Administració

Desesperació a Govern per la fallada generalitzada del principal sistema informàtic

Els funcionaris lamenten que no reben cap mena d’informació clara i que no poden atendre els ciutadans, que en alguns casos perden les formes i els estreps

El departament de Tràmits és un dels més afectats per la incidència.. ARXIU
El departament de Tràmits és un dels més afectats per la incidència. | ARXIU

Toni Solanelles

La pana informàtica a Govern no és cap broma. Des de dilluns que hi ha molts serveis que l’administrat no pot rebre. Ni en línia ni tampoc si es presenta personalment a l’edifici administratiu. Els funcionaris es troben en la mateixa situació. I hores d’ara no hi ha cap previsió de quan es pot solucionar la qüestió. Durant la jornada de dimarts es va fer circular un correu intern informant que la incidència quedaria resolta per la tarda. Aquest matí s’ha tornat a enviar una comunicació explicant que després de treballar tota la nit per intentar reparar l’avaria no ha esta possible. I no hi ha cap termini ni cap explicació sobre què està passant.

Una cosa és clara: allò que ha ‘caigut’ és el denominat ‘servidor Carlemany’ i el sistema AS400, que és la tecnologia, molt obsoleta per cert, que centralitza pràcticament totes les dades documentals i que permet la gestió que han de fer els funcionaris i les consultes per resoldre qualsevol petició que faci l’administrat. Ara mateix, el Govern no pot saber si vostè té un deute amb l’administració perquè no pot accedir a la base de dades que conté aquesta informació. Els responsables governamentals es cuiden prou de donar cap explicació sobre què està passant i què motiva una pana de tant llarga durada. Diverses fonts han assegurat que mai no s’havia vist que es trigués tant de temps -fa unes 48 hores almenys que es treballa en la incidència- en reparar una anomalia.

La incidència afecta de manera molt especial el sistema AS400 -lligat a IBM i al contracte de manteniment subscrit per l’executiu amb l’empresa SPAI- i el servidor Carlemany

Però la fallada és de molt calat i hi ha molts departaments, molts serveis, pràcticament parats. Tràmits està pràcticament paralitzat per tot allò que depèn del sistema informàtic. I també el portal en línia de tributs, per posar un parell d’exemples. L’Altaveu ha pogut constatar el col·lapse i la indignació tant de ciutadans -que en alguns coses perden les formes i els estreps davant els funcionaris- com dels propis treballadors, que lamenten la manca d’informació, que els priva de donar una resposta acurada als administrats, com, en general, la manca de transparència i de formació en relació amb els sistemes informàtics.

L’AS400 és avui per avui el sistema més generalitzat a l’administració andorrana. Alhora, però, és també molt antiquat i segons fonts d’especialistes informàtics no és evident que hi hagi tècnics a qui es pugui recórrer amb facilitat per solucionar una avaria en aquest sistema. A més, aquest sistema es pretén que vagi perdent pes en favor del sistema comunament conegut com a SAP, que ja s’ha anat implantant com a gestor de tributs i de comptadoria, i que ha causat enormes problemes a banda d’un cost milionari. S’han invertit uns 8 milions d’euros en aquest projecte, que fa molt temps que hauria d’estar implantat i que no hi ha manera que acabi d’arrencar.

Diverses fonts no han descartat que els problemes que pateix ara l’AS400 no puguin ser derivats d’algun atac ‘hacker’. De fet, no seria la primera vegada que la seguretat informàtica governamental queda en entredit. Però en qualsevol cas, altra volta, no hauria tingut les dimensions i la incidència que està tenint aquests darrers dies. Des de dilluns que hi ha fallades que cada cop s’han anat fent més evidents i generalitzades. L'AS400 es reinicia quan no hi ha espai i en aquesta ocasió no s'ha reiniciat. En alguns àmbits, ja divendres s'haurien començat a notar les debilitats del sistema. Ara per ara, l’únic missatge que passen els responsables informàtics és que “s’està treballant”. 

L’avaria està fent estralls des de dilluns, els responsables del servei van assegurar que dimarts a la tarda estaria tot apunt i ara per ara la solució no té cap termini per veure’s acomplerta

Davant de les vagues respostes que es donen, la indignació és màxima. Diversos funcionaris ja han començat a contactar amb representants polítics per tal que exigeixin explicacions i responsabilitats. I es qüestiona, i molt, el funcionament del departament de sistemes d’informació, que està sota l’ull de l’huracà des de fa molt temps, amb serveix externalitzats amb empreses que fa molt temps que van renovant contractes que inicialment havien de tenir una durada molt determinada. Fonts consultades coneixedores del sistema han lamentat que en el cas del Govern d’Andorra els servidors no estan duplicats per evitar que una pana com l’actual tingui la incidència que està tenint.

Amb duplicitat de servidors, és molt més complicat que tots dos caiguin a l’hora i es podria ‘tibar’ sempre del que estigués actiu. Les mateixes fonts han recordat, també, que en bona mesura el manteniment dels equips que estan resultant més afectats per la incidència actual seria també responsabilitat de l’empresa SPAI, en virtut d’una adjudicació contractual llargament qüestionada en tractar-se de la societat del cap de Govern. El sistema AS400, respecte del qual n’és especialista el director del departament de sistemes d’informació governamental, Miquel Haro, és de la firma internacional IBM. Justament, experts francesos de la multinacional van arribar aquest dimarts al Principat per posar-se al capdavant de l'intent de resolució de la pana.Immigració i alguns serveis comunals també pateixin l'averia

L'averia que afecta el principal sistema informàtic de Govern no només és limita als serveis centrals de l'administració. Diversos tràmits del departament d'immigració tampoc no estan funcionant amb la suficiència que caldria. La incidència té un abast tant gran que fins i tot serveis d'alguns comuns, que necessiten de la connexió o la 'complicitat' governamental per poder funcionar, tampoc no estan pedalant com caldria. Hi ha a la Duana les tramitacions s'estan fent de forma manual atès que hi ha gestions que són ineludibles i no poden esperar. 

Articles relacionats

Comentaris

Has
4.

Pues tiene toda la pinta de ser una venganza por darle el contrato de mantenimiento a quien se lo han dado. Alguien que ha trabajado en un centro de cálculo.

  • 0
  • 2
TELA MARINERA
3.
Que facil criticar sense coneixement.
Penseu que el AS400 esta instalat en un portail de sobretaula, sense redundanncia, ni backups, ni manteniment.

Te que ser un problema gros, si tal com apunta la notoioa va ser un problema de spai i ha corromput les dades, aixo es del.pitjor que pot passar en una BBDD i mes depenent de la magnitud d'aquesta.

Si les coses es poden fer d'un altra manera, de ben segur, si es tindria que haver migrat segurament, que es un sistema en desus també.

Tothom olora la.sang i entra a matar, espero que o recuperin aviat.
  • 1
  • 6
Pepe
2.

3 millons d'euros el SAP??? Porten més de 8 millons i encara no funciona correctament. A més, no hi ha cap tècnic a l'Administració que el pogui gestionar i han de pagar 500€ cada dia perquè un tècnic forà gestioni les dades...
Per cert, la gestió del servidor que ha caigut (AS400) la porta l'empresa del germà del cap de Govern...

  • 16
  • 1
vergonya de pais
1.
Portem tres dies sense poder donar serveis al ciutadà. Com pot ser que un país quedi col·lapsat per un problema Informàtic? Aquests servidors IBM no havien de ser arreglats per la empresa del germà del cap de govern? A ple segle 21 podem permetre això? ja podem anar a parlar amb Europa ja, quin ridícul!!! Tenim un sistema Informàtic que té més de 40 anys, encara amb les pantalletes verdes i ja veiem quina seguretat, a qualsevol empresa tenen els servidors 'duplicats' per una possible caiguda, però en aquest país no, i no serà per falta d'inversió... Departament d'Informàtica de Govern penòs. Hi haurà alguna responsabilitat? Al final el que paga és el ciutadà, com sempre
  • 19
  • 1

Comenta aquest article