El Constitucional admet estudiar si cal apartar del judici del ‘cas BPA’  els tres magistrats ‘titulars’

L’Alt tribunal impedeix que la sala pugui pugui tirar endavant mentre no decideixi si la suposada amenaça durant la vista d’interposar una querella contra un advocat és motiu de recusació

Comentaris

El magistrat Enric Anglada (esquerra) presideix el tribunal que ha de jutjar el cas.
El magistrat Enric Anglada (esquerra) presideix el tribunal que ha de jutjar el cas. Toni Solanelles
El Tribunal Constitucional (TC) ha emès recentment un aute admetent a tràmit el recurs d’empara promoguts per quatre dels processats en el ‘cas BPA’. L’Alt tribunal vol estudiar si les advertències amenaçadores que es van fer durant una de les poques sessions del judici que s’han celebrat fins ara per part del Tribunal de Corts en relació amb l’advocat dels promotors del recurs són motiu per apartar-los de l’afer judicial o no. Mentrestant, i mentre no pren la decisió definitiva, el TC impedeix als magistrats afectats -Josep Maria Pijuan, Enric Anglada i Concepció Barón- que adoptin cap més decisió sobre el cas, amb la qual cosa, a la pràctica ‘congelen’ el judici.

Els quatre defensats per l’advocat Josep Anton Silvestre van promoure fa setmanes un recurs d’empara davant el TC per la primera de les desestimacions en relació amb la seva petició de recusació, llavors, dels tres magistrats del Tribunal de Corts que formaven la sala jutjadora en entendre que l’advertència que va fer el president de la sala, Josep Maria Pijuan, que es podria impulsar des del tribunal una querella criminal contra Silvestre era una amenaça en tota regla que podia atemptar el lliure exercici de l’advocacia o, com a mínim, podia condicionar la defensa que havia de fer d’ells el lletrat.

En un aute que aquest dimecres publica el Butlletí Oficial del Principat (BOPA), el Tribunal Constitucional admet a tràmit la recusació i ho fa, a més a més, amb efectes suspensius. Això vol dir que accepta estudiar si el motiu de recusació llegat a l’amenaça i desestimat tant pel propi Tribunal de Corts com per la sala penal del Tribunal Superior té raó de ser i s’han d’apartar els tres magistrats del judici o no. A més, en adoptar els efectes suspensius, a la pràctica impedeix a Pijuan, Anglada i Barón que adoptin, mentre no es resol el recurs, cap altra decisió en relació amb l’afer BPA. Amb la qual cosa, ni canviant Pijuan -ja acceptadament recusat- per Jacques Richiardi, el Tribunal de Corts no podria ara per ara reiniciar el judici.

Silvestre i els seus clients també han aconseguit que el TC estudiï si cal deixar fora de la presa de decisions en relació al ‘cas BPA’ una altra magistrada, en aquest cas de la sala penal del Tribunal Superior. Els quatre processats, que juntament amb el seu lletrat han qüestionat la manera de fer dels tribunals en relació a la forma de jutjar les qüestions derivades de la crisi de BPA, van demanar al seu dia, i va ser desestimat també, que s’apartés Marie Conte, per quan ella no podia resoldre el recurs dels embargaments ni tampoc un procediment urgent i preferent plantejat ja que en la resolució de la primera recusació, la referent als magistrats del Tribunal de Corts, els va resoldre implícitament. 

També en aquest cas s’admet a tràmit el recurs d’empara amb efectes suspensius, amb la qual cosa, de moment, Conte s’haurà d’abstenir de participar de cap altre afer del ‘cas BPA’ en què hi apareguin o bé el lletrat Silvestre o bé algun dels seus quatre defensats.

Comentaris

Trending