Les eleccions generals seran el 7 d’abril

El cap de Govern anuncia la data electoral a través d’Andorra Televisió on també deixa entreveure mesures populistes d’urgència per contrarestar el descontentament social de la ciutadania

Comentaris

El cap de Govern, Toni Martí, durant l'entrevista al programa 'La Rèplica'.
El cap de Govern, Toni Martí, durant l'entrevista al programa 'La Rèplica'.

El cap de Govern, Toni Martí, ha anunciat aquest dijous que les properes eleccions generals se celebraran el 7 d’abril. Encara que també hi havia la possibilitat que es fessin el 31 de març, el primer diumenge d’abril era el més probable, vistes les coincidències amb altres esdeveniments. Martí també ha assegurat que la concentració de fa quinze dies “ens va fer despertar una mica” i ara de cop i volta l’executiu correrà a impulsar, “amb un gest”, tot de mesures urgents que intentaran fer incrementar el poder adquisitiu de “la classe mitjana andorrana”.

Martí, que ha assegurat durant una entrevista al programa ‘La Rèplica’ d’Andorra Televisió (ATV) que quan acabi la legislatura i hagi anunciat els resultats electorals, que seran el seu últim acte com a cap de Govern, vol viure “un temps” retirat de la política, ha posat ja sense embuts el 7 d’abril com la data de la cita electoral sempre que el pressupost per al 2019 s’aprovi durant la primera quinzena del mes de febrer. El cap de Govern ja fa dies que va explicar que seguidament a l’aprovació de la previsió pressupostària es dissoldria el Consell General.

El 7 d’abril era la data més previsible. La celebració de les finals de la Copa del Món d’esquí a Soldeu a mitjan març, per exemple, condicionaven en certa manera el calendari, encara que també hi havia la possibilitat que fos el 31 de març. Amb posterioritat, la Setmana santa també lligava de peus i mans la tria d’un diumenge per posar les urnes. Si el 7 d’abril era una data probable, el que no era tan probable és que ara, de cop i volta, Martí anunciï pràcticament amb la legislatura esgotada un paquet de mesures per apujar el poder adquisitiu de “la classe mitjana andorrana”.

Martí reconeix que el malestar social "ve de lluny" però recorda que els seus governs s'han anticipat a alguns dels problemes

Martí ha explicat que la protesta al carrer de fa tot just encara no quinze dies l’havien d’analitzar en conseqüència. I que ara estan estudiant “l’impacte” que suposaria l’aplicació de certes iniciatives que no ha detallat -més enllà de donar pràcticament per fot, com ja ho va fer el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, la congelació dels preus de lloguer quant a la prohibició d’aplicar l’IPC als contractes vigents- però que han d’estar relacionades amb el salari mínim, les pensions o l’habitatge. El màxim responsable de l’executiu ha assegurat que les mesures s’introduiran via pressupost o si cal s’aprovarà una llei d’extremada urgència, una mesura que sembla del tot populista, en la línia de la política demòcrata, vist el moment de legislatura en què ens trobem.

Toni Martí ha recordat que el seu Govern, que ha tingut una segona legislatura molt atípica que no desitja pas al seu successor, ja es va anticipar a algunes accions per millorar la qualitat de vida social i econòmica de la ciutadania apujant el salari mínim més enllà del que, per exemple, l’IPC requeria. També ha assegurat que si ara serà possible adoptar algunes mesures per intentar apaivagar “un malestar que ve de lluny” és perquè s’han sanejat els comptes. En aquest sentit, ha aprofitat per donar un clatellot al govern liberal i els elevats dèficits que va generar, tot oblidant que ell mateix va ser durant molts anys un dels màxims avaladors de la política liberal.

El responsable governamental també ha fet referència a altres aspectes d’actualitat. Així, sobre l’avortament ha insistit que suposaria “riscos evidents” per al Coprincipat i ha remarcat la importància de mantenir-lo per la seva importància en la política exterior alhora que s’intentaria “acompanyar les dones” en el procés perquè puguin “avortar en condicions”.

Pel que fa a l'acord d’associació que s’està negociant amb la UE, ha afirmat que no es tancarà cap altra llibertat i ha posat en relleu la transitòria de 30 anys pel tabac. Martí demana una mentalitat oberta, ja que “l'Andorra que ve és una altra Andorra, de transparència, obertura, cosmopolita i d'acollida. No és andorrà atrinxerar-se a casa. Bona part de la nostra sobirania es guanya fora de les nostres fronteres”.

 

Comentaris

Trending