Política

L’embrionària Associació Pro-Vida s’indigesta als liberals

El president del comitè d’Escaldes, Alfons Clavera, deixa el càrrec i el partit arran del frec a frec per la seva decisió d’impulsar una nova entitat antiavortista juntament amb Simó Duró

Alfons Clavera (esquerra) i Simó Duró són dos dels impulsors d'una associació que encara està molt verda.. ARXIU
Alfons Clavera (esquerra) i Simó Duró són dos dels impulsors d'una associació que encara està molt verda. | ARXIU

T. S.

D’entrada semblava poc més que un bluf, ara pot ser que la denominada Associació Pro-Vida acabi esdevenint una realitat. La promovien i la promouen el president de la Federació de la Gent Gran i exconseller general Simó Duró i el fins fa poc president del comitè parroquial de Liberals d’Andorra a Escaldes Alfons Clavera. Justament, la intenció d’impulsar aquest col·lectiu antiavortista ha estat la que ha acabat portant l’advocat a deixar la formació liberal.

La voraç irrupció d’Stop Violències a favor de la despenalització de l’avortament al Principat encara que això suposi haver de modificar el model institucional ha posat en alerta diversos col·lectius. Fonts properes a l’Església asseguren que els incomoda aquest corrent tan ferm en la defensa de l’avortament però asseguren que no tenen res a veure, almenys directament, en l’impuls de l’associació antiavortista. Aquest col·lectiu sorgiria d’un reduït nucli de persones fermes defensores del Coprincipat i que a títol personal i de creences religioses sempre han tingut bona relació amb la Mitra.

Clavera i Duró en serien els dos principals exponents. Al primer, però, el fet de pertànyer a liberals, als actuals liberals, li podia suposar un petit escull. Petit que al final ha estat gran tot i que, afirmen fonts de la formació presidida per Jordi Gallardo, la trobada que va desencadenar en la sortida del fins ara president parroquial escaldenc del partit va ser del constructiva, calmada. El propi Clavera ha confirmat la dimissió de LIberals, avançada aquest dissabte per ‘Diari d’Andorra’.

Les fonts consultades han assegurat que la posició de Clavera no és que topés amb el pacte territorial amb el PS, que també, sinó que tampoc encaixava en un partit que, amb la direcció actual al capdavant, es posiciona a favor de referèndums per decidir qüestions com la de l’avortament. Per a Clavera, aquesta és una qüestió que no pot tenir cabuda en l’ordenament jurídic andorrà. Per un tema institucional i per un tema de convenciments ètics personals. I per a Liberals que un dirigent parroquial pretengui posar en marxa una organització obertament antiavortista era clarament un problema, un signe de debilitat.

Almenys una part del comitè parroquial i la direcció nacional també mantenien diferències amb l'advocat, que no hauria vist malament ocupar algun lloc notable en alguna candidatura

Fet i fet, després d’una conversa entre membres del comitè local d’Escaldes, Clavera hauria acabat mostrant la seva disposició a plegar. De fet, així ho hauria fet. L’advocat es podrà centrar ara amb Simó Duró ha intentat eixamplar l’embrionària base que havien construït per mirar de fer realitat l’Associació Pro-Vida i Liberals d’Andorra continuarà fent camí sense el fins ara dirigent local. Algunes fonts liberals han afirmat que amb Clavera ja s’hi havia mantingut alguna que altra topada. I que ara, en la confecció de les llistes, també haurien sorgit diferències.

Malgrat que Clavera es va posicionar clarament al costat de la direcció quan va succeir el trencament del comitè parroquial, cert és que el suport del fins ara president escaldenc havia estat molt més tímid en casos com la divisió al seu dia entre Josep Pintat i Jordi Gallardo. Escaldes es va alinear amb l’actual líder liberal, però en moltes coses Clavera tindria, almenys personalment, més bona sintonia amb el polític lauredià.

A una part de l’actual comitè d’Escaldes i fins i tot a la direcció nacional la sortida de l’advocat del partit, en certa manera, ja li va bé. Aplana el camí en la confecció de les candidatures. Malgrat que les fonts consultades han afirmat que no preveien que Alfons Clavera ocupés cap lloc transcendent en cap llista, el lletrat sí que ho pretenia. O, almenys, ho havia pretès. Encara que el fins fa poc president del comitè escaldenc ho nega i manté que hauria estat la comissió electoral qui li ho hauria proposat. Almenys a l'inici. Ara, forçant la sortida per una altra qüestió, com la antiavortista, es tanca la porta a qualsevol possible conflicte abans de les eleccions.

Comentaris

Maria .
5.
Malament anem amb gent aixi! Els temps i la societat evolucionen. Amb persones que volen manar amb aquesta forma de pensar mai avançarem. Som els andorrans i gent viuen al Pais que volem decidir i defensar els nostres drets. Volem un model com el Frances on els ciutadans desideixen i defensen les seves opinios siguin quines siguin! No viure dins un consevadorisme i sota les faldilles del Bisbe...que no hens aporte res. O politics com la senyora Montane....que per guardar la seva cadira i els ingressos que això aporte....canvie de idea segons li convingui...de tots es sapigut que aquesta senyora en diferents sectors donave suport plenament a l'avortament i el dret a decidir de les dones....però esclar cal conservar la nòmina !!!! Tot i que això suposi canviar i anar en contra els drets de les dones i drets fonamentals de les persones a sense ovlidar afalagar el Bisbe i dir bestieses com que el Bisbe hens ha aportat molt a l'economia del Pais!!!!! Jajjajjaa! Montane al carre!!!! I Sr. Clavera dediquis a fer de advocat que això si que ho fa bè! Deixi estar la politica per gent que hens aporti, el que necessitem i demanem.
  • 8
  • 3
Anselm
4.

És el poble el que ha de decidir, els temps canvien i això ja és imparable: avortament en els tres supòsits!

  • 9
  • 3
Brian
3.

No en teníem prou amb els "tradicionalistes" - per ser correcte - de Virtus Unita que ara apareixen aquests carcamals pro-vida ( no deixa de ser graciós que siguin homes que volen tenir dret a decidir que poden fer les dones amb el seu propi cos...)... Malament anem a Andorra si els retrògrades acaben tenint poder...

  • 13
  • 8
Manel
2.

Mai entendre perquè les associacions pro-vida solen ser creades i/o presidides per homes quan qui hauria de tenir la primera i última paraula son les dones...
També m'agradaria saber si l'han creat perquè son pro-vida o si el motiu es mes aviat que son pro-coprincep!?!

  • 13
  • 5
josep
1.
Mai hagués pensat que defensar la vida en qualsevol dels seus estadis resultes ser motiu d'expulsió d'un mal anomenat partit lliberal. Sense paraules. Ànims Alfons!
  • 14
  • 20

Comenta aquest article