Salut

La fiscalia amplia la investigació del ‘cas Torrero’ a l’infermer que va intervenir en l’operació

El ministeri públic ha traslladat les seves diligències a la Batllia, que ja les ha annexat amb la querella de la pacient, assegurant que creu que el traumatòleg i l’anestesista van actuar de forma delictiva

Toni Solanelles

La fiscalia ha ampliat la investigació en relació a l’operació quirúrgica en què l’equip mèdic s’hauria equivocat de cama, a principi del 2015, a un infermer que va participar en la intervenció. Fins ara tots els elements i actuacions administratives i judicials s’havien centrat el traumatòleg responsable de l’operació, José Ignacio Torrero, i posteriorment es va ampliar l’acció a l’anestesista pels dubtes que plantejava el seu comportament davant la presumible falsificació d’uns consentiments informats.

El ministeri fiscal, després d’unes primeres diligències d’indagació arran de la informació aportada per la direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), va concloure que hi havia indicis de delicte que haurien pogut cometre no dos sinó tres dels participants en l’operació: el traumatòleg, l’anestesista i un infermer que en una ocasió va signar un document en què deia que la pacient havia signat el consentiment en la seva presència (i en la dels dos metges) i, després, durant la instrucció del cas per part de la direcció de l’hospital, va declarar que “no va veure físicament que la pacient signés el full”.

Per tot plegat, la fiscalia considera que els tres professionals de la salut podrien haver comès un delicte de lesions per imprudència greu i un altre de creació i ús de document privat inautèntic. Per això va passar el dossier a la Batllia per tal que sigui l’òrgan judicial el que impulsi les diligències d’investigació en el marc de la instrucció que cregui oportunes. De fet, la batlle que per torn li pertoca la direcció del cas ja ha annexat les diligències del ministeri públic a la querella presentada i admesa a tràmit per la pacient afectada. És possible que dita querella s’acabi ampliant també a l’infermer ateses les indagacions fetes per la fiscalia.