Liberals i socialdemòcrates demanen al TC que analitzi si la nova Llei de funció pública és un xec en blanc per als polítics

PS i L’A presenten un recurs d’inconstitucionalitat basat en la vulneració suposada de tres grans principis: la llibertat sindical, el de reserva de llei i el de seguretat jurídica

Eva López, Jordi Gallardo i Pere López acudeixen al Tribunal Constitucional a presentar el recurs.
Eva López, Jordi Gallardo i Pere López acudeixen al Tribunal Constitucional a presentar el recurs.
Liberals i socialdemòcrates pretenen que el Tribunal Constitucional (TC) analitzi des de l’òptica jurídica si la nova Llei de la Funció Pública passa el filtre que la Constitució requereix. Entenen les dues formacions que el nou marc regulador dels treballadors públics pot arribar a vulnerar tres principis bàsics: el de reserva de llei, el de seguretat jurídica i la llibertat sindical. Tot plegat comportaria “malmetre drets” dels funcionaris i, alhora i encara més greu, “arriscar-se que l’administració no sigui ni independent ni neutra”.

Els fins fa poc líders parlamentaris del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, i de Liberals d’Andorra (L’A), Jordi Gallardo, han acudit aquest migdia a la seu del TC a presentar un recurs d’inconstitucionalitat. Ho han fet acompanyats de l’advocada i ara número tres de la candidatura liberal per a la circumscripció nacional Eva López. Els caps de llista de totes dues formacions han restat naturalesa electoral a l’acció jurídica plantejada i han explicat que el recurs presentat “és la conseqüència lògica de la mala gestió” que Demòcrates per Andorra (DA) ha fet de la Funció Pública, en paraules de Pere López, que ha deixat clar que el recurs d’inconstitucionalitat és “una opció política” però que era necessari que tingués una argumentari i una justificació jurídica, que donen per fet que hi és.

Gallardo ha explicat que si s’ha fet ara l’acció jurídica és perquè la legislació fixa els terminis legals en què cal dur a terme aquest pas i que tocava ara portar al TC la llei perquè “sigui analitzada des de la seva constitucionalitat”. El màxim responsable de Liberals d’Andorra ha recordat que la modificació del marc regulador de l’administració general no va tenir el suport de la immensa majoria dels grups representats a la cambra parlamentària i que ni tan sols es va consensuar res amb els treballadors, al contrari “hi ha hagut un rescabalament de drets”.

Les dues formacions, que estan estudiant altres textos aprovats en la recta final de la legislatura, asseguren que el nou marc normatiu malmet clarament drets dels treballadors

De manera genèrica, l’advocada i candidata Eva López ha explicat que la nova llei vulnera els principis de la “llibertat sindical, el principi de seguretat jurídica i el principi de reserva de llei, atès que es fa una remissió en blanc per tal que el Govern pugui fer via reglament tot allò que consideri escaient al marge de la llei”. Gallardo ha lamentat que en la tramitació de la llei hi ha hagut mancances, com “una memòria econòmica que no és suficient” o informes que no es tenen en compte. També ha lamentat que es resti representativitat als sindicats de l’administració.

Per a Pere López, per a qui “la defensa dels drets dels treballadors, que s’han vist clarament malmesos, no és un tema menor”, el text aprovat fa encara no dos mesos amb l’únic suport de DA fa que els sindicats “no tinguin ni veu ni vot” i en conseqüència el poder polític “pugui fer el que vulgui”, fent desaparèixer “departaments o seccions sense que calgui l’acord ni dels treballadors ni dels sindicats”.

López i Gallardo han coincidit en la caiguda de la “neutralitat” que experimenta l’administració amb el nou marc normatiu. Més concretament, el líder liberal ha assegurat que el text “va en detriment d’una funció pública no polititzada” i “d’un model” poc transparent i on no es premiarà els mèrits professionals sinó tot el contrari. Gallardo ha anunciat que s’estan analitzant altres lleis aprovades en l’esprint final de la legislatura perquè hi ha seriosos dubtes que tampoc compleixen l’exigible des del punt de vista constitucional. Però no ha volgut avançar res més -López tampoc no ho ha fet- per evitar aixecar dubtes sobre qüestions que tot just s’estan ara analitzant.

Comentaris (5)

Trending