Govern admet que es pot canviar de papereta tants cops com es vulgui mentre dura el vot judicial

Cinca lamenta la demanda de socialdemòcrates i liberals en relació a la custòdia dels sufragis i afirma que “m’agradaria pensar que no es vol sembrar cap ombra de dubte sobre el procés electoral”

-
-
Si algú no ho sabia i no ho havia provat mai, aquest 2019 en tindrà l’oportunitat: mentre dura el vot judicial l’elector pot canviar tantes vegades com vulgui la papereta que ha dipositat en un sobre i que custodia la Batllia fins al dia dels comicis. Aquesta és la interpretació que fa el Govern de la legislació vigent des del 1993 i que l’executiu, via el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha recordat que sempre ha tingut la mateixa aplicació.

Cinca s’ha referit a la petició feta per socialdemòcrates i liberals que hi hagi una custòdia permanent del dipòsit judicial. A preguntes dels periodistes en la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres, el titular ministerial ha afirmat que “m’agradaria pensar que no es vol sembrar cap ombra de dubte sobre el procés electoral”. Però també ha assegurat que no hi ha cap demanda ‘innocent’ a dos mesos d’unes eleccions i quan hi ha de visita al país uns observadors de l’OSCE que avaluen la qualitat democràtica dels processos electorals.

El portaveu governamental ha recordat que la llei que suposa la base jurídica que regula el vot judicial data del 1993 i que des de llavors, aquest sistema de vot anticipat “s’organitza de la mateixa manera”. Que ha funcionat “igual” des del 1993 i que d’ençà de llavors tant el PS com els liberals han organitzat eleccions. “No hi ha cap novetat”, ha remarcat Jordi Cinca, que ha insistit que “no voldria pensar sota cap concepte que s’està generant dubtes sobre el vot judicial”, que ha defensat igual com ho ha fet amb el personal de la Batllia.

El ministre portaveu critica socialdemòcrates i liberals per haver demanat que es garanteixi la custòdia permanent dels sufragis

Cinca, que ha remarcat que “no s’hi val tot en política”, i ha lamentat que es pretengui danyar “l’eix central de la nostra democràcia”, ha explicat que la Batllia l’únic que fa és custodiar el vot. I el batlle, el dia de les eleccions, en aquest cas el 7 d’abril, exerceix com de delegat de l’elector i porta la seva papereta al comú. “Estan en el seu dret -els electors- de canviar el vot”, ha assegurat en una interpretació que, de ben segur, sorprendrà a molts i que mai abans no s’havia fet tan clara i pública. És a dir, Cinca ha vingut a dir que igual que l’elector que va el dia dels comicis al comú i acaba decidint en funció de tots el que hagi vist o escoltat o el que sia, qui voti a la Batllia avui pot pensar blanc i demà negre. I l’altre taronja, blau o vermell. 

Sabent-ho obertament, a la Batllia se li gira molta més feina de la que ha tingut fins ara. Perquè de ben segur hi haurà més gent que es repensarà el vot després d’haver ja dipositat una papereta. En qualsevol cas, Cinca també ha afirmat, després de deixar clar que el vot es pot canviar, que “no seré jo qui entri en disquisicions jurídiques. No tinc competència tècnica ni administrativa. Ningú no ho ha posat en dubte fins ara i sempre ha estat igual que ara”.

-

Relacionat

Gili alerta que hi ha hagut casos a la Batllia en què s’ha canviat el vot

Comentaris

Trending