Societat

Mor el conseller independent de BPA processat en la causa general

Luís César Jayme va desenvolupar a partir del 2003 una figura pionera en la banca andorrana i els darrers anys la seva salut es va degradar producte d’un procés judicial que no comprenia

Luís César Jayme l'abril del 2016, durant un acte de suport a Joan Pau Miquel que es va fer a l'exterior de la presó de la Comella.. ARXIU
Luís César Jayme l'abril del 2016, durant un acte de suport a Joan Pau Miquel que es va fer a l'exterior de la presó de la Comella. | ARXIU

Altaveu

De formació jurídica, havia treballat tota la vida o gairebé en el món de la banca. Responsable de la divisió catalana del Banco Atlántico, Luís César Jayme es va encarregar a partir del 2003, a petició dels accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), de desenvolupar el que llavors era una figura innovadora en la banca andorrana, la del conseller independent. Una persona experta en el sector i que s’encarregava de vetllar pel bon fer de l’entitat des d’una òptica independent. Jayme va morir aquest dimecres a la nit als 80 anys producte d’una malaltia que el perseguia des de fa anys i que el procés judicial que el perseguia pel ‘cas BPA’ va contribuir a accelerar, segons diverses fonts.

A BPA se’l va fitxar pel coneixement que tenia Jayme de places de característiques similars a l’andorrana o estructures de negoci que podien ser interessants per a una entitat com l’andorrana. A Banca Atlántico, Luís César Jayme s’havia encarregat de la filial panamenya o la gestora de fons, per posar dos exemples. L’home es va implicar amb força en la comanda que se li va fer des de la BPA alhora que, fonts coneixedores de l’ara traspassat jurista, financer i bancari, asseguren que tenia una “qualitat humana incommensurable”. En aquest sentit, les mateixes fonts han assegurat que Jayme “es desvivia pel comportament humà i afectiu de les persones” que l’envoltaven. En part, no poder-ho fer com hauria volgut arran del ‘cas BPA’ el va anar minant per dins.

“Per la seva formació professional, doctor en Dret, no entenia el despropòsit del que va viure en el cas per la intervenció de BPA, de tot el procés jurídic que va patir, el sense sentit de voler muntar una causa que mai no ha existit i la manipulació de la Justícia andorrana pel poder polític”. Tot plegat, asseguren companys seus, ha contribuït a degradar la seva salut i accelerar la malaltia que patia. De fet, ja no va poder assistir a l’inici de la vista oral. Era un dels processats en la causa general del ‘cas BPA’ per a qui la fiscalia demanava una de les penes més altes: 7 anys de presó, 70 milions d’euros de multa, 10 anys d’inhabilitació professional i 20 anys d’expulsió.

Luís César Jayme García-Salcedo va morir aquest dimecres a la nit després de dies d’anar-se apagant a Barcelona. Havia nascut el dia de Sant Jordi del 1938 i aquesta tarda se li ha fet la vetlla al Tanatori de Les Corts, a la capital catalana, on demà a les 16.15 hores de la tarda, en l’oratori, es farà la missa funeral en la seva memòria. Amb la seva mort, la responsabilitat penal de què venia acusat per la fiscalia en la causa BPA decau i, per tant, el cas s’haurà d’arxivar en el cas de Jayme.

Comentaris

Luis Guillermo Hernández Peyro
3.
Mi más sentido pésame a su familia. Tuve oportunidad de conocerlo en Banco Atlántico, S. A., al estar trabajando en su equipo comercial y posteriormente, a la expropiación de ese banco, en Andorra yo trabajando en empresa propia como consultor/formador de productos financiero-bancarios. Siempre lo considere una persona cordial. Muy próxima a su equipo, con don de gentes y dotes destacadas de mando. En un momento muy duro de mi vida, por la grave enfermedad de mi esposa me apoyo financieramente un crédito para su tratamiento médico-quirúrgico y por ello me unió a El un eterno agradecimiento y gran consideración. No olvidaré su persona y lo tendré siempre en mi memoria cada Navidad cuando nos felicitabamos las fiestas. Hasta siempre apreciado Luís Cesar, descansa en paz!
  • 3
  • 0
Audissou
2.

La parole du vieux ne pourrit pas sur le tas d'ordures.
Proverbe sénégalais ; Les proverbes joola de Casamance (1998)

  • 3
  • 0
V&A
1.

Depuis nos vagues et nos douces collines, une pensée pour toi et tes proches Luis Cesar. Ce fut un plaisir de croiser ta route.

  • 8
  • 0

Comenta aquest article