Empreses

Empreses, empleats i bancs malden contra l’obligació que el salari s’hagi d’abonar per transferència

Un dels canvis que introdueix la nova llei de relacions laborals està comportant serioses dificultats perquè obliga tots els treballadors a tenir un compte bancari

Toni Solanelles

La nova llei de relacions laborals està comportant nombroses dificultats i problemes. N’hi ha de molt variats. Un de les obligacions que està causant més controvèrsia els darrers dies és el fet que el salari s’hagi d’abonar necessàriament per transferència. Encara que pugui semblar estrany, molts treballadors, especialment els temporers, perceben les seves remuneracions ja sia en líquid o ja sia a través d’un xec. L’obligació legal en vigor des de l’1 de febrer està generant un maldecap molt important tant a empresaris com empleats. I de retruc també a les entitats bancàries.

Les empreses no saben com pagar els seus treballadors. I no pas perquè no tinguin la voluntat de fer-ho. És que en molts casos, sobretot a l’hivern, els diners corresponents a les nòmines se solen abonar mitjançant xec. Els assalariats no disposen de compte bancari al país pel cost que suposa tenir un dipòsit al banc. I a les entitats tampoc no és que els interessi massa aquest tipus de clients. Benentès. Però la nòmina de febrer les empreses no saben com ‘gestionar-la’ per complir amb la llei. 

D’una banda, perquè la normativa estableix uns dies concrets i limitats per satisfer el salari. De l’altra, perquè el nou marc legal vigent des del primer dia de febrer estableix que el salari s’abonarà a través de transferència bancària. ¿I si el treballador no té compte com es transfereixen els diners corresponents al sou? I quan s’ha de fer una bestreta o cal abonar una quitança o una liquidació… ¿també s’ha de dipositar a través d’un banc? La resposta a aquesta segona pregunta depèn de l’interlocutor al qual es consulta. Sobre la primera no hi ha dubte: cal transferència sí o sí o sinó s’incompleix la llei.

Per un parell de nòmines que queden aquest hivern, molts temporers es veuen abocats a haver de fer una despesa proporcionalment molt elevada per poder cobrar

Diverses fonts empresarials han explicat que el problema existeix i és complicat de resoldre. I no només per a treballadors temporals. “Hi ha més gent de la que ens pensem que no té compte”, han explicat fonts empresarials. Els bancs, asseguren les fonts consultades, estant aquests darrers dies reben una allau de demandes d’obertura de nous comptes. Els temporers, especialment, corren a intentar obrir dipòsits com poden. Queden un parell o tres de nòmines de la temporada i es veuen abocats a haver d’obrir un compte per poder cobrar. Amb la complexitat que requereix.

Complexitat documental per acreditar allò que el banc demana -això les entitats que accepten obrir comptes que tenen un moviment tan poc rellevant que a l’entitat no li genera cap benefici- i costos proporcionalment molt elevats. De mitjana, obrir un compte li pot costar a l’interessat uns 100 euros. “És excessiu el ‘pal’ que els bancs donen a les persones que volen obrir un compte. I ara ja no és voler: és obligat per poder cobrar la nòmina”, expliquen les fonts consultades, que lamenten que el legislador no prevegi més i millor les conseqüències que poden tenir les seves decisions.

Algunes empreses, sobretot aquelles que mouen un volum de personal més elevat, miren de negociar amb els bancs condicions més avantatjoses del que seria l’ordinari per als seus treballadors. Amb prou feina arrenquen un estalvi d’una vintena d’euros i, això sí, que les entitats es comprometin a no cobrar comissions de manteniment i, especialment els temporers que pretenen venir altres temporades, puguin mantenir el compte obert amb un saldo irrellevant per tal que l’hivern que ve no hagin de passar pel mateix infern que els toca viure ara.

“Ningú no hi surt guanyant. Ni tan sols els bancs tot i els recàrrecs o comissions que apliquen, perquè aquests dies, en alguns casos, van desbordats”, expliquen les fonts que hi afegeixen la seva incredulitat per un canvi legislatiu “que no aporta res. Bé, sí, el que està portant almenys ara per ara són problemes”. Pagar en efectiu o en xec bancari no era el que preferia l’empresari. En molts casos era i és el que demanaven i demanen els treballadors i el que millor els va. La llei, però, ara ho impedeix.

Comentaris

Escaldes
11.

La gent que deutes amb la justícia , aquest son els que al final pagaran. Tindran que obrir el compte i així els embargaran. Bona feina Sr.Marti

  • 3
  • 1
Gui
10.

Molts empleats de temporada treballan tambe a Europa la resta de l any, pot ser es el moment de mirar cap als bancs ES per tindre mes bona condicions, la llei no obliga tenir compte a Andorra, ara amb SEPA el cost de transferencia cap a ES sera molt barat.

  • 1
  • 0
Tonto
9.
Perdó. Per una vegada qu una decisio d'aquest govern em sembla be. Un govern te d evitar que les empresses paguin els seus empleats al negre. Molta gent cobren mes de 2000 euros per mes i s'aprofuten d'ajudes i de no pagar irpf. En la construccio fa uns anys, espero que no es fa ara, les treballadors eren declarats al sou minim i cobraban 3 o 4 o 5 vegades aquest sou. Era una estafa per tots per l'empleat i la sociétat en general com la CASS. Ens anirien be aquests dines per les nostres jubilacions futures!!! L'estat té de controlar que les imposicions siguin juste i el que les te de pagar les paguins. Es mes facil si no hi ha diners negres com encara hi ha molt aqui a Andorra. Demaneu en un empleat de la restoració quan cobra officialment i quan realment té al final de mes. Les avantatges en natura també tindrien de ser declarades com cotxe de funccio dietes...
L'irpf no pot tocar unicament a la gent honesta!!!
  • 5
  • 0
Un d'aqui
8.

Els bancs tenen el control total de tota la població,(feu una mica de repás) Salaris,targes de crèdit,pagaments,cobraments,transferències,compra de moneda i un etc molt llarg.fins i tot controlen el Govern,es la nova llei que sen's ha imposat d'Europa.estem totalment venuts.

  • 5
  • 1
Toni
Deu ser l’ultim favor de DA als bancs, obligant a tots els treballadors a tenir compte bancari, i aixi els bancs els poden cobrar comissions, pel maneniment, d’apertura, ... esperem q sigui el darrer favor
En resposta a Toni
Mario Conde
7.

Creus realment que els bancs volen aquest tipus de clients? Jo diria que no els afavoreix.

  • 3
  • 2

Comenta aquest article