Socialdemòcrates i liberals afirmen que DA sols els ha ofert pactes d’Estat sobre Europa i les pensions

La trobada amb Espot i Suñé decep els representants del PS, que anuncia que també farà contactes per avaluar un eventual Govern alternatiu i una entesa sobre la Sindicatura

-
-
Demòcrates ha ofert al Partit Socialdemòcrata (PS) i a Liberals d’Andorra (L’A) dos pactes d’Estat: un sobre la Unió Europea i un altre sobre la sostenibilitat de les pensions. Així ho han assegurat les dues formacions que han estat convocades aquest dimarts pel candidat demòcrata, Xavier Espot, en l’inici de les converses per a la governabilitat. Els liberals sí que han admès que més enllà dels pactes puntuals s’ha començat a explorar “d’una manera incipient” alguna mena de suport més ampli. Els socialdemòcrates, que vist el panorama també iniciaran una roda de contactes sobre la investidura i la Sindicatura, han qualificat que la reunió ha estat “de pur tràmit”. 

Els demòcrates s’han limitat a constatar l’existència de les reunions i poca cosa més. De fet, la formació que té més escons després dels comicis del 7-A pretén mantenir una trobada amb totes les formacions i, després, entrar més a fons amb possibles acords. Xavier Espot i la número 2 de la llista nacional i candidata demòcrata a síndica general, Roser Suñé, condueixen unes reunions que pretenen, en certa manera, avaluar si DA podria tenir el suport extern necessari per poder governar en minoria i negociar els grans temes d’Estat de forma asimètrica, tal i com va afirmar el president del partit, Eric Jover.

Les reunions s’han dut a terme per separat. Al matí, encara no mitja hora incloses les salutacions i l’atenció als mitjans gràfics, amb els socialdemòcrates Pere López i Rosa Gili d’interlocutors. Per la tarda, els dos dirigents demòcrates han rebut a la seu del partit els quatre consellers electes de Liberals d’Andorra (Jordi Gallardo, Ferran Costa, Sílvia Ferrer i Marc Magallón). La trobada no ha arribat a l’hora de durada. Els demòcrates s’han limitat a corroborar el “clima de cordialitat” que hauria presidit les dues trobades i ha afirmar “la voluntat de tornar a trobar-se amb les dues formacions”.

Un PS atònit

El president i cap de llista del PS, Pere López, s’ha mostrat molt “sorprès” de com ha anat la trobada. “Un bon resum és que hi ha hagut un full en blanc a l’inici i al final hi han posat l’hora i els assistents”. I hi ha afegit, després de qualificar la trobada de “pur tràmit” o fins i tot “de reunió que no pot qualificar-se ni com a tal”, que “ens hem quedat sorpresos de les poques ganes de plantejar qüestions o obrir cap via de diàleg ni fer cap mena de plantejament”.

López: "Un bon resum és que hi ha hagut un full en blanc a l'inici i al final hi han posat el temps de durada i el nom dels assistents"

López ha reconegut que pot ser que els tornin a convocar, però ara per ara “no hi ha res a avaluar”, com ell mateix i Rosa Gili han transmès a la resta de companys del futur grup parlamentari, amb els quals s’han reunit després de la trobada amb Espot i Suñé. “Potser hi ha més ganes de parlar amb altres grups que amb nosaltres”, ha afirmat el candidat a cap de Govern socialdemòcrata que ha explicat, sobre els pactes que els han ofert els demòcrates,  que ja “vénen molt mal rebotats de l’anterior legislatura”. “Sobre la UE ja n’hi ha un de signat que se suposa que està en vigor i sobre la sostenibilitat de les pensions hi ha una resolució del Consell que obliga a fer-lo”, ha reblat.


La conversa efectiva entre Roser Suñé i Xavier Espot, i Rosa Gili i Pere López, encara no ha durat deu minuts, segons els socialdemòcrates. | ALTAVEU 

Per iniciativa dels dos representants del PS, “hem mirat de parlar una mica de la Sindicatura i ens han demanat si teníem alguna proposta o alguna cosa a fer”. En aquest sentit, els socialdemòcrates consideren que l’òrgan de direcció del Consell General ha de mostrar la “pluralitat” que hi ha a l’arc parlamentari, que vol dir que “Demòcrates no hi pot tenir la majoria”. Aquest és un aspecte que els socialdemòcrates plantejaran a la resta de forces perquè, vist el panorama amb els demòcrates i que el comitè directiu del PS va encomanar als electes que presentin candidat a la investidura, a partir de la setmana miraran d’iniciar, també els socialdemòcrates, reunions per avaluar possibles suports.

Roda de contactes socialdemòcrata

“Farem reunions amb els diferents grups polítics”, ha remarcat López, que estableix una diferenciació entre l’exploració d’un acord per a la investidura i una negociació per a l’establiment d’una Sindicatura on creu el PS que hi haurien d’estar representats tots els partits perquè, en el cas de manca d’entesa, només hi haurà representants demòcrates i socialdemòcrates. Per tant, entre la setmana que ve i els primers dies de la següent, el PS es disposa a “començar a posar sobre la taula el nostre plantejament”.

Els liberals sí admeten que la trobada “s’ha centrat a explorar d’una manera incipient possibles vies d’entesa per donar estabilitat a la legislatura”

Els socialdemòcrates han estat els més explícits. Demòcrates i liberals s’han expressat formalment via comunicats. La formació liderada per Jordi Gallardo ha afirmat que la trobada amb Espot i Suñé s’ha centrat a explorar d’una manera incipient possibles vies d’entesa per donar estabilitat a la legislatura”. I que en aquest marc,  “tant Liberals com Demòcrates han coincidit en la necessitat d’arribar a pactes d’Estat en els grans temes que la societat andorrana ha d’abordar de manera imminent com són l’acord amb la Unió Europea i la sostenibilitat de les pensions”. Els liberals haurien expressat als seus interlocutors que “caldrà fer un esforç per part de tots els actors polítics per millorar la capacitat de diàleg i la voluntat d’arribar a consensos”.


Els quatre consellers electes liberals han acudit a la seu demòcrata i s'hi han reunit durant poc menys d'una hora. | ALTAVEU

Igual com han anunciat els socialdemòcrates, els Liberals també han recordat a DA que tenen intenció de reunir-se amb el PS per conèixer de primera mà el full de ruta socialdemòcrata. En aquest sentit, Pere López ha admès que el fet que PS i Liberals s’hagin presentat coalitzades a les circumscripcions territorials, això no treu que cada formació pren les seves decisions unilateralment i independentment. I que haver configurat ‘d’Acord’ no obliga a res a cap de les parts. D’aquí, per exemple, que el PS hagi dit des del primer moment que presentaran candidat a la investidura i que considera que té la legitimitat suficient com per poder entaular, també, una ronda de negociacions.

Comentaris (2)

Trending