Societat

Mobilització d'afectades per la pensió de viduïtat

Dones que han perdut els seus marits i que es veuen perjudicades per les limitacions de les prestacions econòmiques de la CASS creen un grup amb la finalitat de poder fer una demanda a la parapública

Altaveu

Diverses dones d'Andorra que han perdut els seus marits i que només perceben una prestació econòmica de forma temporal, reclamen que les pensions de viduïtat es converteixin en vitalícies sigui quina sigui l'edat de les vídues o els vidus en el moment de defunció de la parella. En aquest sentit, s'han reunit creant un grup per tal de mobilitzar-se i poder presentar una demanda a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). També volen trobar més persones perjudicades per la situació, així com que els polítics arribin a escoltar les seves reclamacions com a ciutadanes del país que són.  

Les afectades coincideixen en explicar que ja és prou dur "haver de perdre el teu marit quan ets jove i de forma inesperada", "que en aquest drama s'hi afegeix el fet de saber que només podràs percebre econòmicament la pensió de viduïtat durant un temps limitat". Un temps que va dels 30 mesos en persones de menys de 30 anys, de 54 mesos entre 30 anys i més i menys de 45 anys o bé de 60 mesos de 45 anys o més i de menys de 55 anys. De manera, que la pensió només dura dos anys i mig, quatre i mig o cinc en funció de l'edat que té la vídua o el vidu en el moment de la defunció.

Arran del reportatge 'El drama de la pensió de viduïtat' publicat aquest diumenge per l'Altaveu, diverses perjudicades per la situació han pogut conèixer que són varies les afectades que han perdut els seus marits sent joves i que s'han enfrontat al fet que la CASS no els hi ofereixi una pensió vitalícia, és a dir, per tota la vida, sinó que només sigui temporal. "Sóc tant vídua als 49 com als 55 anys", exposa una de les afectades per aquesta situació. Ha estat així com s'han decidit unir per incidir d'alguna manera a la parapública. D'aquesta forma, les afectades també criden a conèixer noves situacions en relació amb aquesta problemàtica, i també homes vidus que s'hi vegin afectats. Perquè de moment manifesten que només hi ha dones en el grup.

A més, recorden que en qualsevol cas, no exigeixen un augment de la prestació econòmica que perceben de la CASS, malgrat que sí que sovint reconeixen que aquesta és molt minsa. La seva reclamació és que la pensió esdevingui en vitalícia i que "el problema rau en el fet que no hi ha igualtat en totes les edats". Les perjudicades reivindiquen que és "una situació de la qual ningú en parla" i que també forma part de la ciutadania andorrana, de manera que volen que els polítics les escoltin.

Articles relacionats

Comentaris

Carmen
6.

Una vergonya. Totel que la persona finada ha pagat s’ha de tornar a la vídua i als fills, fins que acabin els estudis.

  • 0
  • 0
Josep Casanovas
5.

Em vaig quedar vidu de la meva esposa fa 7 anys i només he percebut la pensió per 5 anys i també tinc 2 fills petits. A la CASS em van dir que refès la meva vida, com si això fos tant fàcil.
Podeu indicar com podem posar-nos dacort i anar tots junts per fer força en aquest tema? Algun lloc o telèfon de contacte?

  • 0
  • 0
Dolors Prieto Molero
4.
Estic totalment d'acord!!!! No és a just................ Jo Em Vaig quedar viuda apunt de fer els 42 anys el meu home ja els tenía. Res més em pertoca 4 anys i mitg !!! I tot lo que el meu home va cotitzar per l'endemà?? On queda???!!!
Sé que hi ha molta gent viuda de fa temps , que no entren a la nova llei, que han refet la seva vida i no Ho fan saber de per continuar cobrant!!!
Tampoc ho trobo molt bé..........
S'auria de pendré Unes altres mides de control! Però tota persona que pateix la perdúa d'un ser, tan estimat, tingui l'edat que tingui és viudo/a per a tota la vida.
  • 1
  • 0
No anem be
3.
Molts Anims, penso que aqui no sols es problema de la CASS, aquest tipus de pensions son de Solidaritat, i s ha de demanar que estiguin als pressupostos del estat/Govern, Govern en aquest cas com sempre amaga el cap sota terra, Sr.Espot Ministre de benestar Social, s hauria de pronunciar, aquestes pensions a Europa surten dels pressupostos dels govern, pel tamany del pais no representaria ni un 0.01% del presupostos, menys propaganda i mes feina social. En el meu cas fa 25 anys la pensio de orfandat era sols el 10% de la pension cotizada pel meu pare al money de la seva mort, la mare va mori abans i mon pare mai va cobrar res,
4198 pessetas/mes va ser la meva dels 15 anys fins als 18. Un menu en aquella epoca costava 1000ptes... tenia per fer 4 menus al mes... aquest peis fa massa anys que menysprea als viud@s i orfàs.
  • 0
  • 0
Conchi gaspar
2.

Al meu marit tb va mori als 47 anys ,just ara fara 6 mesos jo ting 47 y nomes h'en donarán la pensión de viutat 5 anys , que pasa k a partir de"aquí deixare de ser viuda ,una vergoña

  • 1
  • 0

Comenta aquest article