Territori

Els constructors demanen a la CASS que inverteixi una part dels fons de reserves en habitatge

L’ACODA està exposant a tots els partits polítics un seguit de mesures que consideren interessants que es puguin recollir en els diferents programes electorals

Prada Casadet ja ho va promoure al seu dia la CASS.. ARXIU
Prada Casadet ja ho va promoure al seu dia la CASS. | ARXIU

T. S.

L’Associació de contractistes d’obra (ACODA) del país consideren que per resoldre la problemàtica actual de l’habitatge, una bona iniciativa seria que una part dels fons que ostenta la reserva de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) s’inverteixin en totxo. La mesura està sent exposada pels dirigents de la patronal dels constructors als diversos partits polítics per tal que la puguin reflectir en els programes electorals. 

La proposta dels contractistes d’obra passaria perquè la CASS obtingués terrenys comunals en bones condicions fiscals i tributàries i pogués desenvolupar projectes no pas considerats d’habitatge social però sí que es poguessin oferir a preus lleugerament per sota dels del mercat. L’exemple citat per les fonts consultades és, clar, el de Prada Casadet. Això sí, salvant totes les distàncies necessàries i el temps transcorregut des d’aquella promoció.

Considerant la possibilitat de reducció del percentatge de cessió al 0%, i una llei de concessions administratives, l’ACODA creu que “la CASS podria reorientar part de la inversió del fons de reserves a la construcció d’habitatges nous, sense repercussió del sòl, i amb un model de concessió administrativa cedint l’explotació a la iniciativa privada, amb lloguers garantits, i amb un rendiment real i efectiu de la inversió per part de la CASS”

Els constructors consideren que la mesura podria suposar diverses coses positives amb la complicitat, és clar, de diverses administracions. D’entrada, la CASS invertiria de forma directa al país, generaria un patrimoni per a lla mateixa alhora que, amb les rendes dels lloguers que percebria, podria obtenir un rendiment anual d’entre el 3 i el 5% segons les fonts consultades. Alhora, es considera que es contribuiria a reactivar l’economia amb, entre altres, la generació de nous llocs de treball i contribuiria a mitigar decisivament les dificultats per trobar habitatges de lloguer a preus raonables.

Trobades amb partits

Dirigents de l’ACODA ja han exposat la proposta a responsables de diversos partits. Han mantingut converses amb demòcrates, socialdemòcrates, liberals i estan pendents de fer-ho amb els representants de la ‘terceravia’ després que avui mateix s’hagin trobat amb els progressistes Josep Roig, Jaume Bartumeu i Víctor Naudi. Roig ha manifestat al president de l’ACODA, Josep Roca, que comparteixen la proposta sobre la inversió de part dels fons de reserves de la CASS en promocions d’habitatge públic.

Segons un comunicat de la formació progressista, les dues delegacions han coincidit en la voluntat de tirar endavant una nova regulació d’ordenació de la construcció d’Andorra i en promoure convenis internacionals que promocionin la formació professional dels joves d’Andorra. La qüestió de l’habitatge, que estarà en el centre de les propostes del programa electoral de Progressistes-SDP, hauria centrat bona part de la reunió.

Comentaris

Miki
4.

Els constructors es busquen la vida, i a la CASS hi ha pasta llarga. Imagineu que aquestos pisos no s' ocupin i no es poden vendre perque hi ha 4000 pisos ilegals de Spanyols i que algun dia surtiran al mercat.

  • 0
  • 0
inversor
3.
Als comentaristes anteriors sup.. parleu amb coneixement! actualment la cass ja destina una part important del fons de pensions a inversions diverses, concretament en borsa, i diferents fins d inversió internacionals...es tracta d una interessant proposta...que el que recomana, és que en lloc de invertir en borsa part de les reserves...amb el risc que representa...proposen que s'inverteixi al país per resoldre un problema concret i de forma puntual com el de la habitatge....i ademes la cass tingui un retorn garantit i es generi un patrimoni propi No sembla pas una mala idea! com a Andorrà prefereixo que la cass inverteixi en productes garantits a Andorra...que no inversió en Bolsa! que ves a saber quin rendiment hi treuen!
  • 2
  • 6
Michel
2.

Quia cara mes dura. Intentan especular amb els diners dels treballadors

  • 8
  • 5
La Perdiu
1.

Ull! Això fa molta pudor. La CASS pagant pressupostos desorbitats per enriquir les constructores? Per tenir habitatges fets a cop de ganivet i amb un munt de desperfectes (per no canviar...)? Abans millor guardar reserves per pagar les pensions. Hi ha molts habitages buits al país. Les proposicions del Senyor NOMEN em semblen molt mes encertades per resoldre el problema actual, amb seny.

  • 10
  • 4

Comenta aquest article