Temporers denuncien les condicions laborals d'un restaurant del Pas de la Casa

Els suposats afectats apunten que no se'ls paga allò que els correspon, mentre que l'establiment es defensa dient que és "mentida"

Comentaris

-
-
Diversos temporers que han vingut al Principat a treballar durant la temporada d'hivern manifesten el seu malestar per la manera com els tracten en un restaurant ubicat al Pas de la Casa. Principalment, segons les fonts consultades, les persones hi treballen entre un i tres dies amb períodes de prova i en cap cas, sense donar-los cap seguretat ni d'alta a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i tampoc sense obtenir cap remuneració econòmica o bé, a vegades, donant-los 15 euros el darrer dia de la prova.

És per exemple, el cas de la Maria – nom fictici per tal de mantenir la seva identitat en l'anonimat – que ha manifestat que ella va anar a demanar a feina al restaurant com a cambrera i li van dir que "vingués a fer una prova, el dia que vaig anar-hi va ser per fer-la treballant d'11 a 16 hores i sense que em paguessin res, només em van donar el dinar" i afegeix que "un cop vaig acabar em van dir que no havia superat la prova i que marxés".

La situació però no va acabar aquí per la Maria. "Al cap d'una setmana em van trucar i em van dir que podia tornar al restaurant i tornaria a fer una altra prova, vaig tornar a treballar un torn de sis hores i al final em van dir el mateix, que no l'havia superat, en aquesta ocasió em van donar 15 euros". La Maria, que en el seu cas ja havia treballat de cambrera, expressa indignada que "et fan creure que no ho fas bé i que com que no has complert no et paguen o opten per donar-te una misèria i així anar passant la temporada".

Altres temporers, en la línia de la Maria, exposen també que els propietaris es dediquen a "anar fent proves a les cambreres òbviament sense pagar el primer dia de prova o pagant 15 euros el segon dia". Una altra temporera afegeix que el "tracte no és gens bo" i que en el seu cas "he fet tres dies de prova treballant 10 hores sense parar i no m'han pagat res".

Aquestes persones, que la seva única finalitat és la de "poder buscar una feina per viure" es mostren molt indignades davant de la situació i reivindiquen que "intenten lucrar-se de nosaltres i som persones que treballem a canvi de diners, cosa que no significa que ens puguin tractar com vulguin". A més, també manifesten que "la diferència cultural dels països llatinoamericans fa que moltes vegades no entenguem el que ens diuen els clients i que aquest restaurant tampoc ens posi les facilitats per ajudar-nos".

La defensa del restaurant

L'establiment ubicat al Pas de la Casa s'ha defensat en tot moment de les acusacions i així ho ha manifestat a l'Altaveu en què ha afirmat que el que s'explica és "mentida" i que només "es deixen uns plats als temporers fora del local perquè puguin practicar i nosaltres valorem com ho fan". D'aquesta manera, el restaurant també afegeix que "encara que sigui per cinc minuts que vénen a fer aquesta prova amb els plats els paguem el que els correspon".

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending