El PS pretén impulsar un registre de la propietat i un ens públic per posar al mercat els pisos buits

La formació considera “un punt fort” del programa electoral les mesures que presentarà per combatre la problemàtica de l’accés a l’habitatge

Comentaris

-
-
El Partit Socialdemòcrata (PS) proposarà en el seu programa electoral la creació d’un registre de la propietat que permeti identificar i conèixer quants pisos buits hi ha al país i, a la vegada, impulsarà un ens públic que, en conciliació amb els propietaris, els pugui posar al mercat a un preu assequible amb la garantia de pagament i de conservació per part del Govern. Aquestes dues propostes han estat presentades aquest dilluns pel candidat a cap de Govern, Pere López, i pel número 5 de la llista nacional, Roger Padreny. 

El PS considera que les mesures que inclourà al seu programa per tal de solucionar la problemàtica de l’accés a l’habitatge que es viu al país és “un dels punts forts” de què disposa la formació de cara a les eleccions generals del 7 d’abril. Padreny ha posat en relleu la necessitat del registre tot recordant que “es calcula que hi ha uns 4.000 pisos buits” i, per tant, “és bàsic i fonamental tenir les dades i, sobretot, poder-los oferir a la ciutadania”. El candidat ha remarcat que s’està parlant “d’un dret i una necessitat” i, per tant, “no és just que hi hagi tant habitatge buit i tantes famílies que en necessiten”. El registre, ha apuntat, “permetria localitzar-los, saber si són o no habitables, si precisen una rehabilitació” i, per tant, “facilitarà poder oferir-los a la població”. 

I aquest oferiment, com ha explicat López, es faria mitjançant un ens públic que gestionaria tant pisos buits o aquells que els propietaris posessin a disposició de l’Estat. El cap de llista socialdemòcrata ha argumentat que “hi ha molts problemes de diferents àmbits pels quals no surten al mercat” i que “aquesta és la veritable problemàtica”. Per tant, “el que cal és buscar mecanismes perquè es posin a disposició de la ciutadania”. I la solució seria aquesta entitat 100% pública, una fórmula “aplicada a moltes jurisdiccions” que permetria “gestionar per compte dels propietaris habitatges actualment buits i que surtin al mercat a un preu establert per cada zona, de forma que sigui assumible a les famílies”. Seria “una mesura de conciliació entre les necessitats dels llogaters i uns propietaris que no acaben de posar-los al mercat”. 

El candidat a cap de Govern del PS ha defensat la necessitat d’aquest intervencionisme perquè “avui dia, la regulació no funciona” i ha negat que “la solució sigui construir habitatge de luxe o grans promocions” sinó que el que és necessari és “impulsar la sortida al mercat dels pisos buits”.  A preguntes dels periodistes, López ha desgranat que la participació seria “voluntària” per als propietaris i que aquests “tindran la garantia de cobrament i podran participar en programes de rehabilitació vinculats a un preu final de mercat assequible”. Des del PS també s’impulsarà “un estudi sobre quin ha de ser el preu de referència a cada zona”, petició que, ha recordat, es va proposar al Consell General i va ser refusada per Demòcrates per Andorra.

Comentaris

Trending