Societat

Més d’un centenar de tancats ‘amaguen’ gossos en diverses zones muntanyoses del país

La immensa majoria dels coberts no disposa de cap autorització ni registre i un nombre molt notable presenten condicions deplorables per als animals

T. S.

Els col·lectius animalistes del país compten que en diversos punts del Principat, especialment en zones muntanyoses, s’hi ‘amaguen’, en conjunt, un centenar ben llarg de tancats, de coberts, on es tenen com si de gàbies es tractessin, que molt sovint són el que són, desenes, centenars, potser algun miler, de gossos. La immensa majoria d’aquestes barraques no són ni legals ni compleixen cap de les condicions que la normativa estableix.

El fet que aquest diumenge l’Altaveu difongués imatges d’un d’aquests coberts a la zona de la Comella ha fet que moltes persones hagin posat al descobert diversos indrets que acullen aquestes menes d’amagatalls. Diversos experts en la matèria han reconegut que per les imatges difoses està clar que les barraques de la Comella no respecten el mínim establert en la legislació relativa a la tinença i protecció dels animals.

Fonts consultades han reconegut que equipaments d’aquesta mena poden ser autoritzats per l’administració. Són tractats com el que es denomina nuclis zoològics i, en conseqüència, han de respectar unes condicions concretes. Les fonts coneixedores en la matèria han reconegut que hi ha alguns propietaris que tenen declarades aquestes explotacions, per així dir-ho, al comú corresponent i al departament d’Agricultura. Però la immensa majoria dels tancats no estan declarats i, a més, presenten condicions deplorables per als animals.

Des de l’administració s’està fent, en la mesura que es pot, un registre de barraques que hi ha arreu del país. Barraques que, òbviament, no són pensades en la majoria d’ocasions per tenir-hi animals. Cert, però, que elaborant aquest cens s’han detectat alguns d’aquests tancats i també s’actua des d’Agricultura si hi ha denúncies. 

La gestió de la qüestió, però, han assegurat les fonts, no és gens fàcil. Enxampar el propietari dels animals no sol ser fàcil. Molts se n’acaben desentenen i l’administració s’ha de fer càrrec dels cans. Quan no es troba els amos dels animals, l’administració opta per obrir un expedient que gairebé sempre conclou amb una sanció per al propietari del terreny on hi ha ubicades les caneres il·legals.

Les organitzacions animalistes consultades han lamentat la deixadesa de l’administració i el poc interès que realment existeix per eradicar espais com els que aquest diumenge un grup d’excursionistes va detectar a la Comella. Els consultats han demanat, també, que no es criminalitzi de forma generalitzada, especialment els caçadors, propietaris de molts d’aquests animals, però sí que han remarcat que la majoria d’aquestes instal·lacions que es troben amagades pel mig dels boscos fan angúnia i comporten un tracte menyspreable vers els gossos.

Comentaris


Ordena per: Data  Més valorats
Carme Prieto
5.

No hi ha dret ni que estiguin així per aquests "amos" malparits, i que l'administració ho consenteixi no fent res.
Si es pugués contactar amb protectores que els acollissin podriem anar gent que ens preocupa i rescatal's. Jo podria ser acompanyada amb varis voluntaris.

  • 3
  • 1
Benny
4.
Primero contesto al mensaje de llamado makina.no hay perros malditos los malditos son las personas que los tienen en condiciones pésimas incluso mueren.no tienen agua y la que se puede apreciar está verde podrida putrefacta.los perros ladran pidiendo ayuda.es bien sabido el mal estado de muchísimos perros sin que se haga nada.quien fijo que no se pueden tener perros para la caza?estamos hablando de asesinos dejan morir lentamente con sufrimiento.indicnacion es lo que siento.no me importa lo que les pase a esos individuos lo que me importa es que salven a esos animalitos y puedan tener una vida digna.tan culpable es el que hace el mal como el que lo incubre y consiente! Sos x esos perros
  • 5
  • 1
makina
3.
en españa si un perro hace más ruido de lo permitido y molesta a los vecinos tiene multa

en el REC de la COMELLA hay un gallego que trabaja en COEX (Govern d'Andorra) que tiene perros de caza que de vez en cuando los saca afuera y cuando pasa gente por el REC empiezan a ladrar a los oidos muy fuerte y persiguiendo las personas durante todo el espacio que pueden recorrer.

el gallego lo que dice a la gente es que al ser un espacio privado que hace el ruido que le da la gana y al que no le guste que pase por otro sitio

esos funcionarios del ''cos de banders'' se pasan el dia paseando pero nunca han hecho nada al respecto.
a ver si cambian las leyes y sacan esos malditos perros de ahi y los alejan de la población o que se los lleve a su pueblo.
  • 13
  • 7
Manel
2.

Deixadesa total de l'administració. Ara ens voldran fer creure qu'el cos de banders ignorava l'existència d'aquestes caneres il·legals, molt sovint propietat de caçadors amics, quan no de la mateixa colla dels banders.

  • 21
  • 2
Canis lupus
1.

Comissió d'agricultura per evaluació,denùncia de APADMA i si escau una forta sanció als propietaris.

  • 17
  • 2

Comenta aquest article