Les ‘mesures socials urgents’ del Govern generen unanimitat: electoralistes i insuficients

Totes les formacions de l’oposició coincideixen en lamentar les propostes més que descafeïnades de l’executiu, que veu com indigna més la ciutadania que una altra cosa

Els ministres Jordi Cinca i Xavier Espot durant la presentació de les mesures.
Els ministres Jordi Cinca i Xavier Espot durant la presentació de les mesures.
Les mesures anunciades aquest dimarts pel Govern com a baló d’oxigen per a la classe mitjana fan riure per no plorar. I a més, han aconseguit unir l’oposició i gran part de la ciutadania en la crítica. Termes com “electoralistes”, “insuficients” o “brindis al sol” han estat usades per diversos dels dirigents polítics confrontats amb el grup que dóna suport a l’executiu. Mentrestant, una part molt notable de la ciutadania es demana si els dirigents governamentals li està prenent el pèl o la considera babau. 

Pintat (UL): “Tard i malament. Com sempre, amb presses, sense consens ni anàlisi de les conseqüències”

Delfí Roca (SDP): “És un gest electoralista per comprar la pau social”

 

 

 

La rebaixa de l’IPC és el que sorprèn més negativament la ciutadania. Sobretot aquella que esperava veure incrementat el seu salari en funció d’aquest indicador. En aquest sentit, els funcionaris serien els principals desencantats o enutjats, segons com es miri. Però també és clar que hi ha treballadors del sector privat que també tenen fixat per contracte o conveni la revisió salarial en funció de la inflació o l’increment teòric de la vida. 

Després de portar mesos i mesos assegurant que l’increment seria de l’1,7% -encara no fa gaires setmanes que aquesta era la dada- que de cop i volta l’indicador estimat però ja molt aproximat al que s’aplicarà sigui d’entre el 0,7% i el 0,8% ha sorprès molt. Costa d’entendre la davallada, també a la classe política, malgrat que no ha estat aquest el principal element al qual s’han referit. Les formacions polítiques situades enfront de Demòcrates per Andorra (DA) han criticat la imposició de les mesures sense, de forma efectiva, consensuar-les amb ningú. Més enllà d’això, la suposada improvisació i el fet que siguin poc més que engrunes que serviran de ben poca cosa sinó per a res. De fet, fins i tot fonts properes de la patronal han reconegut que la transcendència efectiva de les propostes és molt baixa. I que amb més temps s’hauria pogut establir millors condicions i perquè servissin per a un termini de temps més llarg.

Costa (L’A): “Electoralistes, populistes i esperpèntiques” López (PS): “És un exercici de postureig i d’escenificar una falsa preocupació”

El conseller general liberal Ferran Costa ha lamentat les mesures “electoralistes, populistes i esperpèntiques”. Costa s’ha referit amb aquest darrer terme al fet que “algunes d’elles són impossibles de portar a la pràctica”. El parlamentari ha posat l’exemple de la renovació tàcita dels contractes de lloguer, fet que topa amb la llei vigent que s’hauria de modificar i no és aquesta la pretensió governamental. “No es poden saltar la llei” i tampoc voler modificar un text legal “en temps de descompte”.

Costa ha assegurat que el fet que les mesures siguin tan pobres i arribin tan tard demostra “una miopia abismal” del Govern alhora que ha lamentat, també, que no s’hagi consensuat cap de les propostes ja que, ha recordat el polític liberal, al cap i a la fi l’únic que es va fer va ser anunciar quatre mesures. Sense més. El parlamentari ha conclòs afirmant que tot plegat es tracta d’un “brindis al sol” i un intent d’“enganyar el poble”.

També ha criticat la manca de consens el conseller i líder del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, que per començar ha lamentat la composició de la taula en què Toni Martí, Jordi Cinca i Xavier Espot van anunciar les mesures urgents. López hi ha trobat a faltar representants de la gent gran, de col·lectius de discapacitats o d’associacions d’immigrants o residents. Alhora, ha retret al Govern que presentés “unes mesures sense objecte de debat ni discussió”, unes propostes que a parer seu són, també, el resultat del “desconcert” existent dins mateix de l’executiu.

Pintat (UL): “Tard i malament. Com sempre, amb presses, sense consens ni anàlisi de les conseqüències” Delfí Roca (SDP): “És un gest electoralista per comprar la pau social”

López ha qualificat les propostes en sí d’“exercici de postureig” i ha assegurat que amb elles, el Govern l’únic que ha fet és “escenificar una falsa preocupació”. “Tenim un Govern que no ha entès absolutament res i del qual, doncs, tampoc cal esperar-ne res”, ha afegit el polític socialdemòcrata, que ha acusat l’executiu de no saber “llegir allò que està passant”. Les propostes, per a López, són del tot “insuficients” producte de la “impotència” governamental i la pobra política social liderada pel ministre i candidat Xavier Espot, tal com s’ha encarregat de recordar el parlamentari.

També ha estat sintètic però ben contundent, fins i tot estrenant-se per les xarxes socials, el conseller d’Unió Laurediana (UL) i promotor principal de la tercera via Josep Pintat. “Tard i malament. Com sempre, amb presses, sense consens ni anàlisi de les conseqüències”, ha afirmat el polític lauredià, que ha demanat que “cal definir un model econòmic de futur sense improvisacions oportunistes”. També altres veus integrants del grup parlamentari mixt però de tendència molt diferent a la de Pintat com la dels progressistes han estat crítics amb les mesures. El president d’SDP, Jaume Bartumeu, ja va recordar dimarts que ha estat justament DA qui ha fomentat la fractura social. Alhora, el dirigent de la mateixa formació Delfí Roca, a través d’un article d’opinió al ‘Diari d’Andorra’, ha considerat les mesures presentades per l’executiu com de “gest electoralista” encaminat a “comprar la pau social”, en referència a la protesta ciutadana haguda el 17 de desembre.

El cap de Govern, Toni Martí; el ministre de Finances, Jordi Cinca; i el d'Afers Socials, Xavier Espot; han exposat les mesures als òrgans patronals i els sindicats.

Relacionat

17,27 euros de més per al salari mínim i tres mesures més: la solució als mals de la classe mitjana

Comentaris (1)

Trending