Societat

Tres de cada quatre ciutadans d’Andorra van notar el sisme d’Alt Urgell

Cinc persones que han respost una enquesta del Cenma asseguren haver observat desperfectes als habitatges on estaven degut a les vibracions produïdes pel terratrèmol

Altaveu

Tres de cada quatre persones que han respost una enquesta del Centre d’estudis de la natura i la muntanya (Cenma) adscrit a l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) van notar el terratrèmol que hi va haver el 3 d’abril a l’Alt Urgell, amb epicentre a prop de Montferrer Castellbò. Cinc dels ciutadans enquestats asseguren haver observat desperfectes -quatre fissures, i un cinquè caiguda de petits trossos de revestiments- en els edificis on es trobaven.

Durant la setmana posterior al sisme, hi ha hagut seixanta rèpliques, la més important de les quals 7 minuts després del primer moviment, d’una intensitat de 4,2 en l’escala de Richter i, per tant, d’una intensitat moderada. Si tanta gent va percebre el moviment, però, es deu a un altre factor: l’epicentre es va localitzar a només un quilòmetre de profunditat. És a dir, a un quilòmetre de la superfície.

De les 191 voluntàriament enquestades, 142 es van adonar que alguna cosa passava i van tenir una reacció de sorpresa. Majoritàriament, tothom qui va percebre el moviment estava dins d’un edifici i la sensació més repetida va ser comprovar la vibració o moviments molt lleugers d’objectes com cadires o el got damunt d’una taula, per posar dos exemples. La gran majoria de les persones que van notar el sisme tenien entre 30 i 50 anys.

La reacció en tots els casos va ser la de mantenir-se on s’estava. Clar és que uns quants van fer algunes trucades -per exemple als bombers- per assegurar què estava passant i descartar que hi hagués res d’important. Tres persones, però, reconeixen en l’enquesta haver sentit pànic. La recomanació és quedar-se al lloc i protegir-se dels objectes que se’ns puguin caure a sobre (sota d’una taula o del marc d’una porta, o bé, si som a l’exterior, en un lloc obert allunyat dels edificis i del mobiliari urbà). És preferible no entrar ni sortir d’un edifici, ja que és el moment durant el qual és més probable que se’ns caiguin objectes a sobre.

Els ciutadans que més van percebre el terratrèmol resideixen a Sant Julià de Lòria o Andorra la Vella, que són els llocs més propers a l’Alt Urgell. A Ordino i especialment a Canillo pràcticament no es va percebre o, com a mínim, poques persones asseguren haver-se adonat de l’existència i els efectes del moviment sísmic.