La FIS confia tornar a Andorra “el més aviat possible”

L’organisme internacional qualifica com a “excel·lents” les finals de la Copa del Món d’esquí alpí celebrades a cavall de Soldeu i el Tarter i es vol intentar de dur al Principat una prova tècnica masculina

Comentaris

Baixada d'una esquiadora austríaca per la pista Avet, a Soldeu, amb el poble al fons.
Baixada d'una esquiadora austríaca per la pista Avet, a Soldeu, amb el poble al fons.
La Federació Internacional d’Esquí (FIS) confia tornar a Andorra “el més aviat possible” amb una altra competició d’alt nivell, igual o més que la que s’ha celebrat durant aquesta setmana, les finals de la Copa del Món d’esquí alpí, a cavall de Soldeu i el Tarter, de les pistes Avet i Àliga. De fet, l’organisme internacional no descarta trobar la manera de portar al Principat una prova masculina tècnica, que seria el colofó al treball que s’ha estat fet els darrers dotze anys per situar Andorra en el mapa internacional de l’esquí.

“Hem posat la pilota sobre la vostra teulada”, ha manifestat la secretària general de la FIS, Sarah Lewis, que considera que Andorra està preparada “perquè tornem el més aviat possible”, després de celebrar unes Finals que ha definit com a “excel·lents”. Durant la darrera reunió tècnica sobre les curses que la FIS ha fet aquesta temporada, i davant dels equips, organitzadors i totes les persones que fan possible l’engranatge de la Copa del Món, Lewis ha donat les gràcies al comitè organitzador de les finals a Grandvalira-Ensisa per fer “d’aquestes finals el millor esdeveniment possible”.

La secretària general de la FIS també ha ressaltat “la gran promoció” que el país ha fet de l’esquí alpí. El director de la Copa del Món d’esquí masculina, Markus Waldner, també s’ha afegit a les lloances de Lewis: “Podeu estar orgullosos del que heu aconseguit aquí”, “és excepcional” el que s’ha viscut durant set dies. N’ha destacat sobretot “la passió” i “l’hospitalitat” mostrada per la població andorrana al llarg de tota la setmana, fent especial referència als voluntaris. 

Les finals s’han tancat aquest diumenge amb la celebració de la darrera prova d’eslàlom masculí i d’eslàlom gegant femení a la pista Avet de Soldeu, que ha comptat amb 6.000 persones de públic, repartides entre les grades, l’arribada de la cursa, el traçat de la pista i les terrasses dels hotels. En total, al llarg de tota la setmana les competicions han reunit fins a 24.500 espectadors. Evidentment, molts d’ells repetien jornada rere jornada.

Prova masculina i balanç de l’organització

Tot i que els calendaris amb les seus de proves de la Copa del Món es preparen amb quatre anys d’antelació, ha recordat Waldner, no estan el 100% confirmats i “tinc moltes ganes de trobar una solució” per encabir-hi Andorra, amb la celebració d’una prova tècnica masculina. Així ho han decidit després de veure el feedback dels corredors i dels equips, que estan “molt contents de competir” al país, ha assegurat. La FIS ha comprovat que l’Avet, segons els organitzadors, està al nivell de les millors pistes d’eslàlom i eslàlom gegant del circuit. I més des que s’ha modificat la zona d’arribada amb la nova plataforma, “que ha estat un pas endavant molt important”, ha considerat Waldner, també pel fet que permet acollir molt més públic. 

La FIS estaria empenyent Grandvalira a presentar candidatura per a una Campionats del Món, però el Govern avisa que això requereix una inversió de molts milions

El director general del comitè organitzador de les finals, Conrad Blanch, ha explicat que des de la FIS els estan animant perquè el país presenti candidatura per acollir uns Campionats del Món, que seria escalar un nivell més, però a partir d’un esglaó molt alt. En aquest sentit, “s’ha d’estudiar molt bé”, ha considerat el ministre de Turisme en funcions, Francesc Camp, perquè “estem parlant de desenes de milions d’euros” d’inversió. Ara bé, “ha quedat clar que Andorra, tècnicament, ho pot fer”, ha refermat. La meta s’ha marcat pel 2027 o el 2029. Tot i que abans, “en 3 o 4 anys, estic segur que tindrem” alguna prova de Copa del Món masculina, ha pronosticat el ministre. 

Blanch ha assegurat que aquestes Finals han suposat la “graduació” d’Andorra per acollir proves d’aquesta dimensió. En l’àmbit organitzatiu, en el d’instal·lacions i serveis. També gràcies a la meteorologia, peça clau en aquestes finals i que envegen d’altres estacions, ha reconegut Lewis, perquè ofereix un temps de primavera, però amb unes pistes de qualitat hivernal.

Comentaris

Trending