El PS considera que una aportació anual d’un milió convertiria el transport en “un autèntic servei públic”

El candidat socialdemòcrata exigeix al Govern en funcions que “no adjudiqui el concurs de línies ara obert” perquè pot comprometre el futur i el model plantejat és del tot contrari al seu

Comentaris

-
-
El Partit Socialdemòcrata (PS) voldria que el transport esdevingués “un autèntic servei públic” essent més eficient, arribant a més indrets, amb un preu dels bitllets més assequible. La formació considera que una injecció pública anual de poc més d’un milió d’euros podria servir per millorar de manera molt notable el servei. Alhora, i aprofitant la presentació de les línies mestres programàtiques socialdemòcrates en matèria de transport, el candidat a cap de Govern de la formació, Pere López, ha exigit a l’executiu en funcions que “no adjudiqui” el concurs de línies que està actualment obert perquè pot comprometre el futur del transport i lligar el país de mans i peus a un model en què, almenys al PS, no creuen.

Els socialdemòcrates voldrien fer una aposta ferma per convertir el transport en una política pública per fomentar la seva utilització. López ha avançat la voluntat de crear una xarxa eficient, amb títols integrats i subvencionats de forma important des del Govern, línies nocturnes i més informació a les parades. El cap de llista també ha exigit a l’executiu actual, en funcions, que no resolgui el concurs convocat per a la nova distribució de línies, ja que, com ha afirmat, és un model totalment oposat al que defensen els socialdemòcrates. 

López, acompanyat del número 5 de la llista nacional, Roger Padreny, ha fet aquestes declaracions pujat, justament, a un bus comunal d’Andorra la Vella. Durant el trajecte també ha pogut compartir uns minuts parlant amb passatgers i passatgeres per apropar-los les idees de la formació. El candidat a cap de Govern ha desgranat la proposta per un transport públic que, ha recordat, té un vessant de “mobilitat sostenible” però també social, ja que “ajuda a reduir les desigualtats i els costos diaris de mobilitat per molts ciutadans per anar a escola o treballar” així com “encaixa en temes d’habitatge” perquè “una bona xarxa treu pressió de preus a les zones més ben connectades”. 

Per això, López aposta per “convertir el transport públic en un veritable servei públic” amb “part del pressupost de l’Estat destinat a targetes subvencionades i integrades” –per poder canviar de vehicle sense haver de pagar un nou bitllet- així com “un augment de freqüència” i trajectes nocturns. A més, considera necessari que es millori la informació als usuaris. També ha deixat clar que amb aquesta política “hi haurà una reducció del preu dels bitllets”. 

En aquest sentit, el cap de llista socialdemòcrata ha recordat que actualment “tot just hi ha una regulació de les línies i de qui les pot operar”, però “Govern no posa diners”. Davant aquest model , ha volgut contraposar el proposat pel PS: “Cal que sigui una política pública i s’hi destini una part del pressupost”. Això suposa, ha defensat, “millora la mobilitat, treure cotxes de la carretera i ajudar a les persones a trobar treball i habitatge”. Preguntat sobre quina podria ser aquesta partida, López ha indicat que, a falta de poder realitzar una anàlisi més profunda, “podria ser suficient amb entre 1 i 1,2 milions d’euros”. 

Per això, també ha reclamat a l’actual Govern en funcions que no adjudiqui el concurs de línies ara obert, ja que “té un plantejament just al contrari del nostre; no li donen consideració de transport públic; tot just s’ordena quines companyies poden operar en cadascuna de les línies”. Al seu entendre, seria “extraordinari” que un executiu “en funcions” optés per “comprometre el futur del transport públic”.

Comentaris (1)

Trending