‘d’Acord’ proposa que la ciutadania pugui impulsar referèndums o preguntes al Govern

Els social-liberals pretenen promoure el marc normatiu perquè un 15% de la població pugui sol·licitar consultes o 200 persones demandes a l’executiu

-
-
‘d’Acord’ vol potenciar la participació dels ciutadans en política. Es tracta d’un dels punts claus que es presentarà al programa electoral i que han desgranat aquest matí els candidats a Escaldes-Engordany, Rosa Gili i Marc Magallón. Així, entre les propostes que es volen impulsar són l’obligatorietat de mantenir reunions amb col·legis professionals o associacions afectades per lleis o mesura que vulgui tirar endavant el Govern, la possibilitat que la ciutadania pugui demanar referèndums amb un nombre concret de signatures o també la de fer preguntes o demandes d’informació que hagi de respondre l’executiu. 

Gili ha volgut posar en relleu que “en els darrers anys no s’ha parlat prou amb els ciutadans i no hi hagut un intercanvi que és absolutament necessari”. Per la seva banda, Magallón ha recordat que “antigament es feien moltes reunions de poble i, ara, tot això s’ha perdut”, tot posant en relleu que seria interessant recuperar fórmules per apropar la ciutadania a la participació política. 

I algunes d’aquestes estan incloses als programes electorals de ‘d’Acord’. Entre elles, ha desgranat la candidata escaldenca, hi ha l’establiment de l’obligació que, des de Govern, s’hagi de consultar a col·legis professionals o associacions representatives de col·lectius que es puguin veure afectats per alguna nova llei o mesura. “Què menys que escoltar i que hi hagi diàleg per recollir neguits i problemes que, per molt que hi hagi assessors, no sempre arriben a l’executiu”, ha apuntat, tot posant com a exemple la manca de comunicació que des de Demòcrates per Andorra s’ha tingut amb la ciutadania amb projectes molt importants i que podien afectar molta gent com ‘The Cloud’ o l’heliport. 

Des de ‘d’Acord’, també es proposa que des de la societat civil es puguin reclamar la celebració de referèndums vinculants. Per fer-ho, caldria aplegar un 15% del suport de la població i, llavors, Govern hauria d’acceptar que aquests fossin determinants. Una altra iniciativa seria obrir la porta a què els ciutadans, també amb el suport, en aquest cas, de 200 persones, puguin formular a l’executiu preguntes o demandes d’informació, tal com ara fan els consellers de l’oposició. Magallón ha defensat que totes aquestes mesures és traduiran “en un reforç de la democràcia” i ha volgut posar l’exemple “d’Estats a la vora com ara Suïssa que fa temps que ho practiquen”. Per a ‘d’Acord’, ha sentenciat, “la veu del poble és la viva veu de la democràcia”.

Comentaris (2)

Trending