Un moviment sísmic amb epicentre a Ribera d'Urgellet es deixa notar a tot el país

Al sud del país, el terratrèmol s’ha sentit molt més, i en indrets de Sant Julià s’ha experimentat una mena de rèplica; per ara no consta la causació de cap dany al Principat

Comentaris

-
-
Un moviment sísmic amb epicentre a Ribera d'Urgellet d’una intensitat de 4,2 sobre 10 en l’escala de Richter s’ha deixat notar pràcticament a tot el Principat sense que, per ara, hagi transcendit la causació de cap dany. El terratrèmol s’ha registrat a només un quilòmetre de profunditat en l’esmentada localitat urgellenca i ha tingut lloc poc abans de 2/4 de 6 de la tarda.

Diversos ciutadans del país han notat el moviment. En algunes cases ha trontollat tot. Algunes persones que han estat conscients del moviment han explicat que la vibració s’havia deixat notar durant 15-20 segons. Encara que el moviment s’ha notat de manera generalitzada a tot el país -a Encamp, a la Cortinada…- seria al sud del país on l’impacte hauria estat més gran. En alguns punts de Sant Julià, fins i tot, s’hauria viscut com una mena de rèplica. Al cap de pocs minuts del primer moviment se n’hauria notat un segon.

Tot i que s'han d'acabar de confirmar dades, l'epicentre del sisme se situaria, aproximadament, entre el Pla de Sant Tirs i Cabó. Els càlculs científics que s'aniran fent les properes hores acabaran concretant el punt exacte, amb la qual cosa hi pot haver variacions (inicialment, per exemple, es deia que el moviment s'hauria centralitzat al terme de Montferrer). Tot i que sobre el paper un moviment de 4,2 no es pot considerar, segons els experts, un sisme greu, sí que és cert que en aquesta ocasió, per diverses raons naturals, el petit terratrèmol s'ha deixat notar més que en altres ocasions. Pràcticament la repercussió s'ha notat a tot Catalunya. També a Andorra.

Els bombers han rebut diverses trucades més que res per tenir informació de què estava passant. Però no han hagut de fer cap sortida. No obstant, segons les fonts del cos consultades, el nombre de trucades que han rebut en relació amb la força amb què s'ha deixat sentir el moviment al país és més aviat baix. Els bombers han demanat tranquil·litat. Al país no hi ha hagut cap mena de dany. Es desconeix per ara si ha generat algun problema a l'Alt Urgell.

Fonts del Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra (CENMA) han explicat que aquests tipus de sismes són del tot habituals al Pirineu i que el nivell de sismicitat ha estat moderada, per la qual cosa no hauria d'haver causat cap dany. El motiu científic pel qual aquesta vegada s'ha notat molt més que altres seria perquè la intensitat ha estat de 4,2 quan habitualment els sismes que es produeixen solen ser d'una intensitat encara més baixa (d'entre el 0 i 2) i, especialment, perquè l'epicentre ha estat molt superficial, a tan sols un quilòmetre de profunditat. Les fonts del CENMA consultades han explicat que és possible que encara durant algunes hores es notin rèpliques atès que aquests moviments tectònics no deixen anar tota l'energia de cop i la van alliberant a poc a poc després de l'impacte inicial.

Comentaris

Trending