El Raonador confirma rescissions ‘exprés’ de contractes de lloguer però avisa que moltes quedaran sense efecte

El ministre d’Afers Socials afirma que la pròrroga contractual tàcita no serà vigent fins que entri en vigor el pressupost i que, per tant, “és inevitable” que hi hagi algunes ‘piruetes’

Vista general dels assistents a la reunió, presidida per cinc ministres.
Vista general dels assistents a la reunió, presidida per cinc ministres.
El raonador del ciutadà, Marc Vila, ha confirmat aquest migdia després de la tercera reunió de la comissió nacional d’habitatge, que es comencen a detectar els primers “moviments” d’alguns propietaris que abans no entri en vigor la Llei del pressupost que establirà la pròrroga tàcita de tots els contractes de lloguer que vencin a partir de llavors estan comunicant rescissions contractuals ‘exprés’ amb la voluntat de poder fer un increment de preu més substancial del que es permetrà (i que pren l’IPC del 0,7% de referència). Vila ha advertit que moltes de les comunicacions que s’estan fent ara a corre-cuita quedaran en no res quan sigui vigent el pressupost per aquest 2019.

Els membres de la comissió de l’habitatge han mantingut una nova trobada amb molt de caràcter informatiu. Dues de les qüestions principals tractades han estat força de tràmit, com ara validar el reglament de la pròpia comissió i presentar com avancen els diversos estudis que s’han carregat al departament d’Estadística, com ara relatius als preus dels lloguers i al nombre d’habitatges buits. No obstant això, i segons que ha anunciat el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, no es farà cap comunicació pública de cap dada fins que els treballs no estiguin en una fase molt avançada o fins i tot finalitzats per evitar “polèmiques estèrils” com la que al seu entendre va ser la del preu mitjà del lloguer.

La tercera reunió de la comissió nacional de l’habitatge ha servit per establir el reglament d’aquest ens i posar damunt la taula com avancen alguns dels estudis encarregats a Estadística

Espot ha confirmat que no hi haurà l’obligació legal de prorrogar tàcitament els contractes que vencin fins que no entri en vigor el pressupost, una situació que tranquil·lament pot donar-se ben bé a meitat de març o més tard. “Les normes no poden tenir caràcter retroactiu”, ha afirmat el ministre contradient, per exemple, el fet que la Llei de seguretat pública es va publicar l’11 de gener per entrar en vigor deu dies abans. Detall aquest a banda, Espot ha admès que hi pot haver algun cas de propietaris que vulguin accelerar les renovacions de contractes. “És inevitable”, ha afirmat el ministre. Però també ha recordat que els contractes tenen “un termini cert i clar” que cal respectar i que si una de les parts no ho respecta, sempre es pot acudir als tribunals.

El titular d’Afers Socials ha explicat que de ben segur algunes de les persones que estan ara comunicant renovacions ja les tenien decidides d’abans que s’anunciés la mesura de la pròrroga tàcita. El Raonador del Ciutadà, però, ha confirmat que s’han detectat els primers casos de rescissió ‘exprés’ tot buscant evitar la pròrroga tàcita. De moment són pocs casos, però hi comença a haver aquest efecte pervers. 

L’ACU demana que aquelles persones que es trobin que a corre-cuita l’arrendador els vol extingir o renovar el contracta ho posi en coneixement del Raonador del Ciutadà

Vila ha advocat perquè “els propietaris s’adonin” que moltes de les comunicacions exprés que es facin ara “seran com si no hi fossin” si els venciments dels contractes són posteriors a la data d’entrada en vigor del pressupost. El mateix missatge que a través de les xarxes estan fent passar els responsables de l’Associació de Consumidors (ACU), que demanen que qualsevol anomalia la comuniquin al Raonador per així poder centralitzar tota la problemàtica en un sol punt, en un únic interlocutor.

Preus de referència i exemples catalans

Al tomb de la mateixa reunió de la comissió nacional d’habitatge, Xavier Espot ha estat qüestionat sobre si seria bo marcar un índex preus de referència. El titular d’Afers Socials ha respost afirmativament deixant clar que sia sempre com una referència i no pas “si s’utilitza com un topall o com una sanció” atès que manté tant ell com el Govern en general, ha dit, que “establir mínims o màxims fa desincentivar” el mercat. En aquesta circumstància hauria coincidit el ministre, més o menys, amb el president del Col·legi de gestors immobiliaris (AGIA), Jordi Galobardas. 

Tant Espot com Galobardas i Vila s’han referit, també, a la presència durant la reunió de la comissió nacional de l’habitatge d’integrants de l’Institut d’estudis regionals i metropolitans de Barcelona que han aportat tot d’experiències de mesures o elements que ells han utilitzat per pal·liar o resoldre la situació. També han posat sobre la taula exemples de què disposen, en dret comparat, de mesures que s’han aplicat en ciutats com ara Berlín. Espot i Galobardas han coincidit en destacar una frase que haurien pronunciat els experts catalans, en el sentit que “no hi ha solucions senzilles per a problemes complicats”.

Entre els membres de l’institut barceloní que han assistit a la reunió a la planta baixa de l’edifici administratiu de Govern hi havia l’extinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Ricard Gomà, integrant d’Iniciativa-Verds i de Barcelona en Comú alhora que expert en polítiques socials i Estat del benestar. L’equip d’experts en què s’integra haurien exposat tot de propostes genèriques, segons Galobardas, i que encara s’han de “pair” per a Espot. En tot cas, l’aportació de polítiques públiques que estan funcionant en matèria d’habitatge ha estat “molt interessant” per al Raonador del Ciutadà.



L’AGIA assegura que els abusos són molt minoritaris i que hi estan en contra

El president del Col·legi de Gestors Immobiliaris, Jordi Galobardas, ha assegurat que els abusos en els increments dels preus del lloguer són molt minoritaris i que hi estan en contra. Alhora, ha afirmat que no tenen constància que cap dels seus col·legiats hagi “col·laborat o incidit” en cap cas d’abús. Si algun inquilí considera que la conducta d’algun API fomenta abusos es pot denunciar davant l’AGIA, per exemple. Ara per ara, però, ni aquesta col·lectiu ni tampoc el Raonador han rebut cap queixa directa de cap intermediari immobiliari. Per a Galobardas, “és bo” que hi hagi un preu de referència i, sobretot, “que hi hagi una estabilitat de preus”. Alhora ha remarcat que “no es poden prendre mesures precipitades” i per això cal esperar els resultats dels diversos estudis que estan en marxa. L’AGIA mateix en té d’encarregat un que en alguns mesos estarà ja molt avançat.



 

-

Relacionat

Primera rescissió exprés d’un contracte de lloguer abans que es publiqui el decret de la renovació automàtica

Comentaris

Trending