L’oposició aïlla la majoria demòcrata pel marc pressupostari i la Llei de l’esport

DA es queda en solitari en els dos principals punts d’una maratoniana sessió parlamentària que serveix per beneir Joan Manel Abril com a magistrat del Constitucional i aprovar la llei de donació d`òrgans

Comentaris

Consellers del PS i liberals o massanencs i lauredians durant la sessió d'aquest dijous.
Consellers del PS i liberals o massanencs i lauredians durant la sessió d'aquest dijous.
Una maratoniana sessió parlamentària ha evidenciat les diferències o, si es vol dir d’una altra manera, la soledat amb la qual viu la majoria demòcrata respecte de totes les altres forces representades a la cambra. Les dues principals qüestions que s’han debatut al Consell General han deixat totalment aïllat el Govern i DA en la defensa de les previsions pressupostàries i en la nova Llei de l’esport. Evidentment, la majoria taronja ha fet passar aquests dos controvertits temes.

Amb diferència, el debat més llarg ha estat el relatiu a la Llei de l’esport, el text que ha de permetre la creació de societats anònimes esportives -i d’aquí, probablement, l’aterratge de l’empresa del futbolista del Barça Gerard Piqué a l’FC Andorra- però que, per exemple, no contemplarà exempcions fiscals per a aquelles empreses que patrocinin entitats o clubs. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha afirmat que segurament tothom estaria d’acord a poder aplicar aquestes rebaixes fiscals però que també han de ser possibilistes. I ara per ara, l’Estat no es pot permetre aquestes reduccions.

Però el que realment ha separat l’oposició de la majoria han estat fonamentalment dos elements: la creació d’una fundació de l’esport que tots els grups que se seuen a la bancada contrària a la de DA creuen que no té cap sentit atès que ha de ser el ministeri que dirigeixi la política esportiva del país. L’altre gran element que ha separat socialdemòcrates, progressistes, liberals i els escindits d’aquests (UL i independents de la Massana) és el foment de l’esport base. L’oposició creu que s’aposta en excés per l’esport professional o, el que és el mateix, es deixa massa de banda l’esport de promoció.

El debat sobre la Llei de l’esport, amb Pere López, Ferran Costa, Carine Montaner, la ministra Olga Gelabert i, sobretot, el demòcrata Justo Ruiz de protagonistes, ha ocupat tota la jornada de tarda. De fet, han estat gairebé sis hores d’intercanvi d’opinions, de models i, de vegades també, de retrets. S’ha vist molta unitat entre els grups minoritaris, que per norma s’han donat suport entre ells en les diferents accions o esmenes plantejades.

Durant la jornada matinal, DA també havia quedat aïllada en el debat sobre el marc pressupostari. Liberals, socialdemòcrates i independents han estat especialment durs amb la política pressupostària del Govern, recordant aspectes com la recaptació ampliada de què ha gaudit l’executiu durant aquests anys amb el desplegament de nous tributs. I, en canvi, la pobra inversió executada. En aquest marc de crítica, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha demanat confiança en la feina feta.

La sessió també ha servit per avalar d’una vegada per sempre l’actual president del Tribunal Superior, Joan Manel Abril, com a nou membre del Tribunal Constitucional. El jurista ha tingut el suport de tot l’arc parlamentari excepte dels tres vots liberals. La formació liberal ha afirmat no està del tot d’acord amb el perfil triat. Finalment, on sí hi ha hagut consens total ha sigut en la llei per regular la donació d’òrgans i teixits. Encara que s’esperés quelcom més d’aquesta normativa, s’ha donat per bona com a “llei paraigua”, en la denominació que n’ha fet la consellera d’Unió Laurediana (UL) Carine Montaner.

Etiquetes

Comentaris

Trending