El PS pretén replantejar la cotització dels autònoms per fer més assumibles les quotes

La formació denuncia que les polítiques econòmiques i promocionals de DA estan condemnant el comerç de proximitat a la desaparició

Comentaris

-
-
El Partit Socialdemòcrata (PS) pretén replantejar el sistema de cotització dels autònoms per tal que “emmirallant-nos” en altres països de l’entorn es pugui buscar la fórmula que faci que els petits empresaris puguin veure reduïdes les seves quotes. L’emprenedoria i l’economia de proximitat, el comerç de proximitat, són altres de les preocupacions de la formació, que lamenta que les polítiques econòmiques de promoció turística de l’actual Govern demòcrata estiguin condemnant la botiga de barri, per dir-ho planerament, a la desaparició.

Els números 4 i 5 de la llista nacional socialdemòcrata, Jordi Font i Roger Padreny respectivament, han desgranat aquest dimecres les propostes econòmiques de la formació.  Ho han fet al costat de l’edifici El Niu, d’Andorra Telecom, a la Massana. Des de la formació es considera essencial potenciar el consum intern per, d’aquesta forma, donar vida a aquells comerços de proximitat, no centrats específicament en el turisme, que, han alertat, viuen greus dificultats i, fins i tot, molt d’ells “estan desapareixent”. Font ha comentat que el programa electoral inclou “propostes importants destinades a fer que el consum intern sigui factible”, ja que “si no trobem solucions a la desigualtat salarial, hi ha un sector de la població que no pot consumir ni fer part de l’economia”. Per això, es vol incrementar el salari mínim fins als 1.200 euros mensuals, així com equiparar-hi les pensions mínimes. 

El polític escaldenc ha advertit que “veiem que el comerç de proximitat està desapareixent” i, en canvi, “només li posem traves; per exemple, orientem la circulació i l’estètica a un poble pel turisme i impedim a qui hi viu que es pugui atansar, parar davant la botiga i continuar comprant com fins ara”. Per això, s’ha preguntat “com podem fer vida de poble i mantenir la il·lusió si no generem consum”. També ha lamentat que “el petit comerç i el petit industrial”, tot i estar representat a la Cambra de Comerç, “no hi té veu”. Per tant, la voluntat és “impulsar taules de treball per donar-los la importància que tenen”

Padreny, representant dels joves socialdemòcrates, ha posat sobre la taula, ha dit, una qüestió que no ha aparegut durant la campanya com el treball per compte propi i l’emprenedoria. Sense assumir cap compromís concret, el número 5 de la llista que encapçala Pere López ha explicat que cal avaluar la possibilitat que un nou sistema de cotització dels autònoms permeti, si es pot, reduir les seves quotes. Padreny ha posat de rellevància l’emprenedoria i altres aspectes com el microfinançament per tal que empreses o professionals amb dificultats per accedir a les condicions que imposen els bancs tinguin una alternativa. De fet, el programa socialdemòcrata recull facilitar la iniciativa privada i la pròpia de col·lectius que permetin l’obtenció de finançament mitjançant donacions i subscripcions a projectes (crowdfunding), la creació d’empreses cooperatives i posant a disposició de la ciutadania tots els instruments necessaris per a la creació de noves empreses”.

 Més enllà de les propostes econòmiques, Font ha volgut fer un balanç “satisfactori” de la campanya, ja que “es veu clarament que no totes les propostes són iguals”. Així, ha apuntat que “n’hi ha dues de diferenciades: la de DA amb el continuisme i posar els serveis de l’Estat a favor d’uns quants; i la nostra, que treballarem per tota la ciutadania”. Un exemple d’aquesta situació l’ha posat amb la promoció turística: “Heu vist alguna campanya que ajudi al Pas de la Casa o Sant Julià, que també són motors econòmics? Només ens dediquem a Vivand, que sí, que és important; però s’ha de promocionar tot el comerç i no només una part”.

Comentaris

Trending