Martí anuncia que la policia investiga comerços del Pas per rebentar preus amb el tabac

La majoria demòcrata tomba les esmenes a la totalitat presentades al projecte de llei per establir mínims tabaquers i al pressupost entre nous retrets de l’oposició

Comentaris

Imatge amb què Liberals ha lamentat que en un moment donat fins a sis consellers demòcrates s'haguessin absentat de l'hemicicle.
Imatge amb què Liberals ha lamentat que en un moment donat fins a sis consellers demòcrates s'haguessin absentat de l'hemicicle.
El cap de Govern, Toni Martí, es fa creus que havent-hi el diferencial que hi ha entre el preu del tabac a Andorra, concretament al Pas de la Casa, i a França, encara hi hagi alguns establiments, sovint aparents petits comerços, que estiguin rebentant preus. Davant d’això, i en el marc de la discussió parlamentària sobre les esmenes a la totalitat presentades pels liberals i per Unió Laurediana (UL) i els independents de la Massana al projecte de llei d’establiment de preus mínims a la venda dels tabacs, Martí ha anunciat que la policia està investigant aquests locals.

Com sol ser molt habitual, el corró demòcrata ha tombat totes les esmenes a la totalitat debatudes aquest divendres. Les dues relatives als preus del tabac i les tres presentades en relació al projecte de pressupost. A l’altra cantó, l’oposició gairebé en bloc ha posat damunt la taula, des de l’escó o des del faristol, una bona pila de retrets, acusant sempre els ‘taronges’ d’anar contra allò que caldria. Fins al punt que en el cas del tabac hi ha hagut força unanimitat en afirmar, d’una manera o altra, la normativa probablement no servirà per aconseguir el que el Govern pretén: combatre el contraban. Tampoc no confien que respongui a les necessitats de la població en general, en aquest cas, el projecte de pressupost. Mentre l’oposició considera que el Govern no escolta la població ni inverteix per solucionar els problemes reals de la gent, el ministre de Finances, Jordi Cinca, manté que es tracta dels “pressupostos més possibilistes que hi havia”.

Els dos punts de l’ordre del dia que van quedar pendents procedents de la sessió iniciada ahir han derivat en un debat maratonià, novament marcat per l’accent en certa manera electoralista. O, com a mínim, amb la necessitat de tots els grups, de totes les formacions, de marcar un perfil propi més accentuat que en moltes altres ocasions fins ara. La sessió ha tornat a ser llarguíssima i molt repetitiva. Fins al punt que en moltes ocasions l’hemicicle ha estat mig buit, situació que ha estat criticat des de les xarxes socials per Liberals, que ha lamentat que en un moment donat fins a sis consellers generals de la majoria demòcrata s’haguessin absentat de la sala.

Contraban

La primera part de la sessió s’ha centrat en les esmenes a la totalitat relatives al projecte de llei per limitar per baix els preus del tabac. Per a liberals i exliberals ara definits com a independents integrats al grup mixt, limitar els preus de venda del tabac és intervencionista. El líder liberal, Jordi Gallardo, ha recordat que la Constitució consagra el lliure mercat. El cap de cartell de la ‘tercera via’, Josep Pintat, molt contundent tota la sessió, ha lamentat que en la llei no s’hi vegin reflectits els acords amb la Unió Europea. Per als socialdemòcrates i altra volta els liberals, la mesura perjudicarà els petits comerciants per beneficiar les marques premium o els grans productors. El socialdemòcrata Pere López, per exemple, ha lamentat que el Govern no posi topalls per al preu dels lloguers i sí per al tabac. O que s’equipari el preu amb Espanya quan el gran problema és amb França.

De fet, l’oposició en bloc ha considerat que la llei governamental no respon a la motivació que assegura Govern que té, com és la de combatre el contraban. De fet, el progressista Víctor Naudi, ha considerat la norma “partidista” en recollir suposadament només les necessitats o peticions d’una part del sector i ha advertit que es pot acabar aconseguint al final l’efecte contrari al buscat. Però ni el ministre de Finances, Jordi Cinca, ni el màxim responsable governamental, Toni Martí, no han compartit el mateix tarannà. El Govern no esperava el rebuig de l’oposició després de mesos i mesos de negociació amb el sector, al qual, segons Cinca i Martí, beneficia. I especialment intenta posar ordre al Pas de la Casa.

En aquest sentit, el cap de Govern ha assegurat que no pot ser de cap de les maneres que encara hi hagi comportaments abusius. Comerços que se situen molt per fora dels suposats preus de mercat. En aquest sentit, Martí ha anunciat que la policia està fent les investigacions corresponents. I és que se sospita que rere petits comerços que acaben movent molts diners s’hi poden amagar altres activitats molt directament relacionades amb el contraban. Locals que acaben sent magatzems de les xarxes fraudulentes.

Quinze vots per tombar totes les esmenes

Sia com vulgui, els quinze vots demòcrates han servit per tombar les esmenes a la totalitat. I ara el text entrarà a la comissió legislativa corresponent per avaluar les esmenes parcials que s’han presentat i fer els retocs que correspongui al projecte legislatiu abans de tornar a la cambra. Els quinze vots taronges també han servit, en aquest cas, per tombar les tres esmenes a la totalitat -una per cadascun dels ‘grups grans’ de la minoria- al projecte de pressupost. En aquest cas, el debat ha servit per marcar molt perfil polític en vista a les eleccions. L’oposició considera que el pressupost per al 2019 no respon a les necessitats reals del país i en conseqüència, la discussió ha esdevingut una confrontació de models entre l’oposició i la majoria en què des de Demòcrates per Andorra ha defensat que en aquests vuit anys s’ha aconseguit revertir la situació que es van trobar i que s’han impulsat nombrosos projectes.

La discussió sobre la previsió pressupostària s'ha convertit en una veritable confrontació de models polítics entre els grups de l'oposició i la majoria taronja

El liberal Jordi Gallardo ha lamentat que amb l’altíssima recaptació obtinguda gràcies al nou model fiscal, l’actual ja, el Govern no hagi sabut incidir més en la ciutadania, en traduir els diners del marc impositiu en millores per a la gent. Per al líder liberal, el Govern hauria d’haver “gastat millor”. Gallardo ha qüestionat les previsions del pressupost i ha remarcat que el dèficit està “sobrevalorat” i ha destacat que s’ha volgut “amagar sota grans xifres grans fracassos”. El president i líder parlamentari del PS, Pere López, ha retret al Govern que el pressupost que han presentat no doni resposta a les principals preocupacions de la ciutadania: habitatge, salaris i pensions baixos, ajudes socials, el transport públic o la sanitat. En aquest sentit, ha destacat que l’executiu no pot obviar les dues manifestacions que hi ha hagut en un mes i ha defensat que cal “un canvi de rumb per cosir una societat que han fracturat”

Mentrestant, el president del grup parlamentari mixt i conseller d’UL-IM, Josep Pintat, ha destacat que “Andorra es troba al límit de la sostenibilitat” de les finances públiques i ha qüestionat que el sostre d’endeutament s’apugi fins a l’1% del PIB. A més a més, ha remarcat que aquest pressupost no fa front als reptes de futur i ha afirmat, en aquest sentit, que cal, entre d’altres, un debat sobre les pensions. La consellera independent Silvia Bonet s’ha sumat a la crítica que el pressupost no dóna resposta a les problemàtiques mentre que el conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, també ha qüestionat les grans xifres del pressupost.

Comentaris (1)

Trending