DA dóna per fet l’establiment d’una taxa turística però pactant-ne la fórmula amb el sector

La candidatura demòcrata d’Encamp aposta per estudiar la viabilitat de crear un mapatge dels frescos de Sant Romà de les Bons

Comentaris

-
-
Demòcrates per Andorra (DA) dóna per fet que en cas de tornar a governar establirà una taxa turística. El que no en sap o encara no pretén descobrir és el model, la fórmula, perquè considera que cal pactar-la amb el sector. Aquesta és una de les qüestions posades sobre la taula per les candidatures demòcrates durant una jornada de dissabte que, o bé s’ha insistit en propostes o idees que ja s’estan executant o bé ja han estat anunciades. Els candidats taronges d’Encamp, això sí, han mostrat la seva intenció que el proper executiu potenciï el conjunt monumental de les Bons.

La número 2 de la llista nacional, Roser Suñé, ha estat l’encarregada de defensar l’establiment d’una taxa turística. Ha remarcat que serien uns ingressos que haurien de revertir íntegrament en el sector i vindrien donats pels visitants, que no comportaria un increment de la pressió fiscal interna. Suñé ha ressaltat que la immensa majoria dels turistes ja tenen assumits tributs com aquests ja que estan implantats en molts indrets de naturalesa turística. La candidata demòcrata, però, no ha desvetllat ni el model ni el tipus de gravamen que, això sí, hauria de ser “d’impacte moderat”.

La número 2 de la candidatura nacional ha explicat que hi ha fórmules “vàlides: per estança, per pernoctació, per import…” Però que no és el moment de posicionar-se sobre aquesta qüestió de manera taxativa perquè no cal crear falses polèmiques i, en canvi, una proposta com aquesta cal “treballar-la amb el sector”. Suñé ha remarcat una vegada i una altra la voluntat de trobar-se amb els agents turístics, especialment hotelers, i dissenyar la millor taxa possible que, alhora, serveixi per contribuir a la promoció del país. Sobre la petició feta des de la CEA en relació amb la ‘Marca Andorra’ no s’hi ha posicionat.

De la resta de candidatures, l’aportació més novedosa ha vingut donada des de la llista d’Encamp. I és que a Andorra la Vella, Marc Pons i Enric Tarrado, entre altres, s’han reunit amb joves per explicar-los la voluntat demòcrata de pensar ‘en jove’ totes les línies polítiques governamentals, i no sols les  de joventut. Sílvia Calvó i Javier Giménez han reiterat, des d’Escaldes, el suport de DA a l’emprenedoria. I a facilitar més ajut com més arriscada sigui la proposta. En aquest cas amb un fons públicoprivat.

Rotonda al Punt de Trobada, ara sí

Els candidats de Sant Julià, Carles Àlvarez i Vicky Grau, han reiterat que ara sí que és l’hora de la rotonda del Punt de Trobada, a 30 metres del centre comercial, que faciliti l’accés a aquest hipermercat i a d’altres i, també, als seus treballadors. Una infraestructura que han recordat ja prevista però que han negat reiteradament des de Govern. Mentrestant, des d’Ordino (Sandra Codina i Berna Coma) i Canillo (Meritxell Palmitjavila i Mònica Bonell) han insistit en polítiques d’ocupació i de foment de la igualtat efectiva.

Des del conjunt romànic de les Bons, a Encamp, el trio format per Jordi Torres Falcó, Joan Carles Ramos i Carles Enseñat han apostat per ampliar els ‘mappings’ vist l’èxit que han obtingut les recreacions virtuals que s’han fet a l’església de Santa Coloma. Amb la implementació d’aquesta proposta, Torres Falcó ha explicat que l’església de Sant Romà, la torre dels Moros -totes dues incloses en la proposta ‘Coprincipat monumental’ que pretén el reconeixement de la Unesco- i la resta d’edificacions formen “un conjunt molt important quan pensem en la potenciació del patrimoni cultural del nostre país”. El cap de llista ha recordat durant la presentació d’aquesta proposta del programa electoral que el mapping “permetria tornar a gaudir de la bellesa dels frescos que es conserven al MNAC”.

Comentaris (1)

Trending