Martí torna a picar l’ullet a la classe mitjana i en un clam populista alerta del “gran risc d’eixamplar les desigualtats”

En el darrer missatge de Cap d’Any, el cap de Govern torna a insistir en la pèrdua de poder adquisitiu que pateix una part de la ciutadania per a qui l’executiu estudia “tot un seguit de mesures”

Comentaris

El cap de Govern, Toni Martí, durant el discurs de Cap d'Any.
El cap de Govern, Toni Martí, durant el discurs de Cap d'Any.
Ara en forma de missatge de Cap d’Any i no d’entrevista, el cap de Govern, Toni Martí, ha tornat a abraçar la classe mitjana i les dificultats que passa tot i el creixement econòmic que assegura que experimenta el Principat. Martí, en un discurs totalment diferent als set anteriors, tot recordar-se’n d’una part de la ciutadania a la qual pràcticament mai no havia fet referència fins ara, ha tornat a insistir que l’executiu està preparant “tot un seguit de mesures”, que no ha detallat, per poder elevar el poder adquisitiu de la classe mitjana. Martí ha alertat que hi ha “un gran risc d’eixamplar les desigualtats” i s’ha ofert, en certa manera, com a garant perquè això no passi.

Martí ha fet voltar la immensa majoria del seu discurs a l’entorn d’aquesta classe mitjana que malgrat tenir feina estable, o així ho ha assegurat el cap de Govern, continua perdent poder adquisitiu. El missatge de Cap d’Any s’ha emès aquesta nit per Andorra Televisió i ha estat gravat a la Casa Museu d’Areny Plandolit, a Ordino. El màxim responsable governamental ha recordat que aquest era el seu darrer discurs una nit de Cap d’Any i, per tant, no podia fer una reflexió, un pensament, al tomb dels darrers dotze mesos sinó que, en certa manera, havia de referir-se als vuit anys de mandat després dels quals “estic segur que, amb el pas dels temps, guardaré per a tots vosaltres un sentiment de profunda gratitud”.

El mandatari governamental afirma que gràcies a la feina feta durant vuit anys “Andorra ja no ha de suportar el pes d’algunes etiquetes injustes que li havien col·locat en el passat”

El cap de l’executiu ha fet una petita referència a allò que fins ara era discurs rere discurs la clau de volta de tot plegat. La reforma econòmica i estructural. “En aquests últims vuit anys el nostre país s’ha vist confrontat a un gran repte: El de trobar el seu lloc en un nou escenari que havia canviat molt; i molt de pressa. Anys enrere, hi havia molts dubtes al tomb del futur d’Andorra; i eren nombroses les persones que no tenien clar que ens en poguéssim sortir en el nou paradigma econòmic i social”. Martí ha assegurat que “com a societat, ens podem sentir moderadament satisfets del camí que hem recorregut” després del qual “Andorra ja no ha de suportar el pes d’algunes etiquetes injustes que li havien col·locat en el passat. Hem anat dissipant els prejudicis i hem deixat enrere les llistes de països no cooperants. I ho hem fet sense perdre aquells elements que ens definien com a societat i com a poble”.

Martí ha assegurat que Andorra s’ha tret elements pejoratius i que, en canvi, manté tots els trets positius. Tots els fets diferencials. “Estic parlant de la qualitat de vida, de la seguretat ciutadana, de la cohesió social, de l’estabilitat institucional, del nostre patrimoni cultural i natural o de la fiscalitat moderada”. I entre tots ells ha ressaltat la inclusió i la cohesió social per poder enllaçar amb el nucli central del seu discurs. Les dificultats de la classe mitjana, l’interès que suposadament hi ha mostrat sempre el Govern que ha encapçalat fins ara i les mesures que pensa aplicar en els propers dies, setmanes, mesos.

“Seria un error pensar que, un cop recuperat el creixement econòmic, ara ja no és tan important pensar en la cohesió social. Ara, potser més que mai. Perquè veiem com, fins i tot en situació de creixement econòmic, hi ha un gran risc d’eixamplar les desigualtats i de generar situacions d’exclusió”, ha afirmat Martí tot afegint que “a Andorra i arreu s’escolta el clam d’una classe mitjana que –malgrat el creixement econòmic– cada cop perd més poder adquisitiu i veu com s’esvaeixen algunes oportunitats i seguretats que fa un anys semblaven consolidades.” "Són aquestes persones les que avui mereixen la nostra especial atenció”, ha reblat el cap de Govern en una afirmació d’allò més contradictòria amb moltes de les decisions adoptades fins ara.

El responsable executiu, després de dir que el Principat manté els trets diferencials intactes, diu que pretén “garantir que les famílies que treballen no tenen problemes per arribar a final de mes

Martí ha definit, en certa manera, qui són aquests que mereixen la seva atenció ara, a tres mesos de les eleccions. “Persones que tenen una feina estable, però que veuen com el cost de la vida creix molt més ràpid que els seus ingressos. Pensionistes que, després d’una llarga vida treballant, no poden fer front a un augment del lloguer del seu pis. Dones que han estudiat i formen part del mercat laboral i que, després de trencar molts sostres de vidre, encara es troben amb una remuneració inferior pel sol fet de ser dones.” En aquest moment és quan adverteix del risc de fractura i creixement de la desigualtat, amb la qual cosa “és comprensible el malestar que s’expressa –a Andorra i arreu– de manera diversa”.

I en aquest moment, i sense esmentar en cap moment la protesta ciutadana al carrer i altres qüestions tan sensibles com la demanda de despenalització de l’avortament, és quan el cap de Govern ha tornat a insistir, com ja va fer durant una entrevista al programa d’ATV ‘La Rèplica’, que l’executiu està preparant una bateria de propostes per pal·liar les dificultats. “Hem treballat molt per la inclusió de col·lectius històricament discriminats; que hem donat nous horitzons i noves oportunitats a persones que abans havien d’esperar 10 o 20 anys per tenir la seva pròpia empresa o el seu propi negoci; i que estem fent avenços importants en la lluita per la igualtat real i efectiva entre homes i dones. I avui us vull dir que en les setmanes i mesos que vénen seguirem treballant amb la mateixa intensitat. El Govern ha estat estudiant tot un seguit de mesures adreçades a combatre la pèrdua de poder adquisitiu de la classe mitjana”.

Reunió amb agents econòmics i socials

Canviant una mica el calendari que havia anunciat dijous passat, Martí ha explicat que “la propera setmana convocaré els agents econòmics i socials per debatre aquestes accions i consensuar-les en la mesura del possible” perquè “sabem que mantenir el poder adquisitiu de la classe mitjana està al cor de la qualitat de vida i de la cohesió de la nostra societat” i perquè “veiem com –arreu– el malestar de la ciutadania és aprofitat pel populisme i per l’extremisme, d’un i altre signe”. Pràcticament al final del missatge, i abans de desitjar un bon 2019 i de recordar que aquest any serà any electoral, Martí afirma que treballarà per assolir la sostenibilitat. Un terme de complexa definició, com ha vingut a recordar, però que ha intentat definir donant-li el sentit que pretén aconseguir suposadament ell i el Govern demòcrata.

“La sostenibilitat social és això: garantir que les famílies que treballen no tenen problemes per arribar a final de mes; assegurar que les persones grans poden seguir vivint amb dignitat en aquest país al qual elles han donat tant; i vetllar perquè els més joves continuïn trobant oportunitats de realització professional i personal a Andorra”, manté el mandatari governamental abans de sentenciar: “Els errors que hem comès seran la lliçó que garanteixi els encerts d’una nova generació. Les desil·lusions que hem patit seran el seu motor de canvi i de renovació. Els nostres esforços seran les seves oportunitats. I tot allò que hem fet bé servirà perquè elles i ells ho facin encara millor”.

Comentaris

Trending