L’ala de la piscina dels Serradells s’haurà de refer tota

L’operari de la serralleria subcontractada que feia treballs de soldadura de seguida ha reconegut el seu error i malgrat la desgràcia totes les mesures de seguretat han funcionat força bé

-
-
La desgràcia dels Serradells quedarà limitada, essencialment, a l’ala de la piscina, l’estructura de la qual -res a veure amb el vas- s’haurà de refer de nou. Els tècnics hauran d’acabar de determinar si els efectes de l’incendi, i sobretot de les altes temperatures que s’han donat, han repercutit en altres estances del centre esportiu, i especialment de la zona del gimnàs, que haurà d’estar tancat un període de temps per ara indeterminat. L’origen de les flames han estat els treballs de soldadura que s’estaven fent en la bastida externa que cobria la façana exterior de l’ala malmesa. Sortosament no hi ha hagut cap dany personal.

Encara passaran alguns dies fins que estigui tot clar. Ara, els primers indicis sobre la causa de l’incendi i les repercussions ja estan sobre la taula dels investigadors i els responsables de les administracions que d’una manera o altra tenen relació amb els fets i amb la gestió dels Serradells. Així les coses, les fonts consultades han assegurat que el foc, que s’ha iniciat pels volts de les 9 del matí, ha deixat immensament tocada l’ala de la piscina, que s’havia reformat i que caldrà tornar a fer de nou. Les primeres estimacions parlen d’un cost de no menys de tres milions que hauran d’assumir les asseguradores -tant el comú com l’empresa adjudicatària dels treballs, tenen les mateixes companyies. La reparació total dels desperfectes, especialment si s’acaba confirmat que el sector de la piscina s’ha de fer de nou, trigarà uns quants mesos.

El comú d’Andorra la Vella i l’empresa adjudicatària de les obres de reforma del centre esportiu comparteixen companyies asseguradores

Els pilars estructurals de l’ala de la piscina haurien quedat afectats. I, per tant, és possible que s’hagin d’enderrocar. La pressió de l’aigua llançada pels helicòpters des de l’aire ha estat decisiva per apagar les flames, en canvi, però, provoca altres danys. És clar, però, que primer és el primer. I allò prioritari en el seu moment era extingir l’incendi. El fet que s’hagi de refer la instal·lació comportarà, també, el fet d’analitzar, per part dels tècnics del comú, de la direcció facultativa i els responsables de l’empresa adjudicatària, per exemple, què s’havia fet bé (o malament) ens els treballs que estaven ja molt avançats.

Fonts coneixedores de les obres i de l’incendi han assegurat que, tot i els dubtes que alguns han mostrat, el material usat en la coberta seria ignífug, que no vol dir que no prengui, sinó que triga més a cremar i dóna un marge suficient per poder desallotjar la instal·lació afectada, com ha estat el cas, en què el protocol d’evacuació s’ha aplicat fil per randa i de manera més que exitosa. Les fonts consultades han reconegut, però, que per qüestions d’aprofitament energètic s’havia col·locat molt material aïllant, altament inflamable, que és el que hauria provocat, en gran part, l’espectacularitat de les flames i després, la fumera, també alimentada pels materials usats a la piscina. Les altes temperatures alimentades pel foc és evident que també ha contribuït a donar més voracitat a tot plegat. No obstant, i segons les fonts, “dins del desastre”, les mesures de seguretat que s’havien adoptat han funcionat raonablement bé.

Soldador responsable i responsabilitzat

No hi ha dubte hores d’ara del lloc on s’han iniciat les flames. Ni del lloc ni del com. A principi d’aquesta setmana hi havia pràcticament dues desenes de treballadors d’una empresa de serralleria subcontractada per l’adjudicatària del comú que estava fent treballs de soldadura, entre altres. I, de fet, hauria estat un dels treballadors que estava soldant qui hauria originat amb el bufador una guspira que ha pres una placa de poliestirè. I l’intent d’apagar les primeres espurnes ha estat pitjor encara. 

L’operari en qüestió, segons les fonts, s’ha identificat des del primer moment i s’ha posat a disposició dels responsables de la investigació. L’impacte emocional i l’afectació personal ha estat evident durant tot el matí tant en els rostres dels treballadors, com dels representants institucionals -cap de Govern, ministre d’Interior, cònsol- i els usuaris i empleats del recinte esportiu. No obstant, el fet que no s’hagin hagut de lamentar danys personals, de cap tipus, ha estat molt celebrat. També ha estat molt elogiada la tasca duta a terme pels bombers, que han afrontat el foc com si es tractés d’un incendi forestal i els ha donat bon resultat.

Els bombers ja fa estona que han pogut accedir a totes les dependències dels Serradells per avaluar l’impacte, confirmar que en gran mesura s’ha limitat a l’ala de la piscina, on en el moment de declarar-se l’incendi hi havia alguns usuaris, i començar a recollir indicis per a la investigació, analitzar l’estat de les estructures i iniciar el desbrossament de tot allò que s’ha cremat, encara que en aquesta tasca, una vegada els investigadors hagin conclòs la seva feina, segurament hi participaran des d’operaris comunals a empreses externes. 



La misèria humana: des de reclamar ‘descomptes’ a buscar un ‘gimnàs nou’

La misèria humana no té límits. Quan el millor de tot plegat és que malgrat el desastre i la desgràcia ningú no ha pres mal als Serradells, diverses persones, abonats al gimnàs, abonats de l’aparcament, pares i mares d’inscrits a la guarderia… tenien la preocupació en altres bandes. Diverses fonts han assegurat que el comú ha rebut nombroses trucades de gent interessant-se per quan es podrien restablir els serveis, que avui s’han suspès. Però, també, qui ha focalitzant les seves necessitats en saber si els seran descomptats de les mensualitats pertinents els dies l’escola bressol no estigui en funcionament o que no puguin acudir al gimnàs. En relació això, fons consultades han explicat que diversos equipaments privats de la capital han rebut nombroses consultes de com es podien donar d’alta com a socis, encara que sigui només una temporadeta, per no perdre l’hàbit i la rutina de fer esport. En molts casos, a diari. Respecte del gimnàs, el comú ha informat que els gairebé 3.800 usuaris podran, a partir de demà, fer ús de la resta de centres esportius comunals del país sempre que disposin de la targeta d’abonat als Serradells. Alhora, es provarà de reubicar en altres instal·lacions de la parròquia els usuaris de l’escola de natació.



 

Una imatge de l'accés al pàrquing abans del succés d'avui.

Relacionat

Els vehicles estacionats al centre esportiu, intactes, es podran recollir a partir d'aquest divendres al matí
-

Relacionat

La guarderia de Santa Coloma i el Casal d’Infants del Llamp acolliran els usuaris dels Serradells
-

Relacionat

Extingit el foc dels Serradells que no ha deixat ni un sol ferit, ni tan sols per inhalació de fum

Comentaris

Trending