Justícia

Villarejo assegura que la inspecció de Banco Madrid i el cop a BPA eren “una operació política”

El controvertit policia empresonat a Estremera declara en un jutjat de Madrid en relació amb la investigació oberta a la Batllia per aclarir les amenaces a dirigents del banc andorrà

Altaveu

El controvertit comissari de policia ara jubilat i empresonat al centre penitenciari madrileny d’Estremera José Manuel Villarejo ha assegurat en un jutjat de Madrid que “creu recordar” que la inspecció oberta pel Sepblac -l’organisme espanyol encarregat de la prevenció del blanqueig de capital, per tant, l’homònim de la UIFAnd- a Banco de Madrid i que va ser un dels orígens del cop a Banca Privada d’Andorra (BPA) “va ser una operació política” que tenia per objectiu “fastiguejar un determinat partit polític i el seu banc en benefici de l’altre”.

Villarejo, que té mitja classe política i econòmica espanyola contra les cordes i que seria un dels components més actius de la denominada policia patriòtica, i està empresonat de manera provisional per múltiples suposades irregularitats i corrupteles, va declarar el matí del 19 de març davant d’un jutjat de primera instància i instrucció d’Arganda del Rey en funcions de cooperació internacional. Se li prenia declaració en aquell jutjat en nom de la Batllia, i de la instrucció que està duent a terme el batlle Manuel Santolària en relació amb les amenaces que haurien rebut diversos dirigents de BPA per part de membres de l’esmentada policia patriòtica o les clavegueres de l’Estat espanyol.

El comissari espanyol jubilat declara en el marc de la causa oberta a la Batllia i diu que el 'cas BPA' pretenia "fastiguejar un determinat partit polític i el seu banc en benefici de l'altre"

El diari ARA ha avançat el contingut d’una declaració a la qual també hi ha tingut accés l’Altaveu, de cinc pàgines i en què després de demanar-li algunes qüestions d’índole personal, Villarejo nega conèixer ni els antics màxims accionistes de BPA, els germans Higini i Ramon Cierco, ni tampoc l’exconseller delegat Joan Pau Miquel. Sí que està al cas, però, de forma directa o per referències, de les maniobres que van portar a la intervenció de BPA. Les preguntes les va enviar per escrit Santolària al jutjat madrileny. I aquest jutjat es limita a transcriure de forma indirecta les respostes donades pel policia, que tampoc coneix Celestino Barroso i sí Bonificacio Díez.

Villarejo afirma que “va saber per tercers” de l’existència de trobades a l’hotel Villamagna de Madrid entre Joan Pau Miquel i una persona que es feia anomenar ‘Fèlix’, que no dubta en explicar que “era un nom operatiu de l’antic comissari d’afers interns” de la policia, “Marcelino Martín Blas”. El comissari jubilat declarant assegura que ell no va participar a la reunió ni en va tenir coneixement per part de cap dels dos interlocutors. I que “creu recordar” que la trobada responia a la voluntat d’aconseguir que Miquel “facilités dades de comptes de la família Pujol”.

El policia declarant, que assegura que depenia del director adjunt operatiu del cos policíac espanyol, Eugenio Pino, explica que Martín Blas també en depenia. Com depenia del director de la policia alhora que “ell era el policia d’enllaç amb el CNI, per la qual cosa alguna de les instruccions les rebia del director del CNI”. Per tant, Villarejo no pot afirmar qui va ordenar a Martín Blas actuar, encara que considera que no va ser Pino exclusivament perquè “no tenia capacitat per a una ordre de tal envergadura”.

Quan se li pregunta si li consta que algun estament nord-americà tenia interès en la inspecció de Banco Madrid, Villarejo afirma que “no tenia especial interès, que algú li va demanar que fes gestions per tancar el banc, algú del govern espanyol o d’Andorra. Però que es va limitar a enviar telex”. El comissari jubilat explica que ell es dedicava a recopilar informació que incloïa en notes que després es judicialitzaven en algunes ocasions o en informes que miraven de seguir el mateix camí.

Comentaris


Ordena per: Data  Més valorats
Pol
3.
Efectivament Toni, és necessari un esforç per que ens expliquis com és possible que una entitat com BPA, auditada satisfactòriament durant els anys anteriors a l’esclat de l’afer per una prestigiosa empresa dirigida per la Sra Cosan, qui va ésser posteriorment responsable de la nostra INAF dins l’afer i còmplice dels desmesurats actes del nostre Govern, es trobés (BPA) després acusada d’activitats “irregulars” de facto com tu dius, i que aquestes activitats no eren un rara avis dins TOT el sector financer d’Andorra. I quan ens ho expliquis convincentment, no oblidis de detallar els lligams que hi ha entre estaments del poder i els bancs “descartats” per la nota del FinCen. I no oblidis d’explicar les comunicacions reals que va tenir el nostre Govern i INAF mesos abans de l’esclat de l’afer amb autoritats americanes que alertaven d’actuacions irregulars de TOT el sector financer andorrà, no nomès BPA. I no oblidis d’explicar per què el nostre Govern va actuar de forma negligent sense prendre les accions correctives adequades (que afectaven a TOT el sector financer) mesos abans a aquestes notes prèvies. I no oblidis d’explicar convincentment la destructora operació d’enginyeria financera de la venda de BPA per l’AREB a Vallbanc. I no oblidis d’explicar convincentment com és que +49 mesos després molts Clients són encara presos de la situació. I no oblidis d’explicar per quins motius el nostre Govern i l’AREB s’entesta en no facilitar tota la informació que li ha estat requerida durant tants mesos a les Comissions, pels Consellers de Govern a l'oposició i per juristes defensors. I no oblidis d’explicar amb xifres reals, no maquillades per la premsa esclava política i del poder, la davallada que està patint el sector financer a Andorra per culpa d’aquest afer mal gestionat. I no oblidis d’explicar els detalls que un efecte col·lateral és que bona part del sector del comerç va pitjor que mai fruit d’un turisme financer que ha desaparegut completament d’Andorra, i que un altre efecte col·lateral podrà ser la pérdua de molts llocs de treball dins el sector bancari. I no oblidis d’explicar per què el Govern està intentant buscar a la desesperada solucions als seus greus errors venent-nos un dubtós i poc clar Acord d’Associació a la UE. I no oblidis que m’en deixo aquí més demandes d’explicacions... Toni, demostra estar a l’alçada de les circumstàncies en les teves explicacions. Un esforç per part teva seria desitjable si us plau. Demostra-ho predicant amb l'exemple. Esperem els teus comentaris. Gràcies Toni. Argumentum ad populum.
  • 3
  • 0
Toni
2.
Q hi hagues influencia politica en le presa de decissions no exclou q havia actuacions irregulars dins de l’entitat, i q no era un rara avis dins del sector financer d’Andorra. Caldria q tothom estigues a l’alçada de les circumptancies en un tema tan delicat, i de moment ningu ha demostrat estar-hi, un esforç per part de tothom seria desitjable i necessari.
  • 7
  • 18
Audissou
1.

Pendant ce temps 30000 clients attendent toujours qu ' on leur rende leurs valeurs bloquées .........

  • 20
  • 1

Comenta aquest article