Andorra participa en una investigació internacional sobre els ‘Papers de Panamà’

Autoritats fiscals-policials del Principat participen ens uns treballs emparats per Eurojust sobre la presumpta activitat delictiva relacionada amb el bufet d’advocats Mossack Fonseca

Comentaris

-
-
Autoritats fiscals-policials del Principat han estat representades els darrers dies en una reunió celebrada a l’empara d’Eurojust en què es coordinen les investigacions sobre la presumpta activitat delictiva relacionada amb el bufet d’advocats panamenys Mossack-Fonseca. La filtració de milers i milers de documents d’aquest despatx és el que va donar lloc als denominats ‘Papers de Panamà’, que va permetre saber a Andorra, per exemple, que l’actual ministre de Finances, Jordi Cinca, havia estat tenedor, al seu dia, d’accions d’una societat panamenya.

Eurojust, que és l’organisme que agrupa totes les organitzacions de naturalesa inicialment d’intel·ligència policíaca (encara que també intervenen fiscalies com a organismes de direcció d’algunes policies) d’Europa i que la seu central a l’Haia, ha celebrat la tercera reunió de coordinació en el marc de l’aprofundiment del coneixement dels ‘Papers de Panamà’. Per invitació dels representants alemanys i italians, la delegació panamenya es va reunir els darrers dies amb les autoritats competents d'Andorra, Bèlgica, Bulgària, República Txeca, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Noruega, Polònia, Portugal, Espanya, Suècia, Eslovènia, Suïssa, el Regne Unit i els EUA. Europol també va assistir a la reunió.

La investigació dels papers sobre Mossack-Fonseca representa un cas sense precedents de blanqueig de diner internacional a gran escala en què la cooperació judicial internacional ha estat crucial. Eurojust està exercint un paper fonamental en reunir a totes les autoritats competents dels Estats membres de la UE i tercers Estats, facilitant l'intercanvi d'informació i la coordinació de les investigacions. Durant la reunió, les autoritats panamenyes van informar als participants sobre l'estat de joc dels seus procediments nacionals i la seva nova legislació sobre evasió d'impostos, que entrarà en vigor a principis de març i simplificarà la cooperació judicial amb les jurisdiccions estrangeres.

Els fiscals de l'Oficina del Procurador General de Panamà van fer la següent declaració: "Panamà és un país en el seu camí per superar alguns obstacles identificats pels observadors internacionals i ara està fent esforços sense precedents en la lluita contra la delinqüència organitzada. Per aquestes raons, una de les principals prioritats del fiscal general de Panamà és enfortir la cooperació internacional, com ho fem amb Eurojust i amb l'Associació Iberoamericana de Fiscals, que presidim".

 Els dos vicepresidents d'Eurojust, Filippo Spiezia i Klaus Meyer-Cabri, van afirma reconèixer i celebrar "l'esperit de gran cooperació internacional mostrat per les autoritats panamenyes des de la primera reunió en aquest cas ‘Mossack-Fonseca’. La nova legislació sobre frau fiscal aprovada recentment a Panamà es pot considerar una fita important en la lluita contra la delinqüència organitzada, ja que condueix a una major cooperació judicial mundial. Felicitem a l'Oficina del Procurador General de Panamà pels excel·lents resultats aconseguits fins ara en les seves investigacions i agraïm la cooperació integral proporcionada a les autoritats de la UE".

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending