El PS calcula que els canvis fiscals que planteja deixarien entre 35 i 40 milions a les arques estatals

Els socialdemòcrates pretenen que els dividends que reparteixin SICAVs i societats tributin a un IRPF amb un segon tram del 20% a partir de 144.000 euros

Comentaris

-
-
El Partit Socialdemòcrata (PS) calcula que amb els canvis fiscals que planteja -que els dividends que reparteixin SICAVs i societats tributin a un IRPF amb un segon tram del 20% a partir de 144.000 euros- l’Estat podria recaptar entre 35 i 40 milions d’euros més que actualment que podrien revertir en qüestions d’índole social. La formació defensa que no es tracta d’incrementar la pressió tributària sinó de modificar alguns escenaris que es consideren injustos i, també, crear un cos d’inspectors per enxampar més del que es pugui fer ara aquells que no fan els deures.

I és que el PS aposta per “una fiscalitat més justa i que compleixi el que marca la Constitució: qui més té més ha de contribuir a les arques públiques”. Així ho ha explicat el candidat a cap de Govern de la formació, Pere López, i el cap de la llista territorial a Andorra la Vella, Quim Miró. La voluntat és que els dividends que es reben per les accions que es tenen i també els beneficis que reben aquells que participen en un Organisme d’Inversió Col·lectiva (OIC) –també conegudes com a SICAVs- tributin via IRPF i que aquesta figura tingui un segon tram amb un tipus del 20% a partir dels 144.000 euros d’ingressos anuals. Amb aquests canvis, han remarcat, s’aconseguirien entre 35 i 40 milions d’euros que servirien perquè des de l’executiu es poguessin tirar endavant les polítiques proposades en àmbits com l’habitatge, la gent gran o les escoles bressol, entre altres. 

López ha reconegut que totes aquestes polítiques “necessiten recursos per poder ser efectives” i ha volgut explicar que la solució passa per aquestes mesures en fiscalitat que volen acabar amb un model “contrari a la Constitució” perquè, amb Demòcrates per Andorra, “els qui més tenen són els que menys paguen”. I és que, ha recordat, el fet que els dividends que s’aconsegueixen via la participació amb accions a societats o en SICAVs estan exempts i, per tant, no entren en la base de tributació de l’IRPF com, per exemple, sí que ho fan les rendes immobiliàries o els salaris. Això provoca que “hi ha persones que tenen ingressos per rendes molt grans i tenen una tributació d’IRPF gairebé nul·la o molt baixa”

Per això, des del PS es proposa canviar la llei perquè aquests ingressos tributin. Els càlculs fets des de la formació estimen que, gràcies a aquestes modificacions, s’aconseguirien entre 30 i 35 milions més de recaptació . “No és una pujada de tipus, no és apujar impostos”, ha assegurat el candidat a cap de Govern dels socialdemòcrates per a qui “el que suposa és que aquells que no estan pagant comencin a contribuir ja perquè el país ho necessita per fer front a les polítiques que demanen els ciutadans”

L’altra proposta important en fiscalitat del PS té a veure amb la creació d’un segon tram de l’IRPF. A partir de 144.000 euros (20 vegades el salari mínim), es tributaria al 20%, com ha explicat Miró ha apuntat que això faria que “com a tot arreu, les rendes més altes tributarien més”. El candidat territorial a Andorra la Vella, a més, ha lamentat que hi ha persones que “no declaren i això és greu”, fet que considera que “s’ha de perseguir”. Per això, ha indicat, és necessari “crear un cos d’inspectors”.

Comentaris

Trending