Els naixements van a la baixa, les defuncions pugen

Les dones espanyoles i les portugueses són les que presenten la taxa de natalitat més alta 

Comentaris

El primer nadó nascut el 2018, Ethian Rodrigues.
El primer nadó nascut el 2018, Ethian Rodrigues.
Mentre al Principat cada vegada hi ha menys naixements, més persones hi moren. És una de les afirmacions que es poden fer a partir de les dades del departament d’Estadística referent al 2018, en què només un de cada deu casaments va ser per l’Església. La resta, tots civils. Tornant a la natalitat i a la mortalitat, l’any passat van néixer 45 nadons menys que al 2017, alhora que van morir 12 persones més.

L’any passat es van comptabilitzar 543 naixements entre les dones residents al Principat. Dels nounats, 294 van ser nens i 249 nenes. A totes les parròquies, excepte a Encamp, hi va haver davallada de naixements. Es té en compte, és clar, on s’inscriuen els nadons. La immensa majoria dels bebès, és clar, neixen a l’hospital, a Escaldes. En xifres absolutes, Andorra la Vella (174) i Escaldes (100) lideren el rànquing de naixements.

L’edat mitjana de les mares va ser de 33,17 anys. Les dones espanyoles i portugueses són les que presenten un major índex de natalitat. És a dir, les que més fills tenen. A l’altre costat de la balança hi ha les nacionals andorranes. Tot i això, de mitjana, les espanyoles són les que tenen els fills més grans, prop dels 35 anys, mentre que les residents franceses pareixen al tomb dels 32 anys, igual com les franceses.

A l’altre extrem de la vida, durant el 2018 van morir al Principat 335 persones per les 323 de l’any abans. Només a la vall del nord (Ordino i la Massana) hi van morir menys persones el 2018 que al 2017. A la resta de parròquies, el nombre de defuncions va anar a l’alça, sent a Encamp on es va produir l’increment percentual més elevat (25%) i a Andorra la Vella on més morts hi va haver en xifres absolutes, tot i quedar molt a prop el nombre de defuncions els dos darrers anys.

A Andorra hi moren més homes que dones i, a més a més, ho fan a una edat notablement més prematura. Cert que tractant-se d’unes xifres relativament petites, el fet que hi hagi una mort molt prematura producte d’algun accident o malaltia (com va ser el cas del 2018) condiciona molt les estadístiques. En qualsevol cas, el 2018 van morir al Principat 178 homes i 157 dones. L’edat mitjana de defunció seria del 72,73 anys en el cas dels homes i de 79,64 anys en el cas de les dones. Els espanyols són els que més moren, però també els que ho fan més grans.

Pocs casaments religiosos

Les dades d’Estadística sobre qüestions de creixement natural i població (que parteixen d’una base de 76.177 persones residents al Principat) també fan referència al nombre de casaments. Durant el 2018 es van registrar al país 293 bodes, 27 menys que l’any anterior i dues menys que al 2016. Nou de les bodes van ser entre persones del mateix sexe i 32 es van dur a terme per l’Església. Això fa que només un de cada deu casaments és eclesiàstic. 

Curiosament o no, a l’única parròquia on no es va registrar cap casament eclesiàstic va ser a Canillo. En canvi, on hi va haver més bodes per l’Església va ser a Sant Julià de Lòria (12 casaments en total). En xifres absolutes, on més bodes es van celebrar va ser a Andorra la Vella seguit d’Escaldes, la Massana i Sant Julià. I no cal deixar de notar que 25 dels casaments que va anotar el Registre Civil del Principat es van celebrar a Espanya. A l’estranger en total s’hi van fer 49 de les 293 bodes totals.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending