Administració

Salut instrueix tres expedients contra professionals sanitaris per tafanejar historials de pacients

La posada en marxa de la història clínica compartida conté un reglament molt estricte i els expedientats s’arrisquen a sancions econòmiques de 50.000 euros de mínim més inhabilitacions

Toni Solanelles

La direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha obert tres expedients a professionals sanitaris del país per haver fet un ús indegut de la història clínica compartida d’un pacient o més d’un. En essència, per haver furgat en l’expedient electrònic sense tenir-ne cap necessitat assistencial. Ara és el ministeri qui ha d’instruir aquests casos i acabar concloent si realment hi ha responsabilitat de l’expedientat o no. Les sancions, especialment econòmiques, a les quals s’exposen són molt elevades.

La posada en marxa de la història clínica compartida ve emmarcada per l’establiment d’una reglamentació molt estricta per evitar utilitzacions indegudes dels historials dels usuaris dels serveis mèdics. Sense anar més lluny, en la darrera assemblea de treballadors del SAAS els delegats de personal van advertir de la situació i van explicar que davant de qualsevol dubte, es comuniqui amb el superior jeràrquic com actuar. De moment, no s’ha imposat cap sanció perquè l’obertura dels expedients és relativament recent. Segons les fonts consultades, una vegada la direcció de l’hospital actua, automàticament el cas és comunicat al ministeri i és aquest qui en pren les regnes.

Les fonts consultades han recordat que el Principat ha optat per un expedient obert, és a dir, fàcilment accessible per tots els operadors sanitaris. Aquest model, segons els consultats, és molt millor per als pacients, per als usuaris, però també és molt més sensible i vulnerable. D’aquí que es facin sovint controls i auditories en relació a l’ús que es fa de les històries. El control tècnic-informàtic que hi ha activat és molt rigorós i deixa traça de qualsevol consulta. Les auditories es fan periòdicament i de forma regular. Però davant algun dubte, qui ho cregui pot sol·licitar, degudament motivat, la realització d’un d’aquests controls.

Els expedientats s’arrisquen a importants sancions. En principi, i aquest és el cas dels tres expedients oberts fins ara segons els consultats, les multes queden emmarcades en l’òrbita administrativa. Però poden comportar inhabilitacions professionals i, també i especialment, reprimendes pecuniàries de 50.000 euros com a mínim. En el cas d’un ús fraudulent de les dades -de qualsevol mena- que contingui un expedient mèdic es podria recórrer, és clar, a la via penal. De moment, però, aquesta no és la situació. L’obertura dels expedients, segons les fonts consultades, ha servit perquè s’hagi detectat, de fet i ràpidament, un ús molt més moderat i racional de les històries clíniques.

Comentaris


Ordena per: Data  Més valorats
Secretaries
16.

Realment es vergonyos que una persona no tingui confidencialitat clinica, ens ampara la llei.
Violar la imtimitat clinica de una persona es molt greu, i mes greu es que les secretaries puguin entrari a tafanejar, jo o tindria molt clar, denuncia i cap endavant!!!!
Es patetic tot aixo, i el que no se sap!!!!
Aviat aviat!!!

  • 8
  • 1
VayaTela
15.

Només al nostre país passen aquestes coses, de donar accés lliure als historials dels pacients, a tots els que treballen en el sector de la salut sense cap mena de restricció.

Si insisteixen tan en aquest projecte, el que hauríen de fer és obrir l'accés a l'historial, a tot professional de la salut que estigui en possessió de la targeta sanitària CASS del pacient en qüestió i no a tothom.

  • 12
  • 0
Ole
14.
Lo que el SAAS ven com una victoria pot acaba sent una derrota... He de creure que s han fet cursos que s ha fet formació i que tots els professionals estan disposats ha entrar a l h.c i compartir la per que estan segurs que les dades estaran ben custodiades.
Ha dia d avui quans professionals comparteixen les dades? Algu ho sap? I els que no ho fan per que es?.
Al SAAS i treballen unes 900 persones i ens hem de creure que només 3 han entrat a l h .c ??? No seran cap de turcs per blanquejar a la direcció?
  • 18
  • 0
Segur?
13.

Els secretaris o secretaries son profesionals sanitaris?

  • 13
  • 0
Informatiu desinformat
12.

Segur que eren professionals sanitaris? Segur que estaven tafanejant? Segur que els protocols estaven instaurats? Segur que el Saas ha fet tot el que marca la llei? Si és tan fàcil accedir a la nostra història clínica, no existeixen mitjans per saber qui i pk hi entra? Em penso que aqui com sempre paguen justos per pecadors...

  • 5
  • 9

Comenta aquest article