Moreno, Alís i Terés a la junta electoral i problema resolt

El Consell Superior designa per sorteig tres batlles de naturalesa penal per solucionar la manca d’efectius per la renúncia presentada la setmana passada de companys seus

Maria Àngels Moreno.
Maria Àngels Moreno. ARXIU
Tres batlles ‘noves’ i problema solucionat a la junta electoral. El Consell Superior de la Justícia ha designat Maria Àngels Moreno, Nàdia Alís i Alexandra Terés per cobrir les vacants que hi havia en l’òrgan de control del procés electoral i l’ens podrà tirar endavant amb feina ja encomanada, com la queixa-denúncia presentada per Units pel Progrés d’Andorra d’Alfons Clavera. La renúncia dels tres batlles titulars la setmana passada per suposades incompatibilitats havia deixat la junta penjada d’un fil.

Moreno presidirà de nou un organisme en què ja hi havia estat durant, almenys, tot un cicle electoral, i en què va coincidir, també, amb Terés. Totes dues són instructores de penal, amb la diferència que la primera està adscrita a la secció especialitzada. Alís, que s’estrena en la junta electoral i ho farà com a vicepresidenta, actualment és batlle especialitzada en matèria civil, encara que amb un notable coneixement de la via penal atès que ha estat secretària judicial d’una Batllia d’instrucció penalista i fiscal adjunta.

La carta formal per la qual el Consell Superior designa els tres nous membres en haver-se quedat la junta electoral sense components procedents del poder judicial ja ha estat lliurada al síndic general, Vicenç Mateu, que haurà de donar les instruccions corresponents per a la reactivació de l’òrgan de control del procés electoral, que té alguns temes damunt la taula que haurà de resoldre de forma imminent. Els terminis de resolució en matèria electoral són molt breus.

La renúncia de Rodríguez, Colom i Solanes més la impossibilitat de substituir-los ha obligat a haver de fer una nova elecció

La problemàtica i les renúncies van venir derivades de l’observació feta per la fiscalia en relació amb el recurs d’Andorra Televisió a la petició de l’Andorra Sobirana d’Eusebi Nomen perquè fos entrevistat. El ministeri fiscal va observar que la batlle Imma Rodríguez s’havia d’haver abstingut en la resolució de la junta electoral atès que una germana seva concorria com a candidata als comicis del 7 d’abril (tercera suplent de d’Acord a Sant Julià). 

Automàticament, Rodríguez va plegar, i els altres dos batlles components de la junta, Xavier Colom i Laura Solanes, també van al·legar motivacions d’abstenció per renunciar a continuar a l’organisme de control electoral. Es quedava sense batlles l’ens atès que els suplents escollits el 2015 tampoc no hi podien accedir. Núria Garcia i Jaume Tor perquè ja no són batlles (una és fiscal i l’altre, magistrat a la sala civil del Tribunal Superior). I David Moynat es trobava en el mateix cas que Imma Rodríguez: un familiar directe seu és candidat.

Amb l’elecció d’aquest matí, teòricament s’hauria d’haver posat punt i final a l’anomalia que ha tingut la junta electoral en l’aire durant uns dies. Per ara, no ha transcendit que hi hagi suplents designats. Resulta que un bon nombre de batlles té incompatibilitats si es té en compte l’estricte reglament de funcionament de la junta electoral, que imposa els mateixos motius d’abstenció que en el cas d’haver de jutjar.

Comentaris

Trending