estudiàt mai el català he apres de oídes pro ho intent parlar i escruire
I me fà tristesa veure com ancara no somos aceptados aqui el país .

  • 0
  • 1
Profe
3.
Sóc professor a l’escola de batxillerat del sistema Andorrà. Al centre ho conviuen 430 alumnes de diferents nacionalitats i procedència. No hem tingut cap problema ni de xenofòbia ni de clasisme no de convivència relacionat en aquests aspectes. Les pintades es de suposar que les han fet quatre brètols que aprofitan algun problema adolescent han ficat cullerada però es un fet aïllat. La convivència a Andorra és generalment molt bona i els nanos d’avui en dia són molt respectuosos amb la multiculturalitat. Evidentment com a tot arreu hi pot haver excepcions.
  • 7
  • 0
Lluisa
2.

Tant a l'institut espanyol com a l'andorrà de la Margineda conviuen alumnes de diferents nacionalitats i procedències, no hi han grans diferències i la convivència entre ells é pacífica. Segurament els que han escrit això no en tenen ni idea. Andorra és un país multicultural. No crec que s'hagi de fer massa cas a unes pintades que hauran fet quatre ximplets.

  • 9
  • 0
Pere
1.

Tot això denota la tremenda escletxa social que patim, agreujada per una mena de fòbia a l'andorrana, poc integradora i gens empàtica amb els nouvinguts. Un tall de carretera al país del sud, al nord ja s'ha encarregat la natura, ens faria reflexionar i recapacitar, sobre moltes coses.

  • 8
  • 6

Comenta aquest article