L’accés a França estarà entre dues i quatre setmanes tallat del tot

El Govern estudia “mesures excepcionals” per ajudar els comerciants del Pas i els empresaris que han d’assegurar les línies de transport fins a Tolosa “conscient del mal que fa” la situació

El cap de Govern en funcions, Toni Martí, i el ministre d'Ordenament també en funcions, Jordi Torres, amb tècnics andorrans i francesos observant la situació produïda per l'esfondrament.
El cap de Govern en funcions, Toni Martí, i el ministre d'Ordenament també en funcions, Jordi Torres, amb tècnics andorrans i francesos observant la situació produïda per l'esfondrament.
La connexió per carretera amb França estarà com a mínim dues setmanes del tot tallada i, fins i tot, és probable que n’estigui quatre. Més d’un mes de tancament els experts asseguren que no hi seré. A partir de llavors, hi haurà pas alternatiu. Perquè l’accés estigui del tot normalitzat no hi ha una data concreta. Les autoritats franceses posaran tots els mitjans econòmics i humans necessaris -treballant en caps de setmana i dies festius- per avançar tant com es puguin uns treballs que demanden, sobretot, molta precisió. L’estat que presenta la muntanya a la RN-22, a l’altura del pont de la Mina, és extremadament perillós. Fer-la volar sencera “seria pitjor el remei que la malaltia”.

La frase feta és del cap de Govern en funcions, Toni Martí, que juntament amb el ministre d’Ordenament Territorial en funcions, Jordi Torres, i diversos responsables tècnics governamentals han mantingut aquest matí contactes a la prefectura de l’Occitània per recopilar informació detallada sobre l’estat d’una qüestió que genera un important problema econòmic per al Pas de la Casa en concret i el país en el seu conjunt. Martí, fent servir l’expressió “per a situacions excepcionals, mesures excepcionals”, ha anunciat que el consell de ministres ha començat a analitzar aquest dimarts una bateria de propostes per ajudar els comerciants de la localitat encampadana i els empresaris que han d’assegurar serveis bàsics com el transport de viatgers i el de mercaderies.

Les mesures de suport al teixit econòmic es començaran a concretar aquest dimecres al matí després que diversos dirigents governamentals, amb el cap de l’executiu al capdavant, es reuneixin amb els empresaris i botiguers del Pas. La situació a la localitat fronterera és “dramàtica”, la sensació de “tristor” envaeix la població i la repercussió que es preveu és molt bèstia. “Sóc conscient del mal que fa”, ha assegurat Martí, que ha afirmat que les autoritats franceses han pres consciència també de l’abast del problema. “Ens han indicat que tindrem tot el suport”. Els primers problemes d’esfondraments a la zona van començar fa una setmana. I dissabte es va constatar el creixement alarmant de les fractures obertes al terreny.


El cap de Govern en funcions, Toni Martí; el ministre d'Ordenament, Jordi Torres; i el director de Protecció Civil, Francesc Areny, amb membres de la prefectura d'Occitània i la gendarmeria en la zona dels despreniments. | SFGA 

Martí ha comparegut aquest dimarts assegurant que el Govern d’Andorra “ha estat a sobre d’aquest problema dia i nit”. El cap de Govern i altres dirigents governamentals han mantingut avui diverses reunions per exposar la situació. A banda de la ja esmentada amb el prefecte Etienne Guyot, Martí s’ha vist amb responsables de la CEA i la Cambra de Comerç i amb representants de les associacions de transportistes. També ha informat de primera mà el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres Arauz, present a la compareixença, i als als representants de totes les formacions polítiques amb representació parlamentària.

Martí s'ha mostrat "extremadament prudent" sobre els ajuts que es puguin donar però ha reconegut que "encara que siguin quinze dies (de tancament) és una pèrdua significativa"

El màxim responsable en funcions de l’executiu ha desgranat la cronologia dels fets per després endinsar-se en el calendari d’actuacions, que al capdavall és el que més convenia conèixer. Martí s’ha mostrat “extremadament prudent” sense ser prudent alhora d’assegurar “la voluntat inequívoca d’ajudar”, també òbviament als empresaris i comerciants del Pas. El mandatari governamental ha estat rotund: “en el pitjor dels casos” el tall total durarà, a partir d’avui, quatre setmanes més. Però aquest termini es pot arribar a reduir. Dels quinze dies de tancament a banda dels que ja fa que està tancada la carretera, però, no se’ls estalviarà ningú. “Encara que siguin quinze dies (de tancament) és una pèrdua significativa”, ha admès Martí, conscient que des d’avui i fins a mitjan maig hi ha a França dos ponts que havien de ser molt importants per als botiguers del Pas.

Els treballs de sanejament i estabilització de la zona requereixen una “feina minuciosa” i molt complexa que es dividirà en dues fases. La primera, la que impedirà totalment el pas de vehicles, és la de retirar tots els elements geològics subjectes de desprendre’s. Aquests són els treballs que duraran entre dues i quatre setmanes i que comporten risc per a qualsevol persona que estigui treballant a l’indret, per a la qual cosa cal assegurar molt bé la màquina que haurà de fer la feina gairebé de bisturí. Després es procedirà a estabilitzar la zona. En principi, no hi ha data de durada per aquesta fase però ja s’hauria de poder obrir, amb pas alternatiu, la via.

La intervenció que s'ha de fer a la zona del pont de la Mina es divideix en dues fases: la de sanejament que impedirà totalment el pas de vehicles i la de consolidació, sense data, i amb pas alternatiu

L’estabilització total i, per tant, la reobertura total també de la calçada dependrà de l’evolució del sanejament de la muntanya. “Quant temps es trigarà per consolidar (la muntanya)? No hi ha una resposta certa”, s’ha preguntat i s’ha respost el propi cap de Govern en funcions. Cada dia les dues administracions, andorrana i francesa, mantindran contactes. I el proper 13 de maig el cap de Govern tornarà a mantenir una trobada amb els responsables de la prefectura d’Occitània per analitzar l’estat de la qüestió i poder mirar de refer el calendari d’actuacions. Martí ha assegurat que té el compromís absolut de França de posar tots els mitjans per “accelerar al màxim els treballs”.

En relació amb els ajuts que es puguin establir (“per a una situació excepcional, mesures excepcionals”, ha repetit dues o tres vegades el cap de Govern), Martí no s’ha volgut avançar. Ha insinuat, això sí, que com que ja hi haurà el Consell General constituït es podrà promoure un crèdit extraordinari si escau. Per tant, a la cambra parlamentària, com en el cas del 2015, també li tocarà fer feina ràpida i no massa agradable des del primer dia. Aquest dimecres s’haurien de començar a definir la bateria de subvencions o suports econòmics en la reunió convocada al centre esportiu del Pas de la Casa. La situació és altament preocupant. Molt.



Consellers electes del PS visiten un Pas desolat

Els consellers generals electes del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López, Jordi Font i Roger Padreny han visitat aquest dimarts al matí el Pas de la Casa. La voluntat era conèixer de primera mà la situació que es viu a la localitat encampadana arran de tall de la carretera amb França per culpa d’una esllavissada. En el passeig per la localitat, han pogut constatar les greus afectacions que la situació està tenint per als empresaris i comerciants i, per això, han instat a buscar “una solució immediata” que passi per garantir “un accés provisional” a la localitat des de territori francès. López, Font i Padreny han visitat el poble i han pogut parlar amb veïns i comerciants, a banda de comprovar, per exemple, com molts negocis han optat per abaixar les persianes davant l’escàs nombre de visitants i, per tant, de clients. “Estem desolats per la situació”, ha afirmat Font al mateix temps que remarcava que el problema “és greu pel Pas però també per al país”. Per això, ha defensat que “cal una solució immediata” i intentar que “hi hagi un accés provisional per donar vida al poble” el més aviat possible.Per a Font, tot i admetre que l’RN-22 és una via de França, caldria tenir en compte que “és una carretera internacional”. Al seu entendre, per tant, “hi hauria d’haver més participació d’Andorra en tot el que l’afecta”.



-

Relacionat

El tancament ‘sine die’ de la connexió amb França encén totes les alarmes
Un cèntric carrer del Pas de la Casa aquest migdia, sense ni una ànima.

Relacionat

Un ‘desert’ anomenat Pas de la Casa
-

Relacionat

El Pas de la Casa treu foc pels queixals amb el tall de la carretera
L'esllavissada s'ha produït a la RN-22 i obliga a fer-hi una intervenció molt important.

Relacionat

Una esllavissada obliga a tancar la connexió per carretera entre Andorra i França

Comentaris

Trending