Revolta dels inspectors de treball perquè se'ls tracta diferent que als forenses

Els cinc funcionaris fixes del departament porten a la Justícia el reglament que estableix les compensacions remuneratòries i recorden que ells compleixen els mateixos requisits que els experts en medicina legal

Comentaris

-
-

Les primes que reben els forenses per les guàrdies que realitzen no només hauran estat matèria de control parlamentari al Govern. També s’hi haurà de pronunciar la Justícia. Els inspectors de treball treuen foc pels queixals amb tant desequilibri. Sobretot, per no rebre el mateix tracte laboral que els professionals de la medicina legal. Per això han presentat una demanda que ja ha estat admesa a tràmit per la secció administrativa de la Batllia. L’element de fons, entre altres, és que els inspectors al·leguen que ells compleixen els mateixos requisits que els forenses i, en canvi, les seves guàrdies estan molt menys valorades.

La qüestió ja va ser matèria de pregunta parlamentària en una de les darreres sessions de control a l’executiu fetes al Consell General. El conseller general liberal Ferran Costa es va interessar per la matèria. El ministre d’Interior, Xavier Espot, va al·legar que en ser només dos forenses estan pràcticament un dia de guàrdia sí i el següent no. Diversos col·lectius de funcionaris, i sense anar més lluny el sindicat que representa els treballadors de l’administració general (SIpaag) van denunciar que via prima s’està duent a terme un increment salarial encobert.

Amb tot, ara s’hauran de pronunciar els tribunals en relació a aquesta diferència de tracte laboral que al cap i a la fi comporta una important diferència de remuneració entre els forenses per les guàrdies en comparació amb altres col·lectius. I els primers que han posat el crit al cel de manera formal són els cinc inspectors de treball que estan en plantilla fixa. El rerefons de tot plegat és que el Govern ha decidit augmentar considerablement la prima que reben els forenses per les seves guàrdies “al·legant uns criteris que els inspectors també compleixen”, segons fonts d’aquest darrer col·lectiu.

Els professionals del control laboral consideren que les característiques de les seves guàrdies són idèntiques a la dels forenses i, en canvi, reben una qualificació diferent i, per tant, una remuneració distinta

Jurídicament, és clar, la discriminació salarial la combaten d’una altra forma, tot al·legant qüestions estructurals i no estructurals i, sobretot, el que al·legarien els demandants és que a partir de les definicions que es fa en el reglament, s’acaba donant als inspectors laborals una mala classificació, una mala puntuació, que, corresponsablement a aquesta valoració que consideren defectuosa, els atribueix una remuneració molt més baixa. L'admissió de la demanda ha estat publicada aquest dimecres al BOPA.

La qüestió jurídica és que fins ara les guàrdies es considerava que no eren estructurals. Aquesta qualificació la rebien les guàrdies de tots els col·lectius laborals, de tots els departaments de l'administració. Amb el nou reglament del sistema de compensacions, de cop i volta les guàrdies dels forenses apareixen com a estructurals. És a dir, que són una part més de la feina, per dir-ho d'alguna manera. I exposa el reglament perquè reben les guàrdies dels forenses aquesta consideració. Just la descripció de les característiques de la guàrdia dels forenses coincideix amb el mateix que es demana/s'exigeix als inspectors de treball. I d'aquí l'enuig. Una altra cosa és, asseguren les fonts, la remuneració que s'hagi establert. No és l'element essencial. Però és clar que també compta. I molt.

 

Comentaris (1)

Trending