La UE considera que Andorra és prou cooperadora a nivell fiscal després de forçar el país a fer alguns canvis legislatius

Cinca celebra la sortida de la ‘llista grisa’, un pas del tot previsible després que el Consell General avalés eliminar dos règims especials previstos en l’impost de societats i modificar-ne dos més

Comentaris

-
-
Els ministres d’Economia i Finances (Ecofin) de la Unió Europea (UE) han avalat aquest dimarts la sortida d’Andorra de la ‘llista grisa’ de paradisos no cooperadors en matèria fiscal després de constatar que el Principat ha fet els canvis que Brussel·les li havia ordenat en la llei que regula l’impost sobre les societats. La sortida d’aquest llistat era un tràmit. També és cert que calia que l’aprovés, com ho ha fet en el cas de San Marino. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha insistit que tot és fruit de l’esforç en matèria de transparència fiscal i homologació internacional.

L’any passat, la UE ja va anunciar que si Andorra feia els deures, Europa consideraria que per als països que integren la comunitat econòmica el Principat és prou cooperadora en matèria fiscal. Això vol dir que facilita un nivell d’informació suficient quan se li requereix i que té una fiscalitat que no és agressiva amb els socis de la UE com per poder considerar que es tracta d’un paradís fiscal o similar. De fet, l’Ecofin ja havia apreciat amb anterioritat altres canvis fets pel país. Però calia encara fer un pas més sota l’atenta mirada de Brussel·les: eliminar dos règims especials de l’impost de societats i modificar-ne dos més. 

Un cop entrades en vigor aquestes modificacions al mes de maig del 2018, i després que el passat mes de novembre el Marc Inclusiu aprovés l'avaluació favorable realitzada pel Global Fòrum sobre pràctiques fiscals perjudicials respecte als actuals règims fiscals especials d'Andorra, ha estat el torn del Codi de conducta de la UE sotmetre a avaluació aquestes modificacions. Com a conclusió, l'Ecofin, tenint en compte l'informe del Codi de conducta, ha considerat que els règims fiscals especials d'Andorra ja no tenen cap component que pugui ser considerat com a potencialment perjudicial per a la UE.

En el cas que el Principat no s’hagués adaptat a les exigències comunitàries durant aquest 2018 que està a punt d’acabar, l’Ecofin l’hauria retornat a la llista negra. I hauria estat molt més difícil sortir-ne a curt i mitjà termini. Per tot plegat, el ministre Jordi Cinca ha valorat l'aposta del Govern i del sector bancari a favor de la transparència fiscal i l'homologació internacional, així com l'adopció dels estàndards internacionals més exigents, i ha celebrat que el treball dut a terme obtingui, un cop més, el reconeixement internacional de la feina feta per Andorra en aquests últims anys.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending