Estadística afirma que cada persona necessita per viure entre 1.050 i 1.200 euros cada mes

El departament governamental ha utilitzat quatre aproximacions per realitzat aquest estudi, que Espot l'ha qualificat de "fidedigne"

Comentaris

-
-
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha comparegut davant la Comissió Legislativa, aquest dimarts a la tarda, per presentar el primer informe sobre el cost real de la vida al Principat. L'estudi s'ha dut a terme en resposta a la demanda del Consell General del 15 de setembre del 2017. Com a conclusions, es determina que l'import real de la vida està situat, en un interval d'entre 1.050 i 1.200 euros al mes per nucli familiar unipersonal, unes dades que anualment representarien entre 12.700 i 14.400 euros.

El coordinador del Departament d'Estadística, Enric Ripoll, també ha format part de la presentació d'aquest estudi, en què també es mostra com al Principat hi ha un 2,4% de la població que es troba en privació material severa i que el 41,4% dels habitants declaren que les despeses de la llar els suposen una càrrega pesada.

La consellera general independent, Sílvia Bonet, en aquest sentit ha explicat per a les persones que es viuen una situació de privació, això implica per exemple, que no poden seguir una alimentació diària basada en la carn, el pollastre o el peix o que tampoc es puguin permetre gaudir d'una setmana sencera de vacances fora del país. Bonet ha manifestat que "cal fer un plantejament de futur perquè si no cada vegada hi haurà més famílies amb dificultats".

En referència també als ciutadans que es troben en aquesta situació dificultosa, Xavier Espot, ha manifestat que "la dada del 2,4% s'ha de contextualitzar", ja que realment els països veïns tenen índex més elevats, com França d'un 4,1% o Espanya del 5,1%. A més, ha aclarit que des del ministeri d'Afers Socials es proporcionen diverses ajudes per revertir la situació a les persones afectades.

Per elaborar l'estudi del cost real de vida al Principat d'Andorra s'ha utilitzat informació de l'Enquesta de Condicions de Vida, una adaptació a beneficiaris d'ajuts econòmics ocasionals, l'Enquesta de Pressupostos Familiars i l'Índex de Preus al Consum. Ripoll ha explicat que no existeix una metodologia estàndard única per a aquests estudis i que en aquest cas les quatre aproximacions utilitzades permeten "proporcionar resultats coherents i convergeixen en xifres molt ajustades i similars".

El conseller general del PS, Pere López, ha qüestionat que l'estudi no era prou recent, ja que utilitza dades poc actualitzades i que majoritàriament fan referència a fa dos anys, el 2016. Mentre que Ripoll i Espot han replicat al socialdemòcrata i li han explicat que "les dades s'han traduït en euros del 2018".

El coeficient Gini

Aquest coeficient és un indicador de desigualtat comprès entre 0 i 1, on 0 correspon a la màxima igualtat i l'1 a la màxima desigualtat. En aquest sentit, l'estudi sobre el cost real de la vida a Andorra mostra com el país té un coeficient de 0,2796, segons les últimes dades presentades que pertanyen al 2016.

Pere López també ha exposat la seva desavinença respecte a la dada presentada, ja que no creu que Andorra es pugui situar al nivell de països com Dinamarca o Suècia, en què el seu salari mínim està al voltant dels 3.000 euros. Mentre que, el ministre d'Afers Socials, ha afirmat que donarà totes les informacions pertinents que mostren que la dada és real i està ben contextualitzada.

Comentaris (8)

Trending