Empreses comencen a dipositar salaris a la Batllia davant la dificultat per poder pagar via transferència

La nova llei laboral està fent estralls per l’obligació que imposa d’abonar els sous en un compte bancari de l’assalariat

-
-
L’obligació que imposa el nou marc legal laboral d’haver d’abonar els salaris a través d’una transferència bancària està fent estralls. Fins al punt que algunes empreses, davant el fet que alguns dels seus assalariats no tenen compte, estan dipositant els salaris a la Batllia per cobrir-se doblement: assegurar que paguen al treballador i, alhora, que pretenen complir una llei que ara per ara no sempre es podria complir. La problemàtica és molt seriosa i irresoluble ara per ara.

Tal i com fa setmanes va avançar l’Altaveu, la dificultat que suposa l’aplicació de la nova llei laboral és molt alta. Hi ha més persones de les que sembla -temporers però també residents fixes- que no disposen de compte bancari ja sia perquè les exigències de les entitats no els surten a compte o perquè, per motius diversos, els bancs no els obren compte. Sia com vulgui, l’abonament del salaria amb diners en efectiu o via xec, circumstància que es produïa amb certa freqüència i que fins ara era permesa, ha deixat de ser legal. Una cosa diferent és la liquidació, la quitança. Però el salari ordinari només es pot pagar via transferència.

Davant la impossibilitat de poder transferir els diners perquè el treballador eventualment no disposi de compte bancari, i també per no incomplir l’obligació empresarial d’abonar la remuneració en un termini determinat, algunes empreses han començat a dipositar els diners en qüestió a la Batllia. Això suposa garantir el compliment de la legalitat per part de l’empresari. Però dificulta el cobrament per part del treballador. Per molta celeritat que apliqui l’òrgan jurisdiccional de seguida passen uns dies o alguna setmana abans no s’acaba posant a disposició de l’assalariat els diners consignats.

El cas ja fa dies que va arribar al Raonador del Ciutadà i també la Confederació Empresarial (CEA) està rebent nombroses queixes o consultes, circumstància que també afecta el departament d’inspecció laboral, que no pot fer res més que remetre’s al compliment de la legislació. De fet, la llei recentment aprovada no admet interpretació possible i la solució ara per ara és impossible. Alguns bancs estan flexibilitzant les condicions sobretot econòmiques -manteniments, comissions…- per facilitar l’obertura de comptes. Però tot i amb això la problemàtica existeix. I cada mes que passa s’engrandeix.



Cinca: "Tenir un compte no és cap problema, és el mínim dels mínims"

Sobre la problemàtica fa dies evidenciada per l'Altaveu ha estat qüestionat aquest dimecres el ministre de Finances en funcions i portaveu del Govern, Jordi Cinca, que ha assegurat que "em costa entendre" que sigui un problema que ciutadans del país no tinguin accés a un compte bancari perquè "és un mínim dels mínims". Cinca, que ha arribat a dir que per solucionar el problema que està generant l'obligació de pagar el salari a través de transferència no creu que passi "per fer cap canvi legislatiu", no s'ha posat en cap moment en la pell d'aquelles persones que, més enllà dels costos que pot suposar obrir i mantenir un compte, voluntàriament renunciïn a tenir operativa bancària. Sembla evident que ningú no pot obligar ningú altre a haver de mantenir una relació comercial-mercantil concreta. Sia com vulgui, el ministre, que ha recordat que l'actual llei no va ser impulsada per l'executiu ja que es va tractar d'una proposició de llei (la va promoure el grup parlamentari demòcrata) ha assegurat que l'obligació de satisfer el salari per mitjà de transferència bancària tenia "la voluntat d'afavorir la transparència, la traçabilitat. És molt més fàcil tot plegat, és molt més fàcil que quedin reflectides les quantitats. Dóna més seguretat als treballadors". Cinca ha assegurat que es mirarà de tractar la qüestió amb l'Associació de Bancs Andorrans (ABA) per mirar quina solució es pot trobar a la problemàtica.



 

Comentaris (4)

Trending