L’empresariat davant els canvis laborals: entre la ‘pressa per acomiadar barat’ i les dificultats per adaptar-se

La patronal reclama una moratòria de tres mesos en l’entrada en vigor de les modificacions legislatives que s’han d’aprovar aquest dijous per poder-les aplicar amb garanties

-
-
Els canvis en la legislació laboral que ha d’aprovar aquest dijous el Consell General amb el suport únic de Demòcrates per Andorra (DA) genera neguit en l’empresariat. Hi ha una doble corrent. L’interès que entri en vigor la legislació que es preveu i que abaratirà per norma general l’acomiadament i, de l’altra, la preocupació pel fet que amb la previsió que els canvis siguin efectius a partir de l’1 de gener no hi hagi temps material per adaptar-se amb garanties a tot allò que cal aplicar. De fet, la patronal ha demanat una moratòria de tres mesos, no prevista enlloc, abans no sigui efectiva la modificació.

Fonts coneixedores dels neguits empresarials han assegurat que hi ha tot un grup d’empreses que passen per dificultats i que en principi no tenen un pic de feina durant aquestes properes setmanes o mesos que tenen interès en poder accelerar acomiadaments. I com més barats siguin, millor. Justament, la reforma que s’aprova aquest dijous facilita l’abaratiment, en general, de les baixes forçades de treballadors, una circumstància lamentada i criticada tant per organitzacions sindicals com per formacions polítiques com el Partit Socialdemòcrata (PS).

Les lleis que es preveu modificar a partir d’una sessió parlamentària que, aquest dijous, s’espera que sigui llarguíssima són les de relacions laborals, acció sindical i patronal i conflicte col·lectiu. Com reconeix de manera genèrica la mateixa patronal, el paquet de canvis que els demòcrates impulsaran pràcticament en solitari “afectaran molt directament l’empresariat i les treballadores i treballadors del país”.

Hi ha tot un seguit d’empreses que, per dimensió o per alta activitat en aquest període de l’any, veuen molt difícil poder aplicar amb prou garanties tots els canvis que cal fer i que, en molts casos, obliguen a fer modificacions en els sistemes informàtics de gestió de personal. En aquest sentit, justament, la Confederació Empresarial (CEA) ha mostrat la seva preocupació. “Entenem i compartim la urgència d’aplicar ràpidament les mesures que afecten la qualitat de vida de les persones, com ara les millores en els permisos de maternitat i paternitat, i ens agradaria que aquests canvis s’implementessin de forma immediata”, assegura la patronal en un comunicat.

La CEA denuncia que haver de posar en marxa tot un seguit de canvis en menys d’un mes posarà en seriosos problemes sectors com la construcció, el comerç o la restauració

La CEA admet “preocupació” perquè “la resta de normes que han d’entrar en vigor en menys d’un mes posaran seriosos problemes d’actualització a determinats sectors d’activitat: com la construcció- en període de vacances- o bé l’hoteleria, el comerç i la restauració, amb pics de feina a causa de les festes de Nadal”. La CEA reclama, recorda, “una actualització de la legislació laboral” des de fa temps. I ha seguit amb molt detall el desenvolupament i el treball a l’entorn de la llei de relacions laborals, i a causa dels canvis a diversos nivells que implica pel funcionament de les empreses del país.

La patronat recorda que ja el passat 24 de gener de 2018 “es va demanar als grups parlamentaris, la necessitat d’incorporar una esmena que permetés que l’entrada en vigor de la llei es fes coincidir amb l’any natural”. No obstant això, recorda la CEA en un comunicat, “el ritme parlamentari, però, no ha permès aprovar el text abans de l’estiu com estava previst- el que hauria donat un marge de sis mesos a l’empresariat de posar-se al dia progressivament- . Si la llei s’aprova demà i entra en vigor l’u de gener de 2019, deixa -en el millor dels casos- menys de deu dies hàbils per poder implementar tots els canvis previstos en la nova llei”.

Per tot plegat, i tot i ser “conscients de la importància que l’empresariat es posi al dia amb la nova legislació”, i tot i recordar que “no és viable segregar l’aplicació de la llei per parts, des de la CEA demanem que la llei -un cop aprovada- tingui una moratòria de tres mesos abans no entri en vigor, per permetre a les empreses andorranes poder donar compliment amb garanties a les seves noves obligacions”. Aquesta fórmula seria molt complicada de resoldre. Ha de ser la pròpia llei la que incorpori les disposicions corresponents que en fixin l’entrada en vigor. I el text que s’ha de sotmetre el plenari no preveu aquesta moratòria i els informes sobre les tres lleis ja s’han tancat.

Comentaris

Trending