El Sipaag demana al fiscal que actuï contra els polítics que estan fent un abús dels càrrecs de confiança

El sindicat de l’administració general creu que el Govern s’està saltant la llei amb la majoria de les contractacions de relació especial i formalitza l’acció legal perquè s’investigui si hi ha delicte contra la Funció Pública

El president del Sipaag, Lluís Anguita, formalitzant l'escrit al registre de la seu de la Justícia.
El president del Sipaag, Lluís Anguita, formalitzant l'escrit al registre de la seu de la Justícia.

El president del Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag), Lluís Anguita, ha presentat aquest matí a la seu de la Justícia un escrit-denúncia amb l’objectiu que la fiscalia investigui si el Govern està cometent algun tipus de delicte contra la Funció Pública en donar atribucions de comandament a nombroses persones que han estat contractes sota la figura de la relació especial, i que entén el Sipaag que només podrien fer tasques d’assessorament. A més, l’organització sindical reclama al ministeri públic que actuï per la via penal contra els responsables -polítics, s’entén- dels eventuals abusos.

L’organització sindical ja havia fet una petició administrativa genèrica al propi executiu, però davant la possibilitat que no respongui abans de les eleccions, ja que té dos mesos per fer-ho i fins i tot tres i, a més a més, pot acabar fent silenci administratiu, “no ho podíem deixar passar”. Per això s’ha acabat formalitzant l’acció legal. Anguita, acompanyat de l’assessora jurídica del sindicat, Eva López, ha entrat l’escrit al servei de tràmits de la Batllia, primer, i després l’ha formalitzat a la fiscalia poc abans de la 1 del migdia. 

L’organització sindical considera que “una burla del tot indignant” la “desviació del poder” que l’executiu fa donant a atribucions a persones que legalment no les poden tenir

El Sipaag ja fa temps que denuncia que hi ha més personal de confiança que exerceix tasques de comandament que no pas que fa serveis d’assessorament o acompanyament, que és el que estableix la legislació. “No és gens fàcil de calcular quantes persones” suposadament estarien fora de la llei, “però hi ha molts més casos de càrrecs de relació especial” desenvolupament feines de comandament que no pas fent assessoraments. “Són més de deu, potser més de quinze”.

Les decisions que adopten aquestes persones de confiança dels dirigents polítics -Anguita ha posat l’exemple novament de la coordinadora de Funció Pública, un rol que formalment la normativa vigent no contempla i que en canvi permet a Elisabet Almarcha fins i tot presidir comitès de selecció i, per tant, escollir nous treballadors per a l’administració- podrien arribar a ser nuls de ple dret. De fet, així ho donen per fet els juristes que aconsellen el Sipaag. El president del sindicat ha destacat, a més, que l’actual Govern ha tibat més que altres executius de càrrecs de confiança però, sobretot, ho ha fet anant-los a buscar fora del país.

Les anomalies

La primera irregularitat que denuncia el Sipaag, per exemple, és que la majoria dels contractes de relació especial, que segons la llei, s’haurien de publicitar a través del BOPA, no es comuniquen degudament, amb la qual cosa es facilita la contractació “totalment arbitrària”. “Ja tan sols per la manca de publicitat, i particularment per la manca de publicació al BOPA de les contractacions esmentades, aquestes darreres són nul·les de ple dret”. I qualsevol acte que duguin a terme aquestes persones també derivarien en nul·litat.

Per això, segons que s’exposa en l’escrit lliurat a la fiscalia, “és del tot imprescindible aturar aquesta actuació contrària a la llei i als fins que legitimen l’activitat administrativa, ja que tots els actes que actualment s’estan portant a terme són del tot nuls de ple dret, i les conseqüències de procedir de manera retroactiva a l’anul·lació tindrà greus conseqüències que no poden ser obviades”.


L'advocada Eva López i el president del Sipaag, Lluís Anguita, arribant a la seu de la Justícia. | ALTAVEU

El sindicat de l’administració general acusa el Govern, amb la seva actuació, de desvirtuar “de manera absoluta les funcions i atribucions del personal especial”. Donant dots de comandament i atribucions de direcció a persones foranes a l’administració i que la llei no empara el que està fent l’executiu és una “burla del tot indignant”. No s’empara “en cap normativa o argumentació fàctica o jurídica, i de manera totalment arbitraria, sense convocatòria ni publicitat, el Govern es treu de la màniga una denominació, la de coordinador, per tal de buidar les competències i funcions dels directors o dels caps d’àrea i situar a una persona nomenada a dit per sobre de la piràmide estructural funcionarial”.

El Sipaag també considera nul·les de ple dret les delegacions de competències i, fins i tot, les de signatura. I, a partir d’aquí, també serien nuls qualssevol documents signats per aquestes persones o les decisions que adoptin aquests càrrecs de confiança, que el que acaben consumant és una “desviació de poder”. Per tot plegat i fins i tot, el sindicat demana que “exerciti la corresponent acció penal contra la persona o persones responsables dels mateixos, així com contra els possibles cooperadors necessaris o encobridors dels fets”.

Etiquetes

-

Relacionat

El Sipaag demanarà a la fiscalia que aturi les intervencions il·legals dels càrrecs de confiança
-

Relacionat

Els càrrecs de relació especial de l’administració, camí de la fiscalia

Comentaris (4)

Trending