L’USd’A reclama que en les mesures que vol establir Govern s’hi inclogui la tretzena paga obligatòria o dos dies festius al sector privat

L’organització sindical lamenta la política social “imposada” per l’executiu demòcrata els darrers vuit anys i assegura que les propostes urgents no tindran cap sentit si no es consensuen 

Comentaris

-
-
La Unió Sindical d’Andorra (USd’A) exigeix que es consensuïn mesures socials com, per exemple, l’establiment d’un increment salarial i de les pensions obligatori del 2,5% anual o la fixació de dos dies festius setmanals en el sector privat. També convertir en obligatòria la tretzena paga. L’organització sindical lamenta que ara a corre-cuita el Govern vulgui acordar “un paquet de mesures urgents per millorar l’economia de les llards andorranes” després d’haver estat fent cas omís de les demandes dels agents socials durant vuit anys. I demana, per tant, que Demòcrates per Andorra (DA) “rectifiqui les polítiques socials que ha vingut imposant els últims vuit anys”.

En un comunicat, el col·lectiu sindicat recorda que “ja va demanar l’augment de salaris i pensions en un 2,5 % per any, el que faria un 10% per legislatura. El Govern ens va contestar que ja tenia intencions d’augmentar el salari mínim interprofessional”, amb la qual cosa, segons l’USd’A, mentre "els uns parlem de naps, els altres ens contesten amb cols”. El sindicat liderat per Gabriel Ubach també demana “establir per llei la tretzena paga obligatòria, que no és el que es va fer amb els funcionaris, on es va agafar el sou i es va dividir per 13 pagues. No és el mateix ni de bon tros”. Altres de les demandes sindicals són dos dies obligatoris de festa per als treballadors de l’empresa privada atès que cinc dies a raó de 8 hores ja fan les 40 hores o que s’aboleixi “l’acomiadament lliure”.

Davant d’aquestes demandes, però, l’USd’A lamenta que el Govern “no es va dignar ni a contestar-nos” i en canvi “va acordar un augment de cotitzacions a la CASS d’un 1% per als treballadors i un 1% pels empresaris, amb la qual cosa els treballadors ens atansem molt a la mitjana europea de la cotització a la seguretat social mentre que els empresaris no arriben ni al 50% de la mitjana que paguen les empreses a Europa. Aquí veiem també la vena social de DA”. En el comunicat, el sindicat també recorda que “les associacions feministes han reclamat l’avortament per la seguretat de la mare i la Federació de la Gent Gran també ha demanat canvis substancials en les prestacions socials i pensions”, sense que cap de les peticions hagin estat ateses. En relació amb les pensions, l’USd’A reclama “equiparar les pensions mínimes al salari mínim interprofessional ja que es el mínim per poder sobreviure a Andorra”.

“Hem exigit un sostre a l’especulació amb al preu dels lloguers, una autèntica lacra sobre les famílies i els treballadors del Principat d’Andorra”, continua dient el comunicat que recorda que “ens van contestar amb una llei òmnibus que tindrà, potser, algun efecte d´aquí 3 o 4 anys, establint una taula de treball amb qui ha negat el problema des del minut 1”, fet que consideren “vergonyós”. I llavors és quan ve el lament en relació amb les suposades mesures que ara l’executiu voldria impulsar. “Ara sí, a un mes de la campanya electoral, el senyor cap de Govern s’ha adonat que alguna cosa no s”ha fet bé” malgrat que “continuen aprovant lleis que atempten contra la classe treballadora andorrana com el Codi de relacions laborals” i tot el paquet legislatiu laboral inclosa la modificació de la Llei de la Funció Pública.

“Aquesta és l’herència que ens deixa vuit anys de majoria absoluta de DA. Els que creguin que les coses no s’han fet bé, que no es quedin a casa. Nosaltres reclamem un país per viure i no només per treballar. Volem un país just, plural, amb repartiment de riquesa, i no volem el país que ens deixen; encara que ens vulguin fer creure que Andorra va bé”. I conclou l’organització sindical tot dient que “ara es planteja un paquet de mesures urgents per millorar l’economia de les llars andorranes", però “ja veurem si el Govern ha entès el significat de diàleg i consens o, al contrari, continuarà en la fase d’imposició  com els últims vuit anys. Esperem que tingui en compte les demandes que l’USd’A va fer en el seu moment”.

Etiquetes

Comentaris

Trending