Empreses

La fallida d’Orfund es tancarà quinze anys després de decretar-se

La Batllia fixa per a la tercera setmana de febrer l’assemblea de creditors que ha de dissoldre la societat fonedora d’or que va reviscolar els darrers temps pels lligams amb el ministre Cinca

Altaveu

La batlle responsable de la tramitació de la cessació de pagaments i fallida d’Orfund Fonedors i Afinadors ha fixat per al 22 de febrer vinent l’assemblea de creditors que ha d’acabar posant fi a tot el procediment i ha d’acabar amb la dissolució de la societat. Tot plegat arribarà pràcticament quinze anys després que s’iniciés. I en el marc d’un procés que no ha estat gens fàcil, especialment els primers anys.

El tram inicial de la tramitació de la fallida de la fonedora inicialment ubicada a la Massana i, posteriorment, i amb tots els honors i temperis, a la carretera del coll d’Ordino, va ser especialment convuls. I va afectar altres societats de forma molt important. Orfund, del qual sempre hi va haver molts dubtes en relació a la seva activitat i funcionament real, es va col·lapsar per múltiples factors. Després de diverses envestides judicials sempre en el marc de la qüestió mercantil, la situació es va diluir.

La fonedora, que va involucrar diversos empresaris en la gestió d’or i, en menor mesura, brillants, hauria passat ja sense més pena ni glòria si no hagués estat pel reconeixement del ministre de Finances, Jordi Cinca, el 2016 que apareixia als ‘Papers de Panamà’. I hi apareixia perquè havia estat el tenedor d’unes accions d’una societat panamenya vinculada a Orfund. Aquest fet va fer esclatar una ‘guerra’ judicial, ara per la via penal, tant a l’Estat espanyol com al Principat, entre qui havia estat el president de la societat -i encara hi apareix com a tal, Joan Samarra, i un Jordi Cinca que a final de la dècada de 1990 era el principal executiu de l’empresa alhora que soci d’alguna de les societats que formaven part d’un ampli conglomerat empresarial.

L’assemblea s’ha convocat per a les 10 del matí de l’esmentat 22 de febrer en una de les sales de vista de l’edifici de la Justícia. La batlle Laura Solanes presidirà l’acte en el decurs del qual “l’administrador judicial retrà comptes, es dissoldrà de ple dret la unió de creditors del present procediment, procedint-se finalment a l’acabament del mateix”.

Comentaris

El Nebot
5.

La Baronesa i nebot tampoc apareixen. Raro, raro, raro. Aquesta historia acabarà al museu?

  • 3
  • 0
Anna
4.

Hi ha molta pressa en matar el tema definitivament. Tot el que s'ha dit fins ara és cert, i no s'ha dit ni ensenyat tot, ni molt menys.

  • 3
  • 0
pasamonte
3.

No te res a veure amb el deute del basquet club, avalat pels seus directius, que va desapareixer de manera mai explicada?

  • 2
  • 0
Toni
2.

Seria interessant revissar qui era Ministre a Andorra quan es va signar l'acord de relacions diplomàtiques amb Liberia, el Vice-President de Liberia, el Ministre de Cultura i un altre ministre liberià van estar a Andorra, allotjats a un Centre Esportiu d'una població d'una parroquia del Valira del Nord. I algú va rebre la llicència d'explotació d'una mina d'or a Liberia. Va ser casualitat cronologica? Tenen aquests fets alguna cosa a veure amb la societat de la que parla aquest article?

  • 7
  • 0
Video telèfon
1.

I perqué no es parla de l´ex ministre Sr. Naudi?. Ell també hi estva ficat

  • 8
  • 1

Comenta aquest article