Infraestructures

La plataforma de Soldeu entra en joc i genera (més) debat

Les finals de la Copa del Món d’esquí alpí ara per ara es troben amb unes pistes en excel·lent estat i una ocupació hotelera que fa de difícil comparar amb altres anys

T. S.

Que les dues pistes que han d’acollir i, de fet, ja estan acollint, tots els entrenaments i les proves de les finals de la Copa del Món d’esquí alpí presenten ara per ara un estat immillorable és tan real com la complexitat de poder saber, realment, què suposa realment aquest certamen d’impacte comercial immediat. Encara més, el debat sobre la imperiosa necessitat (o no) de la plataforma de Soldeu torna a reobrir-se. La pista de l’Avet no aprofita ni un centímetre de la passarel·la per guanyar metres.

Si la meteorologia continua com els darrers dies -hi ha alguns mapes que prediuen canvis, caldrà estar-hi atent-, l’excel·lent preparació que els experts de Grandvalira han fet de les pistes Àliga i Avet de ben segur comportaran un èxit tècnicoesportiu per molt que a nivell de competició poques coses es juguin a Andorra. L’organització va assegurar ahir que els esquiadors que ja estan entrenant damunt els escenaris de les finals els valoraven molt positivament. L’esforç per tenir-ho tot apunt i al més alt nivell és innegable.

Com és innegable que, sobretot a través de les xarxes socials, ha tornat a sorgir el debat sobre la suposada exigència de la Federació Internacional d’Esquí que calia sí o sí la plataforma de Soldeu per allargar la pista Avet si es volia tenir opcions d’acollir el campionat que se celebra aquests dies al Principat. El muntatge que s’ha fet en relació al traçat ben poc aprofita la passarel·la construïda amb l’excusa d’aquestes finals. Qui sí que en treuen clarament partit són les terrasses dels hotels i restaurants que queden a peu de pista.

El debat, per tant, està servit. Igual com el de l’ocupació hotelera. La Unió Hotelera ha anunciat una ocupació de mitjana per aquesta setmana, al conjunt del país, del 62%. És una ocupació relativament alta i que s’enfila més encara en les parròquies de la vall oriental. Per saber, però, l’impacte real que aporta la Copa del Món calen moltes altres variables que ara mateix ni la pròpia Unió Hotelera (UHA) no està en disposició d’aportar. Normalment, els hotels no faciliten dades per setmana.

Comparativa ocupacional

L’any passat, l’ocupació mitjana del mes de març va ser, a nivell de país, de l’ordre del 75%. El percentatge, doncs, és molt més alt que el 62% global que s’espera per aquesta setmana. ¿Són equiparables aquests paràmetres? Ni de bon tros. L’any passat la Setmana Santa es va escaure el mes de març. Per tant, l’ocupació va ser més elevada per aquesta circumstància. El març del 2017, la mitjana de l’ocupació a nivell de tot el Principat va arribar gairebé al 60%. La dada, doncs, ja és molt similar a la que la UHA preveu per aquesta setmana.

La Unió Hotelera preveu que aquesta setmana, de mitjana, els hotels del país estiguin ocupats en un 62%, percentatge que s’enfila molt més en indrets com Canillo, Soldeu o el Tarter

Com pot ser lògic, els hotels que estaran més plens són els que queden més a prop dels llocs on es fa la competició (amb mitjanes de més del 70% i puntes que poden arribar al 90%). Segons diverses fonts del sector consultades és molt difícil poder saber l’impacte comercial immediat. És més, probablement, aquest impacte comercial directe i al moment no existeix. L’únic que hi ha segur és que els hotels de la zona (Soldeu, el Tarter, Canillo) tenen una ocupació alta garantida des de fa mesos. 

Potser fa un any que els equips i l’organització de la competició ja van dur a terme reserves i, per tant, els establiments van bloquejar habitacions. Segurament, segons les fonts, aquests mateixos establiments han hagut de desestimar demandes, amb la qual cosa, probablement amb les proves o sense també haurien venut els llits. Tot plegat, com s’ha dit, és de molt difícil anàlisi. I, segurament, la repercussió caldrà veure-la a més a llarg termini. És un impacte més de marca, d’imatge. 

Que el fet que Andorra hagi acollit aquesta prova porti els propers hiverns turistes d’altres països, practicants de l’esquí, a pensar en el Principat com a destinació justament perquè el Principat hagi estat seu d’una Copa del Món. El mateix que passa amb els amants del ciclisme quan pensen en Andorra i Le Tour o La Vuelta. Quan aquestes proves arriben al Principat, l’ocupació la garanteixen els equips, però no pas els seguidors, que tot sovint segueixen la prova amb autocaravanes i no fan servei dels hotels.

Comentaris

Canillenc
La plataforma ha costat 24M d € i no 40, la resta es demagogia.
En resposta a Canillenc
Contable canillenc
10.

Pero si encara no esta acabada.... com pots dir el que ha costat?
Venga va, pasa per DA a recollir el teu premi.

  • 4
  • 2
Canillenc
9.
La plataforma ha costat 24M d € i no 40, la resta es demagogia.
  • 0
  • 6
60 %
8.

Vui fer una correcció a la persona que parla del 50% del pressupost del Comú de Canillo. No és el 50% sino el 60% que prové de les arques de Govern d'Andorra.

  • 0
  • 2
Contestació al Canillenc
7.
Amb tots els respectes vui contestar al senyor Canillenc,

Si els 40 millions d'euros que han costat els 20 m guanyats a la pista comentar-te que o haurieu de pagar de la vostra butxaca els adeptes de DA de la parròquia de Canillo. Et recordo que més del 50% de la societat ENSISA és el Comú de Canillo (Entitat pública) que rep un 50% del seu pressupost del Govern d'Andorra (Entitat també pública). En resum, la vostra festeta la estem pagan tots els andorrans.

Una altra cosa, amb 40 millions d'euros podriem ajudar a un munt de famílies que tenen autèntiques dificultats per sobreviure i a un munt de joves que no poden cursar estudis superiors per falta d'ajuts...aquí està realment el futur del país.

A reveure  • 6
  • 1
Canillenc
Es veu que aquí s ajunta tota la ximpleria del país. No podem faltar a la veritat: la grada està uns 20 m més endarrere del que estava i el senyor Solanelles no pot faltar a la veritat publica'n angles de foto com li sembla i fer una notícia. Poseu una foto vista des de l'altra banda on es veu clarament com la plataforma està sobre el riu. La necessitat de pàrquing a Soldeu és una evidència que només la ignorància pot fer dir el contrari. Senyor Iriarte espero que no tindràs la cara de venir a treure el cap a la copa del món aquests dies després de voler sabotejar la seva construcció , ídem per aquest diari i per la resta a aguantar-se que ja està feta i el temps segur que ens donarà la raó.
En resposta a Canillenc
Ànims crack!
6.
Però si van dir que la construcció del parking era necessari per dur a terme la copa del món.... i esta TANCAT no s’ha acabat l’obra.
Els projectes presentats les grades estan al final de tot.
En serio et penses que ens creurem que es gasten 40M€ per recuperar 20m de graderies.¿¿¿
La gent no es tonta.
Només s’ha esfaltat la pista gall de bosc i el XALET NOU que hi ha a la muntanya,..,, saps de qui es?
S’ha fet un peu de pista als hotels i tot amb l excusa de la carrera que no veu ningú.
Hotels al 50% i menys gent a ANdorra
No som tontos!
  • 6
  • 2

Comenta aquest article