Apartat del judici del ‘cas BPA’ el president del Tribunal de Corts

La sala penal del Superior accepta la recusació de Josep Maria Pijuan per les advertències amenaçadores que va proferir contra alguns processats per l’actuació del seu advocat

-
-
La sala penal del Tribunal Superior ha acceptat la recusació formulada per quatre processats en el ‘cas BPA’ del president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, que no podrà jutjar la causa. La sala ha estimat l’incident de nul·litat presentat per l’advocat dels processats, després que inicialment, el propi tribunal hagués descartat apartar el magistrat de l’enjudiciament de l’afer.

La recusació de Pijuan s’ha acabat acceptant arran de les advertències amenaçadores que va proferir el magistrat a l’advocat Josep Anton Silvestre i a algun dels seus clients implicats en el ‘cas BPA’. Pijuan va avisar els processats que defensa Silvestre, a qui a contracor ara no hauria quedat més remei que donar-li la raó, que les suposades maniobres dilatòries del lletrat els acabaria perjudicant i els podria portar problemes. En aquest marc, i en un aute dictat recentment, el Tribunal Superior ha acabat concloent que “en un context de defensa conflictiva que anima als presents recurrents, amb la voluntat manifesta de bloquejar el procediment, i a fi d’assegurar una total serenitat dels futurs debats en la present causa, la sala penal accepta la petició de recusació” del magistrat del Tribunal de Corts.

En dos autes emesos per la sala penal del Tribunal Superior, pràcticament idèntics, els magistrats recorden que Pijuan hauria admès haver dit: “Sr. Silvestre estic fart de les seves males maniobres i que podien anar en perjudici dels seus clients” i “que serien els seus clients els que rebrien les conseqüències”. El lletrat, en el seu incident de nul·litat, exposa que ell no fa res més que defensar els interessos dels seus clients seguint els mandats que li atribueixen aquests. I que si s'acusa dits clients de voler-se abstreure a l'acció de la Justícia això podria molt ben comportar l'empresonament provisional d'aquests. Per tant, que "volia ser un advertiment de que el tribunal podria prendre mesures cautelars de tipus personal respecte dels quatre acusats si persistien en aquestes maniobres de recusacions i demandes civils contra els tres magistrats integrants del tribunal que havia de jutjar-los.”

Davant de tot plegat, els magistrats de la sala penal del Tribunal Superior accepten la recusació sol·licitada de Pijuan perquè "aquestes paraules han pogut crear l’aparença raonable de que el magistrat no resoldrà les causes relatives al cas BPA de manera totalment objectiva". Certament, els magistrats del TS defensen el seu col·lega tot afirmant que Pijuan hauria actuat de "total bona fe", a banda d'ostentar "fama de magistrat exemplar i imparcial". I quan l'aute parla de causes relatives, en plural, deixa a entendre que el president del Tribunal de Corts no podrà participar en cap dels judicis derivats de la crisi de BPA. Almenys, en cap dels que hi hagi processats clients defensats pel lletrat Silvestre.



Les incongruències d'una resolució

S'han dictat fins ara com a mínim dos autes pels quals s'admet la recusació del magistrat Josep Maria Pijuan i, per tant, se l'aparta del judici del 'cas BPA'. Les dues resolucions, calcades, contenen "incongruències molt palpables i evidents", segons fonts jurídiques. Diversos advocats vinculats al 'cas BPA' han destacat el "corporativisme existent entre magistrats" atès que els membres de la sala penal del TS "lloen sobremanera" Pijuan, "amb la qual cosa no s'acaba d'entendre" la decisió final. Alhora, no s'acaba de veure, segons les fonts, que la sala defensi, amb l'acceptació de la recusació, el lliure exercici de l'advocacia, amb la qual cosa "malgrat tot, sembla que d'alguna manera o altra es pretengui tocar el crostó al lletrat". Per això, no es descarten que s'adopti algun tipus d'acció contra la sala penal del TS.



 

Comentaris (2)

Trending