Una metgessa de l'hospital participa en una investigació relacionada amb l'activació de gens cancerígens

Immaculada Ribera-Cortada ha format part d'un estudi que ha fet un diagnòstic més precís del limfoma de cèl·lules de mantell, el qual és molt agressiu en persones adultes

Comentaris

-
-
La doctora Immaculada Ribera-Cortada, metgessa especialista en Anatomia Patològica de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell, ha participat en una investigació sobre activació d'oncògens, és a dir, gens cancerígens. L'estudi ha permès fer un diagnòstic més precís d'un dels limfomes més agressius en persones adultes, el limfoma de cèl·lules de mantell (LFM). L'estudi ha estat publicat per la prestigiosa revista Blood de la Societat Americana d'Hematologia.

La investigació ha permès identificar, per primera vegada, unes alteracions en pacients que tenen el limfoma de cèl·lules de mantell - un tumor del sistema limfàtic que es deu a l'acumulació descontrolada de globus blancs i que es transformen en cèl·lules cancerígenes – que havien passat inadvertides fins al moment mitjançant les tècniques convencionals a causa de la seva complexitat i mida petita.

D'aquesta manera, ara es podrà fer un correcte diagnòstic d'aquests casos i que els pacients puguin accedir a assajos clínics. A més, els resultats de l'estudi també representen un avenç important en la caracterització genètica d'aquest limfoma i la relació entre les alteracions genètiques i el curs clínic dels malalts. La investigació demostra que oncògens determinats "segresten" regions reguladores actives del genoma per poder augmentar la seva expressió. I aquest fet obre les portes per a poder fer més estudis en altres tipus de càncer.

Els resultats arriben un any després que la Fundació Crèdit Andorrà, el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) i la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica signessin un acord de col·laboració amb l'objectiu de facilitar la recerca en matèria de limfomes i leucèmies. És la primera vegada que un professional de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell figura com a investigador, i en aquest cas ha estat la Dra. Ribera-Cortada. La iniciativa s'emmarca en el programa 'La salut al dia' que es vol explorar vies per contribuir al desenvolupament social i a millorar la qualitat de vida de la població.

En la investigació hi han participat més d'una trentena d'investigadors de 15 països diferents, Espanya, EUA, Alemanya i Països Baixos, entre d'altres, liderats pel catedràtic Dr. Elías Campo, director de recerca de l'Hospital Clínic de Barcelona.

 

Comentaris

Trending